Guest ryszardl Posted June 23, 2008 Share Posted June 23, 2008 Witam jestem tu nowy ... szukałem po forum ... ale nie znalazłem odpowiedzi (może na dość poroste pytanie) Czy jeżeli Navara jest zarejestrowana jako samochód ciężarowy to można ją prowadzić z prawem jazdy kat. B ? pozdrawiam i sorry za (może śmieszne) pytanie R.L. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodek_n14 Posted June 23, 2008 Share Posted June 23, 2008 według mnie jeżeli jej masa nie przekracza 3,5t to można ja prowadzić tak samo jak ciężarowego (do 3,5t) Seicento z kratka pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest doge Posted June 23, 2008 Share Posted June 23, 2008 Witam jestem tu nowy ... szukałem po forum ... ale nie znalazłem odpowiedzi (może na dość poroste pytanie) Czy jeżeli Navara jest zarejestrowana jako samochód ciężarowy to można ją prowadzić z prawem jazdy kat. B ? pozdrawiam i sorry za (może śmieszne) pytanie R.L. oczywiście że można Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest biernik Posted June 23, 2008 Share Posted June 23, 2008 tylko problem będzie jak zaczepisz lawete o DMC 2000 kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest peter182 Posted June 23, 2008 Share Posted June 23, 2008 no jak zaczepisz lawete to już inne przepisy już wtedy jak na zestaw powyżej 3,5 t... nie wiem czy nie trzeba będzie wtedy tachografu... kiedyś cyztałem artykuł jak koleś jechał sprinterem z przyczepą (przekroczył 3,5t) i złapała go inspekcja... suma wszystich mandatów wyszła 12000 tys zl uwazajcie maniacy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Pietja Posted June 24, 2008 Share Posted June 24, 2008 no jak zaczepisz lawete to już inne przepisy już wtedy jak na zestaw powyżej 3,5 t... nie wiem czy nie trzeba będzie wtedy tachografu... Nie trzeba miec tacho Ja ciagam lawete praktycznie co tydzien i wystarczy kupic winetke ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ryszardl Posted June 24, 2008 Share Posted June 24, 2008 dzikuję bardzo za info :-) Pozdrawiam R.L. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest viehu Posted June 24, 2008 Share Posted June 24, 2008 O ILE DOBRZE PAMIETAM ... masa całkowita zestawu (samochód - przyczepa )przy kategori B nie może przekaczac 3,5t. Jeśli chcesz ciagac przyczepę dwuosiową musisz miec kategorie B+E. Wtedy masa całkowita zestawu może dochodzi do 7 ton Masa calkowita = masa własna + ladownosc Dodam że masa przyczepy musi by mniejsza lub równa masie pojazdu ciagnącego Ja takie prawko musiałem kiedys zrobic, chyba że zmieniło sie cos Oczywiście czy z przyczepą, czy bez na B możesz dosiada mszyn do 3,5t P.S. a jak samochód jest rej. jako cięzarowy to nie możesz parkowac na chodniku, Seicento Van też nie.... he,he, he Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzemik Posted June 25, 2008 Share Posted June 25, 2008 ....P.S. a jak samochód jest rej. jako cięzarowy to nie możesz parkowac na chodniku, Seicento Van też nie.... he,he, he Dotyczy samochodów ciężarowych o DMC powyżej 3,5 t. To samo dotyczy znaku B-5. Dotyczy samochodów ciężarowych o DMC powyżej 3,5 t Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jasiek25 Posted June 25, 2008 Share Posted June 25, 2008 tylko problem będzie jak zaczepisz lawete o DMC 2000 kg dlaczego akurat 2000 kg ?? skoro moja ma 2880 w dowodzie calkowita to ja przyczepki 750 kg nie moge ciagnac ... bo da 3630 gg Jeśli chcesz ciagac przyczepę dwuosiową musisz miec kategorie B+E dokładnie tacho wtedy misi byc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Pietja Posted June 25, 2008 Share Posted June 25, 2008 viehu napisał/a: Jeśli chcesz ciagac przyczepę dwuosiową musisz miec kategorie B+E dokładnie tacho wtedy misi byc Ja ciagam lawete 2 osiowa, mam te kategorie, ale tacha nie mam Z tego co wiem wystarczy wineta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzemik Posted June 26, 2008 Share Posted June 26, 2008 Jak ciągasz na własne potrzeby i potrafisz to przed ITD udowodnić to tacha nie trzeba, ale jak robisz to zawodowo to tacho konieczne : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest biernik Posted June 26, 2008 Share Posted June 26, 2008 jasiek25, czytaj dokładnie o czym jest temat, dodaj do tego moją odpowiedź a wyjdzie tobie dlaczego DMC 2000 kg, NIe chodzi o to co auto potrafi uciągnąć, tylko co można na kategori B Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts