Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

wymiana olejów, silnik, skrzynia, tylny most.

azorek
 Share

Recommended Posts

jak w temacie

chcę wymienić wszystkie oleje w mojej nysce

jest to stary diesel 720 pick up z 85 r.

do silnika wleje jakiś mineralny i po sprawie ale nie wiem co do skrzyni i mostu

samochód jest jak traktor to może wystarczy zwykły hipol ;):D

Guest Ryży Koń

azorek wrzuć foty tego cacka

a co do olejów to do silnika co chcesz. Ze skrzynią biegów to sprawdź czy przypadkiem nie leje ise tam silnikowego. Do przedniej gruchy przekładniowy 75W90 a do tyłu to też sprawdź wczesniej czy nie masz LSD (limited slip diferential) Bo jak wlejesz zwykły przekładniowy do takiego mostu to będziesz miał przeróżne dziwne efekty uboczne;)

a co do olejów to do silnika co chcesz. Ze skrzynią biegów to sprawdź czy przypadkiem nie leje ise tam silnikowego. Do przedniej gruchy przekładniowy 75W90 a do tyłu to też sprawdź wczesniej czy nie masz LSD (limited slip diferential) Bo jak wlejesz zwykły przekładniowy do takiego mostu to będziesz miał przeróżne dziwne efekty uboczne;)

pojęcia nie mam o czym do mnie rozmawiasz ;) nie znam się chyba za bardzo :D

ale mam napęd tylko na tył to chyba nie mam przedniej gruchy:D

chyba że masz na myśli coś innego :diabel:

Guest Ryży Koń

No looknąłem twoją fure i teraz wiem o czym mówimy :D Nie spodziewam się żebyś miał LSD w tylnym moście ale...... nie jest to na 100% wykluczone. Więc posprawdzaj na forum4x4.pl albo może w ASO?:D

Co do skrzyni biegów to nie wiem jak prościej ;)

Bywa tak w tego typu furach, że do skrzyni leje się olej silnikowy i wymienia się co 30kkm. Nie wiem jak jest u ciebie ale podpowiadam żeby ryfy nie było jak wlejesz przekładniowy.

I tyle

W twojej furze każdy obecnie produkowany olej przewyższa wymagania producenta samochodu tak więc kupij co najtańsze;) A tak poważnie to skocz na stację Orlenu i tam coś kup. To sa całkiem niezłe oleje.

Bywa tak w tego typu furach, że do skrzyni leje się olej silnikowy i wymienia się co 30kkm. Nie wiem jak jest u ciebie ale podpowiadam żeby ryfy nie było jak wlejesz przekładniowy.

a tego nie wiedziałem :/ dzięki za ostrzeżenie

Guest cornholio78
... Do przedniej gruchy przekładniowy 75W90 a do tyłu to też sprawdź wczesniej czy nie masz LSD (limited slip diferential) Bo jak wlejesz zwykły przekładniowy do takiego mostu to będziesz miał przeróżne dziwne efekty uboczne;)

przednia grucha w aucie z tylko tylnym napędem? dla mnie nowość

75W90 czyli lepkość to jedno, ważniejszym parametrem w mechanizmach różnicowych jest klasa API. Olej niewłaściwej klasy może wchodzić w reakcję z elementami skrzyni biegów lub dyfra.

Prawdopodobnie do tego modelu pasi olej o takich parametrach jakie mają oleje:

- dyfer: Castrol SAF-XJ 1,3 litra

- dyfer z LSD (sprawdź czy masz LSD, po podniesieniu auta i pokręceniu jednym kołem drugie będzie kręcić się w tym samym kierunku a nie w przeciwnym jak to ma miejsce w zwykłych mechaizmach różnicowych) Castrol Hypoy LS

- skrzynia biegów: Castrol SMX-S

- silnik: wg mnie 15W40 ale należy pamiętać o częstej wymianie

75W90 czyli lepkość to jedno, ważniejszym parametrem w mechanizmach różnicowych jest klasa API. Olej niewłaściwej klasy może wchodzić w reakcję z elementami skrzyni biegów lub dyfra.

Prawdopodobnie do tego modelu pasi olej o takich parametrach jakie mają oleje:

- dyfer: Castrol SAF-XJ 1,3 litra

- dyfer z LSD (sprawdź czy masz LSD, po podniesieniu auta i pokręceniu jednym kołem drugie będzie kręcić się w tym samym kierunku a nie w przeciwnym jak to ma miejsce w zwykłych mechaizmach różnicowych) Castrol Hypoy LS

- skrzynia biegów: Castrol SMX-S

- silnik: wg mnie 15W40 ale należy pamiętać o częstej wymianie

LSD to jak się domyślam blokada mechanizmu różnicowego. sprawdzę ale chyba nie mam bo na śniegu koła ślizgają się raz jedno raz drugie

podsumowując :

jak jest LSD to lać do mostu Castrol Hypoy LS lub hipol :D

jak nie ma Castrol SAF-XJ 1,3 litra lub hipol

do skrzyni Castrol SMX-S lub hipol

do silnika mineralny 15W40 nie hipol

cornholio78 posłucham twojej rady bo masz fajnego samurajka :D

Guest Ryży Koń

Nie no co ty. Jak masz LSD to nigdy przenigdy hipolu :)

Ale raczej nie masz. Po po cholerę LSD w 2WD :D

A zamiast Castrola kup Agip. Będzie lepszy :D

Guest cornholio78

w jednonapędówkach też może wystepować LSD. Zresztą hipolu ja bym nie lał do mechanizmów, fota sprzedaje olej 80W90 i 75W90 rozlewany w Holandii chyba, dość tani i spełniający naraz wymagania GL4 i GL5 więc nie musisz dokładnie wiedzieć czy Twoja skrzynia i most wymagają GL4 czy GL5

no i po temacie

wymieniłem oleje

silnik: shell rimula x 15W40 mineralny

skrzynia: MOBIL GL-4 80W90

most: Hipol TITANIS GL-5 80W90

ale jest kolejny problem

na korku spustu oleju w skrzyni było spora opiłków metalu :zly: :/

mam nadzieję że to tylko łożysko

Niezła bryka

[ Dodano: Pon 04 Gru, 2006 18:18 ]

no i po temacie

wymieniłem oleje

silnik: shell rimula x 15W40 mineralny

skrzynia: MOBIL GL-4 80W90

most: Hipol TITANIS GL-5 80W90

ale jest kolejny problem

na korku spustu oleju w skrzyni było spora opiłków metalu :zly: :/

mam nadzieję że to tylko łożysko

a nie panewki....

opiłki na korku to nic strasznego. Zawsze trochę jest.

wiem ale wolę sprawdzić więc trochę pojeżdżę i znowu wymienię olej , i jak znowu będzie tyle syfu to zajrzę do skrzyni, na pewno nie zaszkodzi zwłaszcza że słychać troszeczkę łożytsko

Nie doczytałem że w skrzyni te opiłki :D:D

Jeśli to skrzynia to wystarczy spróbować wrzucić bieg bez sprzęgła albo masz jakiś 1 lub wsteczny bez synchronizacji i mały zgrzyt - pojawiają się opiłki ;)