Guest andobu Posted December 5, 2007 Share Posted December 5, 2007 Siemka. Mam problem z zegarami w Almerze N16 2.2DI. Predkosciomierz wskazuje mi predkosc o okolo 20 km / h za duzo a do tego wskaznik paliwa zatrzymuje sie najczesciej w polowie (czasami blizej, czasami dalej) i to samo dzieje sie ze wskaznikiem temperatury Mial ktos moze taki problem i wie jak to rozwiac ? Prosze o pomoc. Z gory dzieki> Pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zetek Posted December 31, 2007 Share Posted December 31, 2007 czyżby ktoś cofałlicznik i go uszkodził. Proponują rozejrzeć się za używką, a najlepiej na kompa i niech zrobią test liczników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordi Posted December 31, 2007 Share Posted December 31, 2007 do licznika i wskaznika poziomu paliwa nic nie powiem :/ natomiast: w polowie (czasami blizej, czasami dalej) i to samo dzieje sie ze wskaznikiem temperatury wskaznik temperatury z tego co sie orientuje dochodzi do polowy, mi nie zdarzylo sie by powedrowal dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mmierz Posted January 5, 2008 Share Posted January 5, 2008 Mam podobny problem ze wskaźnikiem prędkości - sprawdzałem w serwisie ale licznik nie był cofany. także wskazanie zawyża o ok 15-20 km/h - wcześniej się tym przejmowałem.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest gigi6660 Posted January 6, 2008 Share Posted January 6, 2008 a może masz felgi/opony jakieś niewymiarowo duże/małe założone ? tu masz kalkulator rozmiaru opon i felg seria w n16 chyba ma 185/65 r15 http://www.miata.net/garage/tirecalc.html wpisz swój rozmiar i będziesz miał czy przekłamanie prędkości bierze się z felg i opon czy nei... druga sprawa może poprzedni właściciel zmieniał zegary lub rozbierał je i potem jak zakładał wskazówki to tak założył aby było... jak sobie najlepiej z tym poradzić ? wymontuj zegary,zdejmij szybke ochronną i załóż spowrotem ale wczresniej zdejmij wszystkie wskazówki następnie na prostej drodze poproś kogoś znajomego by jechał równo z tobą przy prędkości 40km/h i tak też wciśnij swoją wskazówke prędkościomierza ( nie wiem czy się to sprawdzi ale może zadziała ja tak zrobiłem w starej almerce i było git... ) a wskaźnik paliwa to jedziesz na stacje tankujesz do pełna i wtedy wkładasz wskaźnik w połozeniu max... a temperatura to tak jak silnik się dobrze rozgrzeje to wkładasz wskazówke na środku jak masz zdrowy silnik to powinno być ok... a prędkościomierz na wolnych obrotach wtykasz na około 750 i już... po problemie... pozdrawiam i miłej pracy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pemo_ Posted July 22, 2008 Share Posted July 22, 2008 Temat chyba dalej nie rozwiazany. U mnie jest podobny problem, licznik pokazuje jakies 10-15 km za duzo, auto nie jest moje i nie prowadze go codziennie, ale zawsze jak nim jechalem wydawalo mi sie ze licznik pokazuje za duzo, ostatnio to sprawdzilem jadac moim autem obok ja mialem niecale 60 a w Almerze bylo 70 km/h. Wiem ze liczniki przeklamuja w gore i, ze to jest normalne, ale takie przeklamanie jest zdecydowanie nienormalne. Rozmiar opon jest fabryczny (195/55/16) takze to odpada jako porzyczyna. Moze wszystkie Almery N16 tak maja ale nikt malo kto sie zorientowal? Prawdopodobnie jeszeli przeklamuje predkosciomierz to licznik kilometrow tez, a to juz jest chyba wiekszy problem... Moze ktos wie i napisze jaka powinna byc predkosc przy danych obrotach na danym biegu w silniku 2.2 Di? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.