Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Sterownik centralnego a antena...

stefino

Recommended Posts

cześć!!

Z racji iż w moich obu autach są zainstalowane centralne zamki z pilota-zakładam nowy temat.

Wpadłem ostatnio na pomysł - podpięcia anteny na module od centralnego do anteny od radia. Moje pytanie brzmi więc : Czy można w ten sposób to podłączyć(chciałbym uzyskać lepszy zasięg otwierania drzwi z pilota) jest to kwestia przylutowania i przeciągnięcia przez auto dodatkowego kabelka sterownik-antena; I czy nie "gryzło" by się to z odbiorem stacji radiowych?

Pozdrawiam

stefino, a możesz mi powiedzieć po jaką cholerę?? Ja wole zeby działał 1 m od auta i że jak w domu ktoś naciśnie mi na przycisk pilota to mam pewnośc ze auta nie otworzył

ależ spokojnie kolego!

Po pierwsze ja się tylko pytam czy tak można. A po drugie jestem ciekaw czy to rzeczywiście polepszy zasięg pilota.

Teoretycznie obie sa odbiorcze, wiec nie powinno byc problemu, ale:

1. kabel do radia jest ekranowany, trzeba by sie do niego jakos podlaczyc przy zachowaniu impedancji (o co moze byc trudno - antena od pilota moze miec dowolnie niestandardowe parametry)

2. straty sygnalu - do radia dotrze "mniej" sygnalu - kazde laczenie i kazdy kawalek kabla wnosza tlumienie, co moze byc zauwazalne przy slabym sygnale radia (np w trasie)

3. "antena" (bo ciezko to nazwac antena :) ) od radia nie ma wyjscia ekranowanego i ma blizej nie okreslone parametry. No moze poza samym pasmem, przewaznie jakies 4x wyzsza czestotliwosc niz radiowa.

PS: ja bym na Twoim miejscu raczej pomyslal o przedluzeniu anteny od alarmu i wpuszczeniem przewodu np w slupek - ekranowanie przewodu gdzies w okolicy nog przez karoserie jest calkiem spore.

PS2: Dla osob spoza Wawy, a moze i nie tylko - uwaga na parkowanie w okolicy Palacu Kultury (np. na Emilli Platter) - czesto plioty nie dzialaja z zadnej odleglosci :) Przy dobrej baterii moj alarm "lapie" z okolo 100m, a pod Pajacem nie dziala (zamykam z kluczyka, bo nawet jakby sie w koncu udalo zamknac, to nie ma pewnowsci, ze by sie dalo otworzyc :D )

Guest misiek_83

Rozmawiacie tu o odbiorniku.Co z nadajnikiem?Jezeli pilot ma slaby sygnal,to duzo moim zdaniem sie nie zmieni.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...