Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

jeszcze olej do primery P10

Guest tronix50
 Share

Recommended Posts

Guest tronix50

Podpowiedzcie mi ,który jest lepszy,czy 10W/40 ELF SPORTI,czy 10W/40 Castrol Magnatec?

Jeżdże na Elfie,czy mogę np. zalać Castrola,obydwa to półsyntetyki.Pozdrowienia dla fachowców.

Guest KTOSIU

Cze

A po jaką cholerkę chcesz zmieniać olej?Jeżeli na ELfie silnik pracuje ci dobrze to po co taka zmiana?Parametry lepkościowe olejów takie same, różnica w firmie. Chyba naprawdę nie masz innych problemów.

Pozdr. 8)

Guest artoor

A co Ci da zmiana Elfa na Castrola? Stara dobra zasada brzmi : zostań przy takim oleju na jakim silnik do tej pory jeździł. Oczywiście jeśli to nie był jakiś wynalazek (a Elf do takich nie należy), albo olej o innych parametrach niż przewidziane dla Twojego silnika.

• 2 months later...

Jezdzilem na Castrol GTX 10W-40 ostatnio wymienilem na Castrol GTX Magnatec 10W40 i jest tragedia po uruchomieniu silnika. wczesniej zawory bylo slychac sekunde a teraz tak rzezi po uruchomieniu jakby mial sie rozleciec i to z5 sec. nie wiem co to za szajs ten olej :evil:

jak zmieniłem silnik to nie wiem co był za olej zalany... więc zalałem Castrola 10W40 diesel... kontrolka oleju pali sięok 5 sek. po uruchomieniu... ale tylko jak zimny jest... na ciepłym gasnie odrazu... o co w tym chodzi ?? moze byl jakiś półsyntetyk wcześniej ??

Guest johny_fellow
mam 15W40 minerał

Mineralny = gęsty i dlatego klepie na początku.

kontrolka oleju pali sięok 5 sek. po uruchomieniu

Generalnie chodzi o to, że Nasze Nyski mają hydrauliczne regulacje npinacza łańcucha rozrządu i gęsty zimny olej wolniej do nich dopływa i później uzyskuje normatywne ciśnienie. A jak się rozgrzeje robi się troszkę rzadszy i ciśnienie uzyskuje wcześniej.

mi akurat nie klepie tylko chodzi o ten czas kontroli... poza tym na pierwszym silniku byl mineral Shella (bynajmniej taka kartka była) i po odpaleniu gasła odrazu...