Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P10] Brzęczenie

Guest pk007
 Share

Recommended Posts

Witam

Od pewnego czasu w mojej P10 słychać dziwne brzęczenie w kabinie pasażerskiej w zakresie obrotow około 2300-2700 tak jakby jakaś częśc wpadała w wibracje lub dotykała czegoś , jeżeli się podniesie maskę i wsłucha w pracę silnika to jest wszystko ok, brzęczenie słychać tylko w środku, na dodatek jak "wrzuca się" luz np na 5 biegu przy prędkości 100km/h to słychac też to brzęczenie z tym że trwa troszke dłużej tak jakby "przeciąga się" na ok. 2 sekundy. Dodam że cały układ wydechowy sprawdzony "spece" nic w nim niepokojącego nie znaleźli. Sory za słownictwo, ale ciężko to zjawisko dobrze "ubrać w słowa" . Może ktoś miał coś podobnego i coś poradzi??

Witam ja w swojej p10 miałem podobny objaw, oazało się że spowodowane jest to przerdzywiała blachą osłaniającoł kolektor wylotowy, ale podobny drgania były też raz spowodowane przez plastik znajdujący się w desce rozdzielczej te od nawiewu, możesz wykrecić ten cały plastik dwie śrubki nad radiem i dwie pod panelem sterowania nawiewu i sprawdzic to. A tak przy okazji ktoś wie gdzie można dostać osłone termiczną na kolektor wylotowy.

Brzęczy zawias maski i przednosi do kabiny pasażerskiej - jak podniesiesz maskę zmieniasz położenie zawiasu i jest ok. jak maska jest zatrzaśnięta luzy na zawiasie maski powodują wibrację - wystarczy podłożyc gume pod maskę by napinała zawias (co by tam nie było za luźno i brzeczenie zniknie. 5 ciu mechaników szukało przez 3 miechy aż znalazłem kiedyś sam - popatrz przy zamkniętej masce czy nie ma luzu przey zawiasach.

U mnie brzęczał metalowy przewód - rurka (u mnie koloru zielonego, nie wiem dokładnie od czego - hamulce?). po otwarciu maski widać go wzdłuż podszybia. Pozapinany jest w plastikowe uchwyty, które są już poluzowane. U mnie ten przewód dostawał wibracji i brzęczał - niestety zacząłem od wymiany tłumika... :cry:

Guest Stranger

Trudny temat. Elementów, które mogą wpadać w wibracje, przy specyficznej prędkości obrotowej silnika może być cała masa i zlokalizowanie tego konkretnego może graniczyć z niemożliwością.

W pierwszej kolejności poszukaj jakichś luźnych elementów pod maską, albo na półeczkach w samochodzie ( ja kiedyś bardzo zastanawiałem się co mi brzęczy i dopiero po kilku tygodniach okazało się że okulary słoneczne w podłokietniku mi rezonowały ). Potem zastanów się czy coś nie mogło Ci wpaść do dmuchawy przez otwory wentylacyjne na podszybiu ( czasem jakieś śmieci tam wpadają ). Możesz też sprawdzić wspomniane zawiasy maski.

Potem to już życzę szczęścia! ;)

Guest pk007
Witam ja w swojej p10 miałem podobny objaw, oazało się że spowodowane jest to przerdzywiała blachą osłaniającoł kolektor wylotowy, ale podobny drgania były też raz spowodowane przez plastik znajdujący się w desce rozdzielczej te od nawiewu, możesz wykrecić ten cały plastik dwie śrubki nad radiem i dwie pod panelem sterowania nawiewu i sprawdzic to. A tak przy okazji ktoś wie gdzie można dostać osłone termiczną na kolektor wylotowy.

A czy rozwiazanie problemu z kolektorem było kosztowne??? bo wszystkie wypisane metody zawiodły oprocz tej zwiazanej z koloktorem. Rozwiazanie z zawiasmi odpada siedza sztywno i brzeczenie wystepuje takze przy podniesionej masce, to samo z przewodami biegnacymi wzdluz podszybia.

ten zakres obrotow odpowiada czestotliwosci wpadania wydechu w rezonans :D:D (nie wiem czy to potwierdzone ale u mnei w dwoch samochodach tak bylo ;] miedzy 2000 a 3000 obr) sprawdz oslone kolektora i oslone katalizatora :) najczesciej brzecza, jak nie to sprawdz tez mocowanie tlumika koncowego. w kazdym razie na 100% cos z wydechem :)

Guest Stranger
A czy rozwiazanie problemu z kolektorem było kosztowne??? bo wszystkie wypisane metody zawiodły oprocz tej zwiazanej z koloktorem. Rozwiazanie z zawiasmi odpada siedza sztywno i brzeczenie wystepuje takze przy podniesionej masce, to samo z przewodami biegnacymi wzdluz podszybia.

Jeśli myślę o tym samym co Ty, to nie może być kosztowne ;) Kosztuje to usunięcie osłony ( nie polecam ) albo zamocowanie jej tak by nie drżała ( z tym bywa różnie, w zależności od stopnia jej skorodowania ). Musisz obejrzeć osłonę i zadecydować który scenariusz wybierasz.

Guest jarkk

U mnie właśnie w tym przedziale obrotów zauważyłem 2 rzeczy , które są źródłem najbardziej wkurzających odgłosów.

Jedna to cała konsola środkowa (ta w której jest radio) i tu po pierwsze trzeba dobrze wyciszyć wkoło kieszeni od radyjka, a po drugie wzdłuż jednej z bocznych ścianek konsoli nakleić uszczelkę piankową i będzie cicho.

Druga to maskownica od nawiewu na przednią szybę ta od strony kierowcy i tu najlepiej zastosować taśmę 2 stronnie klejącą (najlepiej taką z pianką) i podkleić z tej strony, gdzie jest większy "luz" przu dociskaniu.(wyciąga się dość łatwo , ja tylko pociągnoł :D )

Guest 28Darek

A u mnie brzeczala oslona katalizatora, slychac ja bylo wlasnie w zakresie obrotow o ktorym piszesz az ja zdemontowalem i..... od tamtej pory cisza , spokoj.

• 2 years later...

Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post na tym forum.

Temat widze troche stary. Ja też szukałem przyczyny brzęczenia w mojej p11. Okazało się że jest to dźwigienka od tempomatu. Teraz muszę pomyśleć jak to usunąć.

Mam nadzieje że komuś pomogłem.