Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] Pali sie kontrolka od ręcznego hamulca

Guest wielkimisiek
 Share

Recommended Posts

Guest wielkimisiek

witam po ostatniej jeździe zapala mi sie nieraz kontrolka od ręcznego gdzie mam szukac przyczyny odpowiadajcie prosze o odp pozdrawiam 8)

Ale to już było....!!!! Masz kilka możliwości. Najprawdopodniej kończą sie klocki, opada płyn i prawidłowo jest to sygnalizowane. Ja dolałem płynu, ale mnie skrzyczano, ze to nidobre postępowanie. Inna to awaria styku przy ręcznym, a jeszcze inna to usterka przy pompie ham. lub rozszczelnienie układu.

Guest Raf4rb
Najprawdopodniej kończą sie klocki, opada płyn i prawidłowo jest to sygnalizowane. Ja dolałem płynu, ale mnie skrzyczano, ze to nidobre postępowanie.

Jeżeli klocki trzymają jeszcze wymiar to nie trzeba od razu ich wymieniać, dolewasz płynu i śmigasz dalej.

Guest Mirek
Jeżeli klocki trzymają jeszcze wymiar to nie trzeba od razu ich wymieniać, dolewasz płynu i śmigasz dalej.

Ja tak miałem - musiałem dolać bo było zdecydowanie za mało płynu. Po dolaniu jest wszystko OK :grin:

Ja tez raczej stawiam na czujnik od ręcznego

Tez tak myślałem ale sie myliłem - bo chodziło o płyn

Guest wielkimisiek

witam ponowne spr czujnik ale myśle teraz ze wine może mieć cylinderek od tylnego hamulca ???? prosze o odp

Guest Raf4rb

A co z nim nie tak? Cylinderek z kontrolką nie ma nic wspólnego, chyba że cieknie to wtedy będzie za mało płynu i kontrolka zaświeci.

Guest wielkimisiek

tak ciekniecylinder niewiem co jest z nim nie tak jak bym wiedział to bym tego nie pisał na forum nie mam hamulców cylinderek chyba ma wine bo ciknie już zamówiłem nowy i sie okarze co ma wine :P

Guest Waldek

Procedura wyszukania awarii

Odłącz czujnik od poziemu płynu hamulcowego

-kontrolka zgasła --mały poziom płynu i wszystko pasuje (cylinderek cieknie lub zużyte klocki)

-kontrolka świeci --odłącz czujnik przy dźwigni hamulca ręcznego

-kontrolka zgasła --wyregulować, naprawić, wymienić czujnik hamulca ręcznego

-kontrolka świeci --szukać przetartego kabelka w obwodzie od kontrolki do czujników i zwartego do masy