Guest bartek_almera Posted March 4, 2006 Share Posted March 4, 2006 Witam, Mam alu-felgi 205/16 chcialem sie dowiedziec czy na felgach 16'' w almerze 2,2Di, 3drz. hatchb., 2000r moge zamontowac kola o rozmiarze 205/55/16? 1) Chodzi o to, czy te opony nie beda obcierac o nadkole? 2) Obecnie jezdze na profilu 50 na letnich oponach i na nierownosciach (kochane drogi) komfort jest minimalny. Czy przy profilu 55 komfort sie zwiekszy i czy drgania beda tlumione? Dziekuje za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek125 Posted March 4, 2006 Share Posted March 4, 2006 Mysle ze załozyc mozesz bez problemu, z obcieraniem jest roznie jednym obciera innym nie, nie powinno sie nic dziac.A czy zwiekszy sie komfort z jazdy hmm moze troszeczke napewno, roznica w oponie nie jest ogromna ale zawsze to cos. Jak zalozysz to napisz jk sie jezdzi i czy nie obciera, bo ja na wiosne chce załozyc taki sam rozmiar oponek. pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wwl Posted March 4, 2006 Share Posted March 4, 2006 Jesli zmiana z 50 na 45 nie daje wielkiej roznicy to tak samo u Ciebie. Mozesz zalozyc "miekka" opone i to da roznice w komforcie ale pamietaj ze wtedy latwiej opone przeciac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest genjusz Posted March 4, 2006 Share Posted March 4, 2006 Ja do siebie zalozylem 205/50R15 i nic (cale szczescie) nie obciera, nie wiem jakby to bylo przy 16" ale tan margines musisz zostawic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest USURI Posted March 4, 2006 Share Posted March 4, 2006 Zakładanie tak niskich opon na nasze wertept jest dosyć ryzykowne. Myślę że jednak troszkę komfort Ci się poprawi. :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wwl Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 a jakie dotychczas miales opony ? bo wysokosc opony nie jest taka sama jesli masz 16tki i 195/55 a 205/55... Ja zalozylem najwezsze 16tki czyli 195/45 ale do N15 i jesli ktos nie uzywa samochodu do rajdow po wertepach i ma czas jezdzic na tyle ostroznie i omijac doly to polecam. Wyglad diametralnie sie zmienia na plus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Maro25 Posted March 5, 2006 Share Posted March 5, 2006 Ja do siebie zalozylem 205/50R15 i nic (cale szczescie) nie obciera, nie wiem jakby to bylo przy 16" ale tan margines musisz zostawic. to bardzo fajnie tylko ze kolega jezdzi N16stka, jak do N16 zalozysz 205/50R15 to tez nic nie bedzie obcieralo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.