Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

co stuka w skrzyni almera 2.2 D

Guest almerka2003

Recommended Posts

Guest almerka2003

wczoraj ogladałem ze znajomym almerke 2000 r wersja komfort 2.2D no stan idealny silnik tez pracował super jedyny mankament to stuki ze skrzyni biegów na luzie i na 1,2,3 biegu znjomy chcial ja brac odrzadiłem . Mam pytanie co to moze stukac czy docisk czo łożysko a moze skrzynia do wymiany czekam na odpowiedz

Guest kulik

Mamy kilka takich samochodów w klubie, ale chyba nikt z nas jeszcze nie miał kłopotów ze skrzynią.

Myślę, że warto zastanowić się nad ceną. Jeśli ta jest o ok. 2 tyś. niższa niż średnia to można kupić i zrobić ze skrzynią porządek. Jeśli nie to szukać dalej.

Guest tomasz_a

Witam.

Auta tego typu często (autopsja) mają kłopoty z łożyskiem mechanizmu różnicowego postronie lewej półosi. Wymaga to wymiany łożyska (wraz z regulacją). Defekt można łatwo rozpoznać. Od spodu auta szarpnij za lewą półoś, nie powinno być żadnych luzów. Defekt ten dodatkowo objawia się wyciekiem oleju ze skrzyni biegów z uszczelniacza lewej półosi. Wymiana samego uszczelniacza bez wymiany i regulacji łożyska nic nie daje.

W mojej cieknącej,uszkodzonej skrzyni nie było żadnych podejrzanych stuków, na luzie czy też w czasie przełączania biegów. Lecz "twoja" skrzynia może mieć już mocno uszkodzone łożysko.

To jest tylko moja sugestia na ten temat wynikająca z mojej przygody. Skrzynie biegów są na tyle skomplikowanymi urządzeniami, że przyczyn awarii może być dardzo wiele.

Pozdrowienia.

Tomasz_A N-16 2,2 Di

Guest Assassino

Hmm u mnie właśnie wycieka olej ze skrzyni biegów i jutro miałem wymienic uszczelniacz, ale jak wiedze to może być cos powazniejszego, ile może kosztować naprawa takiej usterki??

Guest tomasz_a

Witam.

Nie pamiętam konkretnych cen podzespołów. Łożysko dostępne tylko w serwisie (nie całe 300 zł.), uszczelniacze (ja wymieniłem oba lewy i prawy) dostępne zarówno w serwisie jak i sklepach typu "Japan-Cars". Ceny porównywalne około 30-40 zł. sztuka. "Robocizny" nieznam ponieważ skrzynię naprawiałem samodzielnie. Do naprawy skrzyni doliczyć trzeba jeszcze dobry (drogi) uszczelniacz typu "silikon" ( około 30-70 zł. za tubę).

Proponuję zastosować wyszukiwarkę i prześledzić ten temat. Ja poradę znalazłem właśnie na tym forum. I mój dług spłacam w miarę moich mozliwości udziałem w niektórych "rozmowach".

Pozdrawiam.

Tomasz_A N-16 2,2 Di

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...