Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Rodzaj paliwa

Xpower
 Share

Recommended Posts

Jakie paliwo lejecie do swoich X-Trailów - 95 E10 czy 98 E5? Jeśli E5, to czy widzicie różnicę w spalaniu i osiągach z E10?

Ja mogę powiedzieć, że lałem z kilka razy 95 E5 (niemieckie). I raczej więcej palił.

Obstawiam, komputer silnika mapuje sobie parametry paliwa i optymalizuje.

Jak będzie się dłuższy czas lało dane paliwo, to spalanie będzie ustawione pod ten rodzaj.

95 E5 to starszy rodzaj, więc może więcej palić jak piszesz. Ciekawi mnie różnica 95 E10 i 98 E5.

12 godzin temu, Xpower napisał:

95 E5 to starszy rodzaj, więc może więcej palić jak piszesz. Ciekawi mnie różnica 95 E10 i 98 E5.

95 E5 to starszy rodzaj ??!! wooow... jestem daleki krytyki kogokolwiek .. ale tutaj to brak wiedzy jest szokujacy.  W Polsce jest tylko obecnie 95 E10 czyli do 10% bio g..na bo rzedy w Polsce nie znaj jeykw i nie umieli oczyta polecenia EU. W Europie ma byc E10...ale nie ma zastapic E5. Niemcy maja zazwyczaj jeden dystrybutor z E10 ( czesto nie dziala :) ) a reszta to E5.  E95 i E98 to dwa rozne paliwa, rozna liczba oktanowa, sklad, itp itd.

Ja e5 widziałem tylko na shell vpower 100, może się nada.

tak kolega pisał w zasadzie to to samo 95 tylko 95e10 to mniej 95 a Więcek tego e10.

Edited by JJacek

Kolega Xpower ma trochę racji - w większości krajów Unii E10 całkowicie zastąpiła E5. Niemcy się trzymają siłą swojego ruchu konsumenckiego.

98 to inna sprawa, to jest paliwo dla wąskiej grupy silników. Choć używa się też do zabytków, motocykli, gdzie E10 może szkodzić przewodom. To jednak naprawdę margines.

Jak się domyślam -  w pytaniu chodziło o to: czy  ekonomiczne byłoby zastąpić 95 przez 98. Obstawiam, że nie.

Jeżeli jest jednak ktoś kto próbował  w praktyce - chętnie poczytamy. 

10 godzin temu, mkur napisał:

Jeżeli jest jednak ktoś kto próbował  w praktyce - chętnie poczytamy. 

ja w qashqai'u ePower ostatnio tankowałem głównie 98 E5. I to nie jeden zbiornik, tylko wiele pod rząd. Bardziej dlatego, że jakoś nie mam zaufania do tych 10% dodatków w E10. Żadnej różnicy nie widzę ani w spalaniu, ani w kulturze pracy silnika. Ale przynajmniej mnie to nie boli, bo w drugim aucie mam zalecane tankowanie benzyny 98 więc jestem przyzwyczajony do wyższych paragonów na stacjach ;)

Dzięki panowie za odpowiedzi, ale najbardziej maro_t, ponieważ odpowiedział dokładnie na moje pytania :)

Tak btw jeżeli ktoś nie wie, to bodajże do października jest promocja na Shell v power 95 w cenie 'zwykłej' 95. Codziennie między 14-18.

Tylko szczerze mówiąc nie wiem czy jest jakaś znacząca różnica między tymi paliwami. Lałem parę razy to Shell v power ale większej różnicy nie widzę. Jakby ktoś coś więcej wiedział to chętnie poczytam.

4 godziny temu, czarodziej napisał:

Jakby ktoś coś więcej wiedział to chętnie poczytam.

Przecież na stronie Shell'a masz wszystko dokładnie opisane. Zacznij lekturę w tym miejscu Shell V-Power

Dodam tylko z własnego doświadczenia, że porównując Orlenowską 95-kę z Shellowską 95 V-Power, to przy tym samym stylu jazdy, lejąc V-Powera zaoszczędziłem 1 ltr/100 km.

• Like 1

W dniu 12.06.2025 o 18:51, Bilunia napisał:

Przecież na stronie Shell'a masz wszystko dokładnie opisane. Zacznij lekturę w tym miejscu Shell V-Power

Kolega raczej pytał o opinie na temat paliwa, a nie warunki promocji, które sam opisał :) Ja tankuje Shell V-Power jak jest tylko okazja. Nie wiem czy można jakieś wnioski wyciągać przy tak wahającym się spalaniu. Na osiągi nie ma znaczenia, bo i tak jedziesz na elektryku, ale jakoś głowa spokojniejsza, że paliwo w baku lepsze. 

6 godzin temu, XGregory napisał:

Kolega raczej pytał o opinie na temat paliwa, a nie warunki promocji, które sam opisał

Na stronie którą podlinkowałem są wszystkie szczegóły o które pytał kolega, włącznie ze składem tych paliw, czym się różnią od zwykłych paliw, jak i efektem ich używania. Natomiast swoją opinię też wyraziłem, więc nie rozumiem o co Ci chodzi.