Guest Marcinelli Posted March 10, 2006 Share Posted March 10, 2006 dziś wykręcałem świece i wszystkie sa pokryte warstwą czarnej, brudzącej sadzy, a były czyszczone dokładnie tydzień temu! podejrzewam że to gaźnik chyba daje za bogata mieszankę, co myslicie? a jest to 1,6 16V na gaźniku elektr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goago Posted March 10, 2006 Share Posted March 10, 2006 za bogata mieszanka, pierścienie puszczają juz olej lub zbyt niska wartość cieplna świecy. ja bym stawiał na to trzecie(optymistyczna wersja ) po prostu możesz mieć "zimne" świeczki i nie występuje efekt samoczyszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Marcinelli Posted March 10, 2006 Share Posted March 10, 2006 oleju nie bierze ani"grama", świece są NGK takie jak powinny a nie dodałem ze silnik strasznie szarpie podczs przyspieszania, tak więc chyba gaźnik do regulacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jarkk Posted March 11, 2006 Share Posted March 11, 2006 Jak szarpie to na 99% świece do wymiany, 1% to filtr paliwa . Miałem ten sam przypadek jak miałem Mazde na gaźniku (żadne czyszczenie nie pomaga). Wymień najpierw filtr paliwa bo tańszy i jak nie pomoże to świece. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Marcinelli Posted March 11, 2006 Share Posted March 11, 2006 to świece wytrzymały by tylko ok5 tys km bo taki czas temu je mymieniałem? raczej są w porzadku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest krzykacz Posted March 11, 2006 Share Posted March 11, 2006 to nie świece skoro wszystkie są czarne. Na 100% regulacja gaźnika lub co też bardzo prawdopodobne - trzeba wymienić zatkany filtr powietrza. Jak autko nie zasysa odpowiednio tlenu to nie dopala paliwa i stąd czarny smolisty nagar wynikający z nadmiaru benzynki w mieszance. Nie wzrosło ci może ostatnio zużycie paliwa, tak o ok 1-2 litry? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Marcinelli Posted March 11, 2006 Share Posted March 11, 2006 wiesz w tych warunkach to trudno sprawdzic spalanie, ale mało to on nie pali, myslisz ze filtr powietrza? za czysty to on nie jest jak patrzyłem ale wymieniany był razem ze świecami, czyli wczesną jesienią zeszłego roku, chyba to niedawno?zaraz mam wyjazd do kina, to wcześniej wywale filtr wcale i zobaczę jak się bedzie sprawował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Marcinelli Posted March 11, 2006 Share Posted March 11, 2006 Bombel, mówisz że to moga byc świeczki? to czemu 3 godz temu jechałem i skakał jak kangur, a teraz nim wracałem i az miło ciągnał do przodu, jak pszczółeczka! zachodzę w głowę!jade w pon do gaźnikowca, niech sprawdzi spaliny i wogóle ten pieprzony gaźnik, bo cała przyjemnosc z jazdy idzie w p...., jak sie nie wie czy tym razem uda się wyprzedzić czy nie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest lowiec Posted April 11, 2006 Share Posted April 11, 2006 sprawdz jeszcze przewody wn i kopulke i palec. na stronie ngk jest opisany wyglad swiec. nie moze byc okopcona elektroda. a czystosc gaznika filtrow to juz zupelnie inna sprawa pozdrawiam slawek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Hermol Posted April 16, 2006 Share Posted April 16, 2006 swiece powinienes miec jesli chodzi o motor GA16ds, NGK to BKR6E takie jak do ga16de jesli sa czarne to masz za bogata mieszanke, ssanie rowniez moze byc przyczyna jedz na analizatos spalin i zbadaj sklad mieszanki jesli ssanie: po odpaleniu obroty sa wysokie pozniej spadaja na mniejsze i jak osiagnie rzadana temp to spadaja to wartosci uregulowanej na srubie wolnych obr jesli obroty sa ok ssanie sie odlacza to na bank sklad mieszanki, srube masz z lewej strony gaznika patrzac na auto od przodu w jego podstawie, jest zaslepiona jakims "czyms" mi na analizei wyszla wartosc 7 obecnie jezdze na lpg to tego nie ruszalem ale jak sie zrobi cieplo to ureguluje to ale generalnie tzreba sprawdzic wszystko filtr powietrza(jak kupielm mojego sunnygo to filtr byl jakbym go w sadzy wymietolil) przewody podcisneinia rowniez szczelnosc gaznika itp przewody WN to raczej wszystkie swiece by nie byly okopcone w rowny sposob pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts