Guest genjusz Posted May 25, 2006 Share Posted May 25, 2006 Witam, mam pytanie kwestii oponiarskiej mianowicie posiadam felgi o rozmiarze 15cali na 7cali szerokosci, sa na nich zalozone opony 205/50r15, chcialbym zalozyc jednak 185/60, moje pytanie brzmi: czy takie opny sie zmieszcza czy nie beda za male, czy opona nie zrobi sie jajo itp. Ktos kto testowal dobrzeby bylo jakby sie wypowiedzial w tej kwestii. z gory bardzo dziekuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Szymeq Posted May 25, 2006 Share Posted May 25, 2006 Opona węższa rozciągnie się i będzie felga - rant- felgi może wystawać. Nie wiem czy kiedykolwiek widzaiłeś jak wygląda koło 14' na seicento ?? opona sie poprostu rozłoży na feldze - nie każdemu się to podoba... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest genjusz Posted May 25, 2006 Share Posted May 25, 2006 Wlasnie tego sie boje ze bedzie zle wygladac i zle jezdzic jednak przy silniku 1,4 opony 205 to masakra, auto przestalo przyspieszac, komfort jazdy tez sie znaczaco obnizyl, felgi maja polerowany rant takze jakies otarcia o krawezniki tez na wezszych oponkach moga sie zdarzyc, teraz chroni mnie jeszcze kawalek opony co wystaje poza felge. To jeszcze sie zastanawiam (ale tak nie dokonca jestem pewien bo to roznica w sumi 1 cm) nad oponami 195/55 ale to prawie to samo co 205/50. I nie wiem juz zglupialem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Raf4rb Posted May 25, 2006 Share Posted May 25, 2006 Witam, mam pytanie kwestii oponiarskiej mianowicie posiadam felgi o rozmiarze 15cali na 7cali szerokosci, sa na nich zalozone opony 205/50r15, chcialbym zalozyc jednak 185/60, moje pytanie brzmi: czy takie opny sie zmieszcza czy nie beda za male, czy opona nie zrobi sie jajo itp. Ktos kto testowal dobrzeby bylo jakby sie wypowiedzial w tej kwestii. z gory bardzo dziekuje. Mam podobnie na zimówkach 185/65/15, wchodzą bez problemu ale trzeba uważać na ranty bo można porysować. Miałem też na tych felach opony 185/55/15 (letnie) i też nie było problemu, nawet lepiej wyglądały bo niższy profil i balon się z opony nie robi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest genjusz Posted May 25, 2006 Share Posted May 25, 2006 Mam podobnie na zimówkach 185/65/15, wchodzą bez problemu ale trzeba uważać na ranty bo można porysować. Miałem też na tych felach opony 185/55/15 (letnie) i też nie było problemu, nawet lepiej wyglądały bo niższy profil i balon się z opony nie robi. tzn tez masz szerokosc felgi 7 cali i zalozone opony 185? bo szukam kogos kto tak ma wlasnie zamontowane i chcialbym dowiedziec sie jakis spostrzezen co do wygladau, trakcji itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Raf4rb Posted May 25, 2006 Share Posted May 25, 2006 Tak szerość felgi 7'' opony 185. Zimówki miałem tak jak wyżej napisałem na rofilu 65 to trochę balony się z nich robiły, a teraz na tych felach mam 185/55/15 letnie oponki (w garażu, bo teraz śmigam na 215/40/17) i te już wyglądają normalnie. Spokojnie możesz zakładać 185/60, będzie dobrze tylko ranty felg są wtedy równe z oponą i można na krawężnikach porysować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek125 Posted May 26, 2006 Share Posted May 26, 2006 Zawsze tez mozesz kupic opony z rantem chroniacym felge i wszystko bedzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Drejk Posted May 26, 2006 Share Posted May 26, 2006 Zawsze tez mozesz kupic opony z rantem chroniacym felge i wszystko bedzie ok. Ty tylko te ranty w głowie ... :-) Każdemu to polecasz <lol> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest genjusz Posted May 27, 2006 Share Posted May 27, 2006 no dobra dokonalem zakupu, 185/55r15 continantale i teraz nie wiem czy dobry index dobralem do 190km/h, autem tyle nie jezdze takze CHYBA nic nie powinno sie stac. opnki continentale premium contact. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek125 Posted May 27, 2006 Share Posted May 27, 2006 Ty tylko te ranty w głowie ... Każdemu to polecasz <lol> polecam bo jest to dobra sprawa a przy szerokiej feldze a waskiej oponie tym bardziej teraz nie wiem czy dobry index dobralem do 190km/h, autem tyle nie jezdze takze CHYBA nic nie powinno sie stac. opnki continentale premium contact. wystarczy Ci i nic sie nie stanie a oponki sa b.dobre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest genjusz Posted May 27, 2006 Share Posted May 27, 2006 Bombel wielkie dzieki o to mia wlasnie chodzilo, takie wizualne przedstawienie sprawy. Naprawde bardzo dziekuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek Posted May 27, 2006 Share Posted May 27, 2006 To i ja mam pytanko. Mój znajomy wczoraj przywiózł z holandii bardzo ładne aluski firmy Giacuzzo. Wymiar jest chyba dość ekstremalny bo przód 7,5x16" z oponami 205/50/16, a tył 9x16" i 215/50/16. Wyglądają super bo maja fajny rancik. Zastanawiam sie czy by ich nie wziąść dla siebie. Tylko, że tylne oponki są dość słabe wiec byłoby trzeba poszukać czegoś lepszego. I teraz czy można na 9x16" założyć oponę 205/50/16, czy musi być 215/50/16 :?: :?: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest hermoll Posted February 25, 2007 Share Posted February 25, 2007 ja latem m ialem na seryjnych stalowkach 5,5J 195/60 i tyl 195/65 kola 14 cali i jezdzilo sie rewelacyjnie na poczatku mialem wrazenie jak bym po szynach jechal, na zime wsadzilem 185/65 i do tego miekkosc zimowki i nagle poczulem ze musze uwazac na zakretach :] a tak powaznie to sporo sie pogorszyla trakcja pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert_1982 Posted May 15, 2012 Share Posted May 15, 2012 (edited) Witam. Mam almerke n16 przed FL 2.2di Zakupiłem do niej felgi 7" ale założyłem do niej opony 185/65/15 Pytanie moje jejt takie: czy takie opony na feldze 7" szybciej sie zużywaja ? czy moze źle wyglądają ? czy moze opona spaść np. podczas szybkiego wchodzenia w zakręt i tak dalej. Napiszcie co o tym sądzicie a ja dla przykladu wrzuce wam kilka fotek tych kół i prosze o waszą opinie Pozdrawiam i z góry dziekuje. Edited May 15, 2012 by Robert_1982 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekzieba Posted June 5, 2012 Share Posted June 5, 2012 Nikt nie odpowie ?, temat jest ciekawy Nie wiem jakie powinieneś mieć wg producenta, ale wg http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/nissan/ chyba 185/65 R15 88H lub 195/60 R15 88H a felgę 6x15 - czyli szerokości 6 cali. Jeśli wierzyć http://www.felgi.pl/artykul/szerokosc-felgi-i-odsadzenie-et-offset to dla opon szer 185 fegla 7 cali to max szerokość. Dość istotnym parametrem jest też ET http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/kalkulator-et-felgi , choć ze zdjęć nie wygląda, aby było nie tak jak trzeba. Jak widzisz, ja jestem tylko teoretyk , więc: 1) czy takie opony na feldze 7" szybciej sie zużywaja ? może deczko inaczej pracują, czy się bardziej zużywają, to nie wiem :-p 2) czy moze źle wyglądają ? mnie się podoba 3) czy moze opona spaść np. podczas szybkiego wchodzenia w zakręt i tak dalej. moim zdaniem nic takiego im nie grozi P.S. Felgi bardzo ładne, warto by na nich spróbować 195/60R15, ale to tylko moje zdanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert_1982 Posted June 7, 2012 Share Posted June 7, 2012 Markoni dziki za Twoja opinie. Wiem ze lepsze byly by opony 195/60 ale niestety najpierw kupilem opony bo byly prawie nowe, bieznik ponad 8mm Continentale i cena tez byla ok wiec nie bylo sie nad czym zastanawiac. Felgi niestety kupilem pozniej ale do nissana jak szukalem to tylko oryginalne nissanowskie maja 6". Troche poczytalem i kupilem 7" Jak narazie nie narzekam i czekam na dalsze opinie Dziki i pozdro dla wszystkich Robert_1982 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekzieba Posted June 8, 2012 Share Posted June 8, 2012 Wiesz, na dalsze opinie pewnie nie czekaj, bo temat należało chyba umieścić w 2, albo 1 w tym dziale - (1 - opony, 2 - felgi). To są tematy przyklejone i gdybyś tam napisał, to pewnie miał być więcej opini. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts