Guest Przemlew Posted June 8, 2006 Share Posted June 8, 2006 Tak jak w temacie mam Primerke P11 i wszystko jest miło i ładnie aż postanowiłem wymienić opony a tu nie miła niespodzianka zdejmuje kapsle z alusi i widzę za są założone zabezpieczenia i tu zonk nie dostałem takiego klucza i tu nasuwa się moje pytanie ja to diabelstwo odkręcić bo jak mnie panowie policjanci złapią to po mnie a z byłym właścicielem nie mam jak się skontaktować bo mam samochodzik z Anglii, a i na stacjach wymiany opon będą mieli może taki klucz. Proszę o jak najszybsze porady i z góry dziękuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mariusz Szwałkiewicz Posted June 8, 2006 Share Posted June 8, 2006 Witam. Jedynym rozsądnym wyjściem z takiej sytuacji jaka opisujesz jest próba dobrania klucza do zabezpieczeń w jakimś sklepiku prowadzącym taki asortyment. Jeżeli się nie uda dobrać to pozostaje zrobić odcisk w plastelinie ( odcisk główki śruby) i poszukiwanie tokarza/frezera/ślusarza , który dorobiłby klucz w/g wzoru w plastelince. Nie piszesz nic na temat znajomości obróbki metali więc zakładam że sam nie dasz rady- jeśli wyciągam złe wnioski to przepraszam. Osobiście odradzam odkręcanie zabezpieczeń "kluczem uniwersalnym typu przecinak" - można uszkodzić alusy i będzie szkoda. Pozdrawiam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest cornholio78 Posted June 8, 2006 Share Posted June 8, 2006 dobra rada, dodam że można na podstawie takiego odcisku zrobić formę i odlac w jakiejś małej odlewni lub metodą ubytkową dorobić u kowala artystycznego lub na obrabiarce taką końcówke klucza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest zgrywus Posted June 9, 2006 Share Posted June 9, 2006 Na 99% w wulkanizaji będą w stanie to odkręcić!!W końcu to jest POLSKA i tu wszystko jest możliwe:D:D:D(myślisz że jak kradną felgi z zabezpieczeniami;p) Podjedź tam,powiedz jaka sytuacja a oni już coś wymyśla:) Pozdrawiam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest skarap Posted June 9, 2006 Share Posted June 9, 2006 ja takie odkrecam jakbys chcial.. mlotek i przecinak.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Przemlew Posted June 9, 2006 Share Posted June 9, 2006 U wulkanizatora jedyne co mi zaproponowali to zerwanie gwintu ,wiec z tej opcji zrezygnuje. A pomysł ze zrobieniem odlewu jest nawet niezły więc chyba z niego skorzystam, a jak to nie wyjdzie to dopiero będę kombinował. Dzięki za rady . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.