Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Jaki macie poziom oleju na bagnecie?

Guest Scyzor
 Share

Recommended Posts

Niby pierdoła, ale jaki poziom oleju na bagnecie utrzymujecie w swoich silniczkach? Na środku skali, a może prawie przy górnej granicy? Ja mam dokładnie w środku "skali", ale słyszałem, że SR20DE lubią być dobrze smarowane... Powinienem parę kropelek dolać, czy to nic nie zmieni?

A tak na marginesie. Zauważyliście pewną prawidłowość, że w mroźne dni bagnet pokazuje niższy poziom? To zapewne wynika z faktu, że zgęstniały od zimna olej nie do końca spływa. Niemniej jednak kiedyś nieźle się przejąłem, jak po mroźnej nocy odpaliłem auto tylko na chwilę, by przestawić je w inne miejsce, a potem po jakiejś godzinie poszedłem sprawdzić poziom oleju i bagnet pokazywał minimum...

pzd

Guest Dżodżo

Ja mam zawsze miedzy polowa a jedna trzecia, a co do tego ze w mrozne dni nie splywa caly olej to jest normalne.Jest za gesty i wlasnie dlatego sie tak dzieje.

POZDRAWIAM.....

Ja staram się utrzymywać stan ok 1/4-1/3 między min a max. Nie mam ogrzewanego garażu a w niskich temp to z ojeju się miodek robi. Rozruch wtedy jest bardzo utrudniony.

Guest Toshiro

Co do stanu to mam ciut więcej niż połowe. :wink: Co do tego iż jak postoi to spłynie to oczywiście prawda a i temperatura ma wpływ bo zmienia swoją konsstencję na gęstszą a co za tym idzie jest go mnie objetościowo.

O kurcze al e mondre słowa :):):D:)

Guest michalll

a ja mam prawie max. no ale co prawda inny silnik. co nie znaczy, ze w tym 1,4 musi byc akurat tyle. to chyba bez roznicy. do mojego producent zaleca 3,2 l a ja wlalem 3,3.

a ja mam tyle:P

| |

| |

|_|_max

| | _______do tąd poziomik czyli 3/4 :wink:

|X|

|X|

|X|_min

/

przedstawiles to graficznie... no to ja mam tez cos podobnego :wink:

Guest michalll

a mi sie wydaje, ze po to jest podzialka min - max zeby sie w niej miescic. a na jakim poziomie to juz chyba bez wiekszej roznicy. Gdyby mialo to byc scisle okreslone to nie byloby od do tylko jedna kreska ---- tyle i juz!!

Guest Lukmack

Ja dodam od siebie, ze mam zawsze na H czyli max, nie wiem, jakoś tak mi wlewają, za poza tym, wolę jak ma więcej niz mniej :) raz tylko musiałem pojechać i odessać, ale of course moim zdaniem lepiej jak na środku.

W książce servisowej jest napiszne ze w polowie skalni meidzy min. a max

Ja leje ciupke więcej, zawsze sie wieksza ilość oleju wolniej syfi, nieco lepiej odprowadza cieplo no i jak sie czasem lewą noga wchodzi w zakrety to olej w misce sie przemieszcza i moze dojść do odciecia oleju.

Wiec leje prawie pod max. (8/10 skali)

• 2 weeks later...
Guest heineken72

a ja mam na minimum

troszke wiecej za kreską

jak mam przy górnej kresce to wycieki sa bardziej widoczne

rosi sie prz dolnym uszczelniaczu

a jak mam na minimum to nie wycieka

dziwne ale tak jest

dlatego jak kupujecie kiedys diesla i zobaczycie że jest tylko lekko na bagnecie olej.. to lepiej dolac i zobaczyc czy nie ma wycieków

ostatnio znajomek mało co by kupił taką astrę z 2001 jak dolali na warsztacie oleju do poziomu to przy wyjeździe kapało z silnika

Guest Zetek
a ja mam na minimum

troszke wiecej za kreską

jak mam przy górnej kresce to wycieki sa bardziej widoczne

rosi sie prz dolnym uszczelniaczu

a jak mam na minimum to nie wycieka

dziwne ale tak jest

dlatego jak kupujecie kiedys diesla i zobaczycie że jest tylko lekko na bagnecie olej.. to lepiej dolac i zobaczyc czy nie ma wycieków

ostatnio znajomek mało co by kupił taką astrę z 2001 jak dolali na warsztacie oleju do poziomu to przy wyjeździe kapało z silnika

Takie coś oznacza tylko tyle, że jest nie szczelny silnik.

Ja u mnie raz mialem przez jedną wymianę cała czas olej na "max" i silnik jest suchutki. Nawet zawilżenia nie ma.

Guest pavoolon

u mnie tez jakos w polowie, tyle ze w almerach warto czesto sprawdzac bo tam wchodza smieszne ilosci oleju (chyba 2,7 litra) i kazdy ubytek moze sie zle skonczyc

Guest vqsoft1
u mnie jest na max z tego co slyszalem lepiej prawie na max zeby bylo dobre smarowanie lanucha

smok masz przy dnie miski wiec czy masz 3/4 czy full to dla silnika nie ma roznicy bo i tak ssie z dolu. Chodzi o to ze przy m minimalnym poziomie moze dojsc do tego ze przy skrecie lub nierownosci smok zassie powietrze i urwie sie gdzies film olejowy co w konsekwencji moze prowadzic do przytarcia np panewy walka rozzadu itp.

Ja u siebie w almerce parę dni temu wymieniałem olej(pierwszy raz sam bo do tej pory gwarancja mnie trzymała) i przed ta czynnościa sprawdziłem sobie w książce że mam wlać 2,7 litra i tak zrobiłem. A na bagnecie pokazało to poziom maxymalny, więc chyba trzeba lać max...tak mi się wydaje skoro mądrale tak podają w instrukcji