Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Filtr paliwa silniki benzynowe

Misiek
 Share

Recommended Posts

Moja almerka ma juz przelatane przez 2,5 roku ok 50 tyś. i zastanawiam się czy nie warto juz wymienić filtra paliwa. Zgodnie z instrukcją należy kontrolować co 12 miesięcy. Na przeglądzie nigdy jeszcze go nie wymieniali.

Jak czesto wymieniacie u siebie :?: :?: :?:

Guest vqsoft1
Moja almerka ma juz przelatane przez 2,5 roku ok 50 tyś. i zastanawiam się czy nie warto juz wymienić filtra paliwa. Zgodnie z instrukcją należy kontrolować co 12 miesięcy. Na przeglądzie nigdy jeszcze go nie wymieniali.

Jak czesto wymieniacie u siebie :?: :?: :?:

hm a w almie nie jest on przypadkiem bezobslugowy? tak gdzies wyczytalem.

Guest pavoolon

mi mechanik powiedzial ze nie ma jak chcialem wymieniac, jest tam cos w rodzaju filtra zeby zanieczyszczenia nie lecialy ale sie tego nie wymienia

Powiem otwarcie, ze tez się nad tym zastanawiałem. Czemu w instrukcji nie ma np. podanej wymiany co 60 tyś km. Muszą to sprawdzić w ASO.

No i ASO potwierdziło to co mówiliście. W N16 nie ma filtra paliwa jest tylko jakieś cudo zintegrowane z pompą paliwa.

Nie nie. To urządzonko jest bezobsługowe. Powinno działaś bez zarzutu przez długie lata. Chodziaż jak powiedzieli mi w serwisie zdarzaja sie przypadki, że trzeba wyjąć pompę, rozebrać i dokładnie wyczyścić. Ale to wszytsko zależy od jakości poliwa jakie lejemy do naszych furek.

Guest Monia

dokładnie tak, filtr jest niby bezobsługowy, jest tam tylko jakiś odstojnik.....dziwna sprawka, bo jednak wolałabym żeby był wymienny ;-) jakoś ciężko mi zaufać tego typu urządzeniom

Guest Toshiro

[ jakoś ciężko mi zaufać tego typu urządzeniom

No no masz rację i ja jakoś do końca w te samorobiące śię tam coś czy bez obsługowe nie wirzę za mocno. :cry: :wink:

Tak na mój rozum to takie urządzenie jak filtr powinno być wymienne. W inny nissanach jak Primera jest filtr, który wymienia się co np. 60 tyś km i jest spokój.

• 1 year later...
  • 1 month later...
Guest pawcioman

No niestety w Almerce N16 nie ma filtru paliwa. Niestety bo przy naszych realiach paliwowych ten smieszny odstojnik moze po paru latach nie dac rady, a wtedy duzy zonk i bedzie szlo po naszej kieszeni :sad:

Niestety bo przy naszych realiach paliwowych ten smieszny odstojnik moze po paru latach nie dac rady
Ale to wszytsko zależy od jakości poliwa jakie lejemy do naszych furek.

dokladnie to samo przyszlo mi na mysl, na PL rynek powinni wypuscic wersje z wymiennym filtrem ;)