sedek Posted December 27, 2006 Share Posted December 27, 2006 Porozpinałem wszystkie węże, linkę gazu i inne pirerdoły, ale nijak nie mogę dojść jak w ogóle zdemontować gaźnik. Odkręcam go pierwszy raz i nie wiem co go trzyma. W którym miejscu należy go odkręcić od kolektora? Jest to micra z 1992 roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest B12 Posted December 27, 2006 Share Posted December 27, 2006 A nie jest czasami przykręcony od dołu, śruby na wylot przez kolektor? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Snafu Posted December 27, 2006 Share Posted December 27, 2006 śruby przechodzą przez kolektor i trzeba odkręcać je od dołu ale uważaj bo może polecieć ci płyn chłodniczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
sedek Posted December 27, 2006 Author Share Posted December 27, 2006 śruby przechodzą przez kolektor i trzeba odkręcać je od dołu ale uważaj bo może polecieć ci płyn chłodniczy Dzięki wam obu za info. Na co mam uważać? Czy nalezy je jakoś inaczej odkręcać? Dlaczego może polecieć mi płyn? I tak trochę z innej beczki: z czego mogę dorobić uszczelkę pod pokrywę do gaźnika i inne uszczelki do niego? Wystarczy jakiś gruby bristol? W handlu to są rzeczy niespotykane , a w ASO uszczelka pod pokrywę kosztuje coś chyba z 50 zeta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Snafu Posted December 28, 2006 Share Posted December 28, 2006 kolektor ssący jest podgrzewany płynemchłodniczym gaźnik również więc po odkręceniu gaznika może ci troche płynu wyciec najlepiej upuścić troche płynu chłodniczego którymś przewodem i sprawa załatwiona a co do uszczelek to zapytaj w sklepie motoryzacyjnym czy nie mają specialnej tekturki do dorabiana uszczelek kiedyś coś takiego kupiłem i wszystko było ok ale uszczelek do samego gaźnika raczej na tym nie dorobisz no chyba że można kupić cięką tekturkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Greg Sz-N Posted January 1, 2007 Share Posted January 1, 2007 4 śrubki pod spodem gaźnika na wylot przez kolektor, a wcześniej spuść odrobinke płynu tylko nie wężem szkoda opasek, korek płynu masz pod chłodnicą lekko z prawej, taki plasticzany, Pany mają racje jak nic A specyfik z którego dorobisz uszczelkę nazywa się Kręgielit :!: występuje w różnych grubościach od chyba 3 do 0,7 mm nabędziesz w porządnym węglobudzie czy cuś ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest KaDziesiątka Posted January 5, 2007 Share Posted January 5, 2007 4 śrubki pod spodem gaźnika na wylot przez kolektor, a wcześniej spuść odrobinke płynu tylko nie wężem szkoda opasek, korek płynu masz pod chłodnicą lekko z prawej, taki plasticzany, Pany mają racje jak nic A specyfik z którego dorobisz uszczelkę nazywa się Kręgielit :!: występuje w różnych grubościach od chyba 3 do 0,7 mm nabędziesz w porządnym węglobudzie czy cuś ;] Lekkie sprostowanie do materiału, z którego robi się uszczelki. Materiał ten nzywa się "klingieryt" - pozdrawiam wszystkich klubowiczów i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku, a w szczególności bezawaryjnej jazdy naszymi nissankami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sedek Posted January 6, 2007 Author Share Posted January 6, 2007 Dokupiłem materiał na uszczelki o nazwie Polonit z Łodzi i jest miodzio. Cały rulon (wymiary ok. 1 m x 0,3 m, grubość 0,5 mm) kosztował 20 zeta. Był jeszcze o grubości 1 mm , ale droższy (30 zeta) i w sumie nieprzydatny (np. pod pokrywe gaźnika wystarczy 0,5 mm, a jak gdzieś będzie potrzebna grubsza uszczelka można przecież podłozyć dwie cieńsze). Dzięki wszystkim za rady. Powiedzcie mi jeszcze i podajcie sposób regulacji obrotów. W moim gaźniku są dwie śruby do regulacji osi na kórej jest przepustnica (czyli uchylenia przepustnicy): jedna sruba jest od ssania , a druga od wolnych obrotów. Jak to wszystko zgrać i jeszcze żeby na gazie dobrze chodziło?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.