Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Wpada pedał hamulca

Guest Rafał79
 Share

Recommended Posts

Guest Rafał79

Cześć wszystki ponownie. Znowu mam do was mili jedno pytanie: otóż od niedawna gdy stoję np. na światłach i trzymam nogę na wciśniętym pedale hamulca to po pewnym czasie bardzo powolutku pedał hamulca zaczyna mi się cofać w kierunku podłogi. Przy ostrym hamowaniu nie odczówam tego. Myślałem że mam może nieszczelny układ hamulcowy ale płyn ze zbiorniczka jest cały czas na tym samym poziomie. Proszę o podpowiedź czy może coś się dziać z pompą wspomagania hamulców? Jeżeli tak to co można zrobić oczywiście jak najmniejszym kosztem?

Guest czopochrup

ja mam to co ty ;) w tym ze u mnie to sie dzieje jak sie klima wlacza czy wyalcza... ne pamietam wkazdym badz razie jak dziala klima to czasami mi sie pedal "zapada" ;) ale hamuje tak samo ;p

trzymam nogę na wciśniętym pedale hamulca to po pewnym czasie bardzo powolutku pedał hamulca zaczyna mi się cofać w kierunku podłogi.

A nie jest to normalne? Chociaż nigdy się takich testów bez powodu nie wykonuje. Może niech inni u siebie sprawdzą.

To nie jest normalne (no chyba, że zapierasz się z całej siły lub gasisz silnik na światłach, ale raczej też nie powinno się tak dziać). Obstawiam zapowietrzenie układu hamulcowego (ew. nieszczelność).

Guest Rafał79

Układ hamulcowy jest szczelny ponieważ płynu hamulcowego nie ubywa. A pedał hamulca wpada tylko gdy silnik jest włączony ( czyli jak pracuje pompa wspomagania hamowania) na wyłączonym silniku pedał jest twardy.

Guest czopochrup

ja tez zauwazylem ze jak mam wcisniety hamulec i dodam lekko gazu to pedal opada [niewiele ale idze w dol] jak puszcze gaz to wraca o0 chyba normalne pod warunkiem ze nie odpada do samej podlogi ;D wtedy trza by sie zaczac martwic... ;)