Guest mifal Posted May 8, 2007 Share Posted May 8, 2007 Witam, mam Almerę z 1999 roku i muszę dolać oleju do wspomagania układu kierowniczego i niestety nie wiem czym mam obecnie zalany ten układ. Płyn jest koloru czerwonego, a w instrukcji wyczytałem że ma to być olej do przekładni automatycznych klasy Dexron. Niestety w sklepie są dwa rodzaje: Dexron II i Dexron III (i kilka odmian wewnątrz każdej klasy) i według sprzedawcy nie są one mieszalne. Mechanik twierdził też że najlepiej dolać oleju tej samej firmy. Więc pytanie czym są zalewane układy wspomagania, jaki olej jakiej firmy i czy jest to Dexron II czy Dexron III ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojak_1 Posted May 8, 2007 Share Posted May 8, 2007 W czym tkwi problem zadzwonić do serwisu i dowiedzieć się dokładnie jaki olej i ewentualnie zanabyć go w sklepie serwisu . Cena oleju będzie taka sama u nich jak gdzie indziej , i przynajmniej będziemy pewni że kupiliśmy właściwy olej http://katalog.onet.pl/5509,nissan-dealerzy,k.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest olo76 Posted May 8, 2007 Share Posted May 8, 2007 płyn wspomagania: Dexron III (czerwony) np.Valvoline ATF 1l wystarczy na wymianę, taki mam podany w instrukcji, jeśli teraz też masz czerwony to lej Dexron III nie jestem pewien, ale chyba olej klasy Dexron II ma w ogóle inny kolor(zielonkawy?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest patriot Posted May 8, 2007 Share Posted May 8, 2007 Naprawialem wspomaganie u siebie w zakladzie, ktory zajmuje sie tylko wspomaganiami i koles powiedzial, ze nie ma znaczenia, jaki sie wleje, byle do wspomagania. Jego plyn byl czerwony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mifal Posted May 8, 2007 Share Posted May 8, 2007 OK, dzięki za informacje. Postanowiłem jeszcze wysłać kilka e-maili do różnych serwisów Nissana, by skonfrontować odpowiedzi Wszyscy zgodnie twierdzili, że należy wlać czerwony DEXRON III i że Almera z rocznika 1999 była zalewana DEXRON III firmy TEXACO. Skoro oryginalnie mam zalane wspomaganie płynem Texaco to nie chciałem już mieszać innych płynów. Sprawdziłem więc ofertę Texaco i kupiłem TEXAMATIC 7045E w cenie 24zł za litr. Olej ten całkowicie spełnia normę Dexron III i jest zalecany przez producenta do automatycznych skrzyń biegów i układów wspomagania. Pozdr. :one: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.