Matuzalem Posted May 9 Share Posted May 9 Witajcie, Ostatnio wykonałem wymianę oleju silnikowego + filtr –został wlany Shell 5W-40. Warsztat któremu zleciłem te zadanie, oznajmił, że nie używa żadnych płukanek czy dodatków. O ile płukanki jestem w stanie zrozumieć o tyle zastanawia mnie odradzanie dodania ceramizera do oleju. Mam pewien dysonans. Posiadam inny samochód z zupełnie innym silnikiem i mechanik, który go serwisuje, sam doradza by do niego stosować Liqui Moly CeraTec. Do silnika został walny olej Liqui Moly 10W60 + CeraTec. Dość duża grupa motoryzacyjna osób z którą mam kontakt (w tym nie tylko użytkownicy, ale i mechanicy), generalnie twierdzą, że dodanie CeraTec jest na plus w najgorszej sytuacji nie będzie różnicy. Sam poświęciłem trochę czasu by zbadać temat w internecie (wpisy, filmiki, itp.) i generalnie nie widzę mocnego „nie” dla ceramizera, choć są osoby, które stwierdziły (a tych było bardzo bardzo niewiele), że dobry olej sam się wybroni. Aktualnie jestem przekonany do tego by jednak CeraTec-a dolać do silnika. Jakie są wasze opinie? doświadczenia? Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitet Posted Sunday at 08:22 AM Share Posted Sunday at 08:22 AM W dniu 10.05.2025 o 01:41, Matuzalem napisał: (w tym nie tylko użytkownicy, ale i mechanicy), generalnie twierdzą, że dodanie CeraTec jest na plus w najgorszej sytuacji nie będzie różnicy. Dziwne, że producent oleju produkuje i sprzedaje dodatek do oleju. Czyżby się bał konsekwencji sprzedawania oleju z dodatkiem?. Moim zdaniem lepiej za koszty dodatku częściej wymieniać olej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matuzalem Posted Sunday at 12:10 PM Author Share Posted Sunday at 12:10 PM (edited) 3 godziny temu, mitet napisał: Dziwne, że producent oleju produkuje i sprzedaje dodatek do oleju. Czyżby się bał konsekwencji sprzedawania oleju z dodatkiem?. Moim zdaniem lepiej za koszty dodatku częściej wymieniać olej. Nie jestem pewien, ale producent z tego co czytałem, wykorzystuje technologię ceramizera w swoich olejach. Ogólnie produkują dodatek z osobna zapewne by móc go użyć w każdym rodzaju mechanizmów z wkluczeniem np. automatycznych skrzyni biegów. Olej wymieniam co 8 do 10 tys. – nie jeżdżę po torach, raczej jazda statyczna, czasem dynamiczniej. Znam osoby, które stwierdziły, że po dolaniu CeraTec, silnik ciszej chodzi, mniej spala, nawet, że został uszczelniony. W internecie, generalnie opinie są pozytywne, a jeśli już jest coś negatywnego, to, że nic się nie zmieniło. Sama idea tego ceramizera zgodnie z tym co producent twierdzi, jest zaiste ciekawa i sensowna, ale czy tak jest? cóż, nie mam zaplecza by to zbadać/sprawdzić, mogę jedynie bazować na opiniach innych. Wiele osób, które mają już silniki po grubych tysiącach na liczniku mówią, że po dolaniu CeraTec silnik ma inną kulturę pracy, a znów te jednostki z małą ilością kilometrów, że - jak już wspominałem, nie odczuwa się różnicy. Tu na forum znalazłem prócz swego, jeden wpis, w którym ktoś zastosował CeraTec i wyszło to na plus: https://forum.nissanklub.pl/topic/97250-j11-silnik-12-dig-t-opinie-serwis-uwagi/page/219/#comment-1291833 mitet, czy miałeś z tego typu dodatkami do czynienia, jakieś doświadczenie lub kogoś kto tego używał? === EDIT === Sam produkt jest już dość długo dostępny na rynku, myślę, że gdyby użytkownicy zauważyli problemy z nim związane, zaprzestali by go stosować, odradzali, a być może tu i tam czytałoby się o pozwach w stosunku co do producenta. Edited Sunday at 12:18 PM by Matuzalem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitet Posted Monday at 10:58 AM Share Posted Monday at 10:58 AM Ludzie zazwyczaj nie lubią się przyznawać , że wydali pieniądze bez efektu. A dodatek kosztuje tyle co olej na wymianę w hurcie. No ale kto bogatemu zabroni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OsobaNN Posted Tuesday at 06:54 AM Share Posted Tuesday at 06:54 AM Temat, który zawsze jest gorący... są zwolennicy i przeciwnicy. Ja sprowadzam z Polski Ceremizer i jest to opcja dla klientów. Prawie 80% używa i mają pozytywne opinie na ten temat. Dodatek to paliwa jest nawet na zleceniu naprawy jako opcja od razu bez wzgledu na to co się robi. W/g mnie, jeśli piec jest zaorany to ceramizery nie mają szans ,aby to naprawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
exopel Posted Tuesday at 06:29 PM Share Posted Tuesday at 06:29 PM dodawałem ceramizera do oleju w Zafirze i szczerze mówiąc jakichś super efektów nie było, może nie zachodziła potrzeba użycia tego specyfiku? z pewnością nie było żadnych negatywnych skutków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matuzalem Posted Wednesday at 12:40 PM Author Share Posted Wednesday at 12:40 PM Rozmawiałem ze znajomym, który jest mechanikiem. Przerobił wiele aut od typowych, codziennych, po te z wyższych półek (ferrari, aston, maserati). Sam do swoich wlewa CeraTeca już od dawna. Idąc za jego przykładem, wlałem i do swego silnika ceramizer. Pierwsze co zauważyłem, to jakby motor ciszej chodził, jednak szkopuł w tym, że on w ogóle cicho chodzi. Zdarzało się, że gdyby nie zegar obrotów to można by stwierdzić, iż samochód jest wyłączony (żona czasem wychodzi z samochodu i dopiero wtedy orientuje się, że samochód jest włączony), więc być może to sugestia tego co się naczytałem w internecie. Wiecie co? mogę tu napisać od czasu do czasu w szczególności po przejechaniu jakiś konkretniejszych kilometrów czy zauważyłem cokolwiek, typu niższe spalanie, kultura pracy, dźwięk itp. By dopełnić informacji, silnik jest w bardzo dobrym stanie o przebiegu 89600 km. Samochód jeżdżony na co dzień, głównie miasto. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitet Posted Wednesday at 06:04 PM Share Posted Wednesday at 06:04 PM 5 godzin temu, Matuzalem napisał: Wiecie co? mogę tu napisać od czasu do czasu w szczególności po przejechaniu jakiś konkretniejszych kilometrów czy zauważyłem cokolwiek, typu niższe spalanie, kultura pracy, dźwięk itp. Kolega to za przeproszeniem zaczyna improwizować z tym dodatkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts