Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Mieszanie olejów?

Guest samson
 Share

Recommended Posts

Witam

Obecnie mam w almerce wlany olej castrola 5W40 GTX Magnatec i chciałbym go wymienic na olej połsyntetyczny 10w40 takze castrola. Czy taka zmiana moze zaszkodzic? Szukałem duzo w necie.. ale mało pisza o mieszaniu syntetyków z połsynetetykami...

Pozdrawiam :)

Mieszanie to by było jak byś pół. synt. użył na dolewkę do pełnego synt.

A wymiana na pewno nie zaszkodzi a jaki masz przebieg że już chcesz rezygnować z syntetyka na rzecz pół. synt.

Guest cornholio78

dokładnie to jest przesiadka na inny olej a nie żadne mieszanie.

Tylko po co chcesz przejśc z 5W40 na 10W40? Ubywa Ci oleju czy jak? Jak często zmieniasz i czy zdajesz sobie sprawę że półsyntetyk powinno się zmieniać częściej niż syntetyk który stosujesz teraz :roll:

Dzieki za odpowiedzi :) Chce zmnienic z powodu warczenia rozrzadu przy odpalaniu ;/ Zmieniałem filtr oleju jak to pisano na forum na orygnalny i nic nie pomogło.. niektorzy pisza ze te silniki nie lubia sie z syntetykami ... wiec zobaczymy czy pomoze :) A to ze trzeba czesciej wymieniac olej to doskonale wiem ;) Pozdrawiam

Guest cornholio78

że co jak to się nie lubią z syntetykami, co to za bzdety?

Jeśli już to można powiedzieć że te silniki lepiej się sprawują na olejach o większej lepkości zimowej i letniej czyli np syntetyku 10W60. Dzis już nie ma takich podziałów jak kiedyś ze oleje bardziej lepkie były mineralne, średnio lepkie półsyntetyczne a najmniej lepkie syntetyczne. Dziś można kupić olej mineralny 10W30, 15W40, 10W40 a syntetyczny 10W30, 10W40, 10W60, 5W30, 5W50 itp, podobnie jest z półsyntetykami sa od 5W30 do np 15W40

więc kieruj się konkretnie lepkością oleju - ta ma być dość duża czyli np 10W60.

Druga sprawa to jak już jest mocno wysłużony rozrząd, to zaden olej mu nie pomoże.

• 1 year later...
Guest patriot

Chcialem Was zapytac, czy mozna na dolewke oleju 5W40 dolac 10W40, zeby w przyszlosci moc zmienic olej na 10W40... :?: :?:

[ Dodano: Czw 06 Gru, 2007 22:59 ]

Chodzi o Siene mamy, ktora nie ma jakiegos super szczelnego silnika.

Chcialem Was zapytac, czy mozna na dolewke oleju 5W40 dolac 10W40, zeby w przyszlosci moc zmienic olej na 10W40... :?: :?:

[ Dodano: Czw 06 Gru, 2007 22:59 ]

Chodzi o Siene mamy, ktora nie ma jakiegos super szczelnego silnika.

Dolac zawsze mozna, ale jaki bedzie tego efekt, lepiej nie sprawdzaj.

Generalnie zaleca sie aby dokonujac dolewek, uzywac oleju o tej samej klasie , z uwagi na ich rozne wlasciwosci lepkosciowe oraz fizykochemiczne.

Guest miszcz69

ja w swojej astrze ktora palila prawie tyle oleju co lpg dolalem do polsyntetyka olej mineralny. zadnych problemow nie bylo. pozniej tylko dolewalem ubytki mineralnym.

wg mnie mieszanie roznych olejow to nie jest jakas straszna zbrodnia. wyobrazcie sobie sytuacje zmiany oleju na jakis innej firmy i lepkosci. przeciez spuszczajac stary olej nigdy nie zleci on w calosci, a zostanie nawet z pol litra w silniku.

wiec takim oto sposobem wychodzi na to, ze wszyscy mieszamy oleje (:

dolalem do polsyntetyka olej mineralny
tylko ze nawet 70% w półsyntetyku to olej mineralny. :D

ja w swojej astrze ktora palila prawie tyle oleju co lpg dolalem do polsyntetyka olej mineralny. zadnych problemow nie bylo. pozniej tylko dolewalem ubytki mineralnym.

Potwierdzam sam widziałem takie mieszanie i odwrotne czyli do minerała dolano 1L półsyntetyka i nic się olej nie zważył, spienił itd. nic się nie działo

Guest mikey_one

oleje typu półsyntetyk 10W40 i minerał 15W40 można mieszać (muszą mieć to samo - "W40"). Nie wolno mieszać olei syntetycznych z innymi...