Guest krzysno Posted January 19, 2006 Share Posted January 19, 2006 Gdy stoję, przy nagrzanym silniku, i nagle dodam gazu, to na benzynce silnik wchodzi na obroty po krótkim zamuleniu, a gazie wyszystko jest ok. Dodam, że na benzynce ogólnie jest troszkę mocniejszy. macie jakieś pomysły? acha nadal pali mi po mieście około 16-17 benzyny i ok 18-19gazu ile może kosztować sprawdzenie sondy lambda u elektryka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest cornholio78 Posted January 19, 2006 Share Posted January 19, 2006 poproś kogoś z klubu kto umie obsługiwać miernik elektryczny - może mieszka blisko Ciebie. sprawdzenie sondy miernikiem elektrycznym może kosztować 30-50zł. Dokładnym testerem do sond pewnie z 50-70 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coobcio Posted January 19, 2006 Share Posted January 19, 2006 sprawdzenie sondy miernikiem elektrycznym może kosztować 30-50zł. Dokładnym testerem do sond pewnie z 50-70 Toż to koszt prawie połowy nowej sondy lambda Też obstawiam że coś z nią nie chalo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pavoolon Posted January 19, 2006 Share Posted January 19, 2006 skoro sa takie odchyly to moze cos wyjdzie na autodiagnostyce sondy za pomoca drucikow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg76 Posted January 19, 2006 Share Posted January 19, 2006 zrob auto-test sondy jak pisze Pavoolon. opis jak zrobic jest napewno na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coobcio Posted January 19, 2006 Share Posted January 19, 2006 jeśli chodzi o autodiagnostyke sondy to już sie na tym kikukrotnie przejechałem - nie ma to jak woltomierz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest piko70 Posted January 21, 2006 Share Posted January 21, 2006 poproś kogoś z klubu kto umie obsługiwać miernik elektryczny - może mieszka blisko Ciebie. sprawdzenie sondy miernikiem elektrycznym może kosztować 30-50zł. Dokładnym testerem do sond pewnie z 50-70 @cornholio78, za sprawdzenie sondy testerem zapłaciłem 10zł u elektryka naprzeciwko stacji wąskotorówki w Koszalinie-jakby kiedyś było potrzebne :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Scyzor Posted January 21, 2006 Share Posted January 21, 2006 A sprawdzałeś czy nie masz spapranego dolotu powietrza? Może dostaje za bogatą mieszankę? pzd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest cornholio78 Posted January 21, 2006 Share Posted January 21, 2006 A sprawdzałeś czy nie masz spapranego dolotu powietrza? Może dostaje za bogatą mieszankę? pzd jeśli sonda lambda działa prawidłowo to przy zatkanym dolocie powietrza ograniczy też ilość paliwa - dla zachowania mieszanki stechiometrycznej 8) ... @cornholio78, za sprawdzenie sondy testerem zapłaciłem 10zł u elektryka naprzeciwko stacji wąskotorówki w Koszalinie-jakby kiedyś było potrzebne :wink: mam własnego kts-a 8) dobry chłopak jest w Świeszynie pod Koszalinem, tani i dociekliwy elektromechanik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Stranger Posted January 23, 2006 Share Posted January 23, 2006 A sprawdzałeś czy nie masz spapranego dolotu powietrza? Może dostaje za bogatą mieszankę? pzd jeśli sonda lambda działa prawidłowo to przy zatkanym dolocie powietrza ograniczy też ilość paliwa - dla zachowania mieszanki stechiometrycznej 8) Pod warunkiem, że auto jeździ wyłącznie na benzynie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest maglev Posted January 24, 2006 Share Posted January 24, 2006 Jak już kiedyś pisałem uszkodzona sonda pokazywała mi 0,25 volta, założyłem nowego Boscha i napięcia wachają mi się pięknie między 0,8 a 0,9 volta, cobcioo kiedyś pisał że jak spada napięcie poniżej 0,4 volta to sonda nadaje się do wymiany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts