Gość FILIPPO Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Witam. Przestało działać oświetlenie wnętrza (w części tylnej - bagażnik - działa). Sprawdziłem "przełącznik" lampki w podsufitce - jest ok. Po otwarciu drzwi nie zapala się światło. Niegdyś było fajnie - po zamknięciu się stopniowo ściemniało i gasło. Teraz działa tylko w jednej pozycji - "na stałe". Niestety nie wiem gdzie znajduje się "moduł" sterujący-"ściemniacz". I czy to on może być przyczyną, że padło oświetlenie? Z autoalarmem (zamykanie centralnego zamka pilotem) to chyba nie może mieć nic wspólnego. Za podpowiedzi z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BULI Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 FILIPPO, Jak rozumiem masz w lampce w suficie ustawione na drzwi. Sprawdź czy jak otworzysz drzwi te włączniki co są między zawiasami, może one się zepsuły i zostały w pozycji "zamkniętej" i dlatego nie zapala ci się światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość FILIPPO Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 FILIPPO, Jak rozumiem masz w lampce w suficie ustawione na drzwi.Sprawdź czy jak otworzysz drzwi te włączniki co są między zawiasami, może one się zepsuły i zostały w pozycji "zamkniętej" i dlatego nie zapala ci się światło. Te włączniki/wyłączniki znajdują się w dolnej części karoserii na progach i są sprawne, gdyż w przypadku niedomknięcia którychkolwiek drzwi reaguje alarm. A przełącznik w lampce sufitowej oczywiście jest we właściwej pozycji. Natomiast mam chyba teoretycznego winnego - ale nie jestem pewien - mianowicie otwarcie klapy bagażnika nie dezaktywuje "na stałe" alarmu tak jak otwarcie drzwi po wyłączeniu alarmu. A kiedyś klapa powodowała stan taki jak otwarcie drzwi. A może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertw Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Sprawdź może czy gaśnie Ci oświetlenie z przodu kierowcy i pasażera to już będzie wiadomo coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CichyBart Opublikowano 17 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 bezpiecznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość emeryt03 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 FILIPPO, znalazłeś może tego ściemniacza? Mam nieco inny problem, ale chyba też związany ze "ściemniaczem". Po zamknięciu centralnego z pilota, "ściemniacz" zgasił oświetlenie wewnętrzne, ale nie do końca. Na lampkę cały czas szło napięcie. Nie świeciła się, tylko grzała. Po mroźnej nocy na dachu nad lampką był wytopiony szron. Pomiar prądu, na wyłączonym i zamkniętym aucie, pokazywał pobór ok. 0,7 - 0,8A. Po odpięciu lampki spadł poniżej 0,1A. Ponowne podpięcie lampki już nie dawało zwiększonego poboru, ale na wszelki wypadek ją zdjąłem. Może ktoś ma jakiś pomysł, co to mogło ( może) być??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maacieq Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 jeśli ten ściemniacz nie jest fabryczny tylko jakiś diwajs z allegro to obstawiałbym gdzieś w podsufitce w pobliżu lampki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość FILIPPO Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 jeśli ten ściemniacz nie jest fabryczny tylko jakiś diwajs z allegro to obstawiałbym gdzieś w podsufitce w pobliżu lampki Fabryczny właśnie. Bezpieczniki OK. W jednej pozycji ustawienia przełącznika lampki świeci na stałe - ale niestety nie reaguje na otwieranie drzwi. Lamp przy lusterku wewnetrznym nie ma w tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość emeryt03 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 W podsufitce jest tylko lampka z przełącznikiem o trzech położeniach: świeci ciągle, wyłączona, świeci po otwarciu drzwi. Lampka ma masę na karoserię i dwa kabelki. W położeniu "świeci ciągle" zwarte są masa i styk zasilany przez jeden z kabelków. W położeniu "świeci po otwarciu drzwi", zwarte są styki zasilane przez oba kabelki. Gaśnięcie lampki w tym położeniu jest następujące: 1. przygasa stopniowo po 30 s od zamknięcia drzwi bez użycia kluczyka lub centralnego zamka 2. przygasa stopniowo zaraz po zamknięciu drzwi z kluczyka (centralnego) lub po włączeniu zapłonu. Z tego wynika, że w obwód lampki "świeci po otwarciu drzwi", muszą być wpięte jakieś elementy centralnego zamka, włącznik/wyłącznik otwarcia drzwi i jakiś moduł powodujący stopniowe przygasanie lampki, czyli "ściemniacz". Pytanie - GDZIE ON JEST! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość speed Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 mam to samo w swojej primerce p12, zaczelo sie to wszystko od momentu kiedy zalozylem autoalarm, nie wiem co robic!! pomozcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur h Opublikowano 1 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2008 U mnie przez przypadek uszkodziłem ten moduł a dokładnie tranzystor R4383 który jest elemętem wykonawszym .Można go zastąpić tranzystorem BUZ 90 (mos).Szukałem długo na necie informacji o R4383 lecz nic nie znalazłem. Dobrałem fartem zamiennik i wszystko działa.Trzeba jedynie właściwie go podłączyć na druku modułu.Nie jest to skomplikowane dodam że jest to w nissanie p11e 2000r. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość emeryt03 Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 artur h A mógłbyś dodać gdzie jest ten moduł i jak się do niego dobrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur h Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Moduł znajduje się przy bezpiecznikach z lewej strony. Podłączone są do niego trzy wtyczki .Nazywa się CONT TIME firmy Simens.Musisz odkręcić całą skrzynkę bezpieczników (trzy wkręty) moduł osadzony jest na czterech zatrzaskach w skrzynce bezpieczników.Oczywiście odepnij wcześniej te trzy wtyczki.Pamiętaj że ten moduł jest równierz NATSEM. Traznzystor R4383 to powierzchniówka przylutowana do płytki.BUZ 90 zamiennik jest konwencjonalny więc najlepiej połączyć go z płytką przewodami pamiętaj o odpowiednim połączeniu ( G D S)Jeśli chcesz się upewnić sprawdż opis nóżek na portalu elektronicznym (elenota identyfikacja). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość emeryt03 Opublikowano 4 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Ślicznie dziękuję! To forum jest fajne. Trwało tylko 5 miesięcy,ale się dowiedziałem! Jeszcze raz wielkie dzięki artur h. A ściemniacza na razie nie muszę odkręcać, bo oświetlenie wnętrza jak samo poszło, tak samo wróciło. Ale na przyszłość jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Slaw83 Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Witam szanownych kolegów! Wczoraj chciałem wymienić antenę odkręciłem oświetlenie wnętrza sprawdziłem wtyki anteny no i wszystko poskładałem jak było! Tylko teraz nie świeci mi oświetlenie wnętrza jak otwieram drzwi! Jak zapale na stałe to wszystko jest ok! A jak przełączę na tryb z otwartymi drzwiami to w aucie ciem o jak w Dobijące to troszkę. Byłem u mechanika przekopaliśmy wszystko co szło! Po ciężkich bojach znaleźliśmy TCU! pooglądaliśmy sobie co jest w środku i nie było nic przepalone. Teraz takie pytanie czy to może być ten tranzystor?? napiszcie jeśli ktoś już to wymieniał czy tym się bawił artur h czy robiłeś to samemu i czy miałeś podobne objawy jak opisane w temacie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur h Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Dokładnie było to samo na bank poszedł ci z dymem tranzystor sterujący tym oświetleniem .Musiałeś zrobić zwarcie podczas rozbiórki. Tak robiłem to sam elektronika nie jest mi obca. Czyli musisz zastąpić ten tranzystor R4383 ( znajduje się w module CONT TIME ) tranzystorem polarnym BUZ 90 lub zamiennikiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Slaw83 Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Dzięki za odpowiedź!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitko Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Ja chciałbym zrobić coś takiego: Wstawić do P11 98 r. lampkę oświetlenia wnętrza tą co jest przy lusterku wewnętrzym w P11.144 (może nie we wszystkich wersjach). Nie wiem tylko czy zmieści się ona pomiędzy osłonami przeciwsłonecznymi no i czy można by ją zasilić z lampki, która jest na środku posufitki. A może niektóre P11 mają oryginalne takie lapki przy lusterku, wtedy na pewno zmieściłaby się. Trzeba by tylko wyciąć otwór w podsufitce. Czy ktoś robił coś takiego albo zna te modele pod tym względem żeby coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość FILIPPO Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 U mnie przez przypadek uszkodziłem ten moduł a dokładnie tranzystor R4383 który jest elemętem wykonawszym .Można go zastąpić tranzystorem BUZ 90 (mos).Szukałem długo na necie informacji o R4383 lecz nic nie znalazłem.Dobrałem fartem zamiennik i wszystko działa.Trzeba jedynie właściwie go podłączyć na druku modułu.Nie jest to skomplikowane dodam że jest to w nissanie p11e 2000r. pozdrawiam. U mnie (Primera P11 98') w module znajduje się tranzystor STP15N05 (mosfet z kanałem "N"). Wymiana pomogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruppp Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 nissamaniaki pozmozcie mi znalezc ten tranzystor wlasnie bylem u elektryka i mowi ze nie ma takiego, zrobilem fotke tej plytki wskazcie w ktorym on miejscu mniej wiecej sie znajduje:) thx pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asaf Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Witam. Przestało działać oświetlenie wnętrza (w części tylnej - bagażnik - działa). Sprawdziłem "przełącznik" lampki w podsufitce - jest ok. Po otwarciu drzwi nie zapala się światło. Niegdyś było fajnie - po zamknięciu się stopniowo ściemniało i gasło. Teraz działa tylko w jednej pozycji - "na stałe". Niestety nie wiem gdzie znajduje się "moduł" sterujący-"ściemniacz". I czy to on może być przyczyną, że padło oświetlenie? Z autoalarmem (zamykanie centralnego zamka pilotem) to chyba nie może mieć nic wspólnego. Za podpowiedzi z gory dziekuje. Kolego zaczni od najprostszej sprawy masz 4 wyłączniki światła przy drzwiach.Ten w drzwiach od kierowcy jest najważniejszy (sterujący) sprawdź ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruppp Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 bardzo was prosze czy mozecie wskazac mi palcem w ktorym miejscu sie znajduje ten transystor? fote tego microukladu zamiescilem w profilu (gdyz nie umialem dodac zalacznika ) elektryk obejzal ta plytke i nie znalazl zadnego R4383, bardzo was prosze wskazcie w ktorym miejscu mniej wiecej on jest a moze u mnie inaczej sie nazywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
counterox Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Witam U mnie jest dziwny problem, ponieważ czasami w bagażniku zapala się światło normalnie, a czasami wogóle sie nie pali... Też szukam przyczyny, bo czasami w nocy przydaje się światełko do wyjęcia jakiejś pierdoły/zakupów z bagażnika... Czy w moim przypadku to też może być ściemniacz ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pen Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 FILIPPO, Jak rozumiem masz w lampce w suficie ustawione na drzwi.Sprawdź czy jak otworzysz drzwi te włączniki co są między zawiasami, może one się zepsuły i zostały w pozycji "zamkniętej" i dlatego nie zapala ci się światło. Te włączniki/wyłączniki znajdują się w dolnej części karoserii na progach i są sprawne, gdyż w przypadku niedomknięcia którychkolwiek drzwi reaguje alarm. A przełącznik w lampce sufitowej oczywiście jest we właściwej pozycji. Natomiast mam chyba teoretycznego winnego - ale nie jestem pewien - mianowicie otwarcie klapy bagażnika nie dezaktywuje "na stałe" alarmu tak jak otwarcie drzwi po wyłączeniu alarmu. A kiedyś klapa powodowała stan taki jak otwarcie drzwi. A może się mylę. wczale nie musi dawać sygnału, bo jeśli pozostał wyłacznik w pozycji zamknięcia dzrwi to alarmu nie będziesz miał. A lampak się świeci jak jest pozycja otwarta wyłacznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruppp Opublikowano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2008 ludziska pomozcie:) cos mi sie popieprzyla z oswietleniem wnetrza, tzn chodzi o funkcje przy otwieraniu drzwi. Objawy takie ze jak przelacze wlacznik na pozycje wlasnie zapalania przy otwartych drzwiach to pali sie swiatlo caly czas, nie gasnie po zamkieniciu drzwi,a wczesniej bylo tak fajnie sadze ze to wina tego sciemniacza a dokladniej transystora, no ale sam juz nie wiem bo bylem u elektryka z tym tematem i nie mogl znalezc tego transystorka, pomozcie co to moze byc, lub wskazcie gdzie on jest fotke tego ustrojstwa mam w profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi