Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

glosno huczy

endriu
 Share

Recommended Posts

Ostatnio przejechalem sie na tylnym siedzeniu w moim nissanie i co mnie zaskoczylo ,ze slychac glosne huczynie wewnatrz auta, a szczegolnie jak sie zdejmie noge z gazu.Czy to

moze byc wina tlumika a moze katalizatora ( tzn,ze moga byc w srodku wypalone?).

Mam przejechane 167tys i nic z wydechu nie zmienialem. Prosze o opinie.

POZDRAWIAM

Nissan primera p11 1999 benzyna gaz

• 2 weeks later...
Guest Pierzowiak

Hej.

Wydech najlepiej sprawdzic w kanale, czy nie ma jakiejs dziury, bo to pewno jest przyczyna. Piszesz, ze huczy po zdjeciu pedalu z gazu, wtedy silnik hamuje, wiec w wydechu jest troche "halasu". Na luzie pewno jest ciszej :) Pasazer z tylu siedzi bezposrednio na tlumiku wiec slyszy dzwiek duzo lepiej.

Ja mam troche juz wyrobione lozysko w kole i slychac buczenie, ktore roznie slychac w zaleznosci gdzie sie siedzi. Wiec moze dla odmiany moze byc to...

Pozdrowki :)

Guest sashxxx

a u mnie nie chuczy lozysko tylko opona z tylu :( myslalem ze to lozysko ale gdy dalem ja na przod to okazalo sie to samo z przodu :( dodam ze nic nie czuc na kierownicy a huczy jak diabli

U mnie huczą opony zimowe FULDY :shock:

Miałem już łożyska na wiosnę wymieniać bo mnie to wpieniało po zmianie na letnie CISZA :lol:

• 2 weeks later...
Guest Whispers

Tomaszek, te zimowki hucza caly czas tak samo czy na zakretach glosniej?

Po czym poznac ze lozyska do wymiany? Bo u mnie cos szumi jak zdejme noge z gazu a wzmaga sie to bardziej na zakretach. Wydaje mim sie ze dzieje sie tak po zmianie opon na zimowki ale nie jestem pewien. Mam Debice frigo 2. Doradzcie cos :idea:

Mam Debice frigo 2.

Nic nie ma za darmo. Wybrałeś tanie. Jak chcesz jeszcze ciche, to nie pod ten adres. Nie jeden już dał się nabrać na łożyska.

Guest Whispers

Podobno Debica na sniegu nie ma sobie rownych, gorzej na suchym i mokrym ale tez nie ma tragedji. Jesli to wina opon to kamien z serca, ja raczej obawialem sie ze lozyska do wymiany a ten odglos nie jest uciazliwy i praktycznie go slysze tylko jak samochod sie toczy.

Moze ktos ma Debice frigo 2 i podzieli sie odczuciami? i czy na zakretach slychac bardziej te opony?

Guest Pierzowiak

Łożysko słychać wyraźnie i bez problemu można rozpoznać, że coś jest nie tak, opona szumi cały czas tak samo, u mnie wyraźnie słychać, że jest to łożysko od przedniego lewego koła i to na dodatek hałasuje coraz głośniej :D

To nie jest jednostajny szum i bardziej przypomina (proszę się nie śmiać) "buczenie z tarciem" :?

Może w tym przypadku rzeczywiście są winne opony...

Pozdrawiam :)

Frygo 2 to podobno ciche opony sam po wypłacie takowe kupie

A łożysko łatwo sprawdzić to zn.-

Jedną stronę na podnośnik i jedynka i gaz jak łożysko szmelc to zaraz poznasz po szumie :)

Niedawno wymieniałem łożysko prawe przednie, na początku lekko szumiało, potem zaczęło huczeć, a znowu przy wjeżdżaniu w lewy zakręt robiło się cicho. Jak u ciebie tylko szumi to albo dopiero zaczyna zdychać to łożysko i będzie się to coraz bardziej pogłębiało albo to tak jak sugerują koledzy wina opon.

Guest wojtekpi

Witam

Mam takie oponki od 2 tygodni i nie czuje (słyszę) jakiegoś większego szumu - są głośniejze jak każde zimówki, ale bez przesady, za to kupiłem jakieś dziwne kołpaki, bo mi trochę gwizdzą przy prędkości >100 :D

Guest Stranger
Jedną stronę na podnośnik i jedynka i gaz jak łożysko szmelc to zaraz poznasz po szumie :)

Żeby kolegów nie stresować wystarczy postawić na podnośniku, wrzucić na luz i zakręcić kółkiem. Od razu da się wyczuć "szorstką" pracę łożyska.

Tomaszek mowisz o podniesieniu przodu do gory czy jednej strony? I czy w zwiazku z tym autko nie odjedzie z podnosnikiem?

Nie odjedzie jeśli nie spadnie z podnośnika

Ja miałem duży i pewny podnośnik a nie ten z samochodu

Najlepiej jedną bo słychać w tedy dokładnie tylko to koło

Można też tak jak pisze Stranger :) ale jak się da po gazie to fajnie słychać ewentualny szum :D

• 2 weeks later...

1. Ja mam tez Frigo 2 i moim zdaniem to one są naprawde ciche i też widziałem ten test opon i faktycznie pisali że na śniegu nie ma równych ale za to na mokrym i suchym to niestety cienizna. A zimy u nas różne.

2. trzech mechaniorów juz pytałem i też mi stawiali na łożysko koła, tylko mylili się w zeznaniach którego. Szumiało jak cholera przy prędkościach powyżej 80. Szum a własciwie huczenie zwiększało się wraz ze zwiększeniem obciążenia. DO tego charakterystycznie się wzmagało gdy nap rzykład wyjeżdżałem lub wjeżdżałem z kolein. Generalnie nie zgodzę się że jak opona to szumi jednostajnie. Wszyscy tak mi włąsnie mówili i dszieki temu że sie uparłem jestem ładnych parę stów do przodu tym bardziej że z tyłu to podobno całą piaste się wynmienia.

Juz pogodziłem sie własciwie że to tylne łozysko szczególnie że dokuczliwiej było na tylnym siedzeniu. PO zmianie opon - wszystko znikło. :lol:

Cichutko teraz, az przyjemnie.