Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[k11]krece kluczykiem-cisza

Guest tibia
 Share

Recommended Posts

Guest tibia

Pomozcie mi, bo w technicznej obsludze samochodow jestem calkiem zielona, a zaufane osoby na urlopach...

wsiadlam dzis do mojej micry-przekrecilam kluczyk do tego polozenie, w ktorym wlaczaja sie kontrolki-zaswiecilo sie, ok. po chwili przekrecilam jak do odpalenia -nic....... totalna cisza. kontrolki zgasly. i tak 4 razy, mimo wyjecie takze kluczyka i ponownej proby...

jakies propozycje? :zly:

Guest tibia

nie mam pojecia, co to moze byc-naprawde jestem zielona w kwestii napraw :( a nie moge podjechac do mechanika i to moj najwiekszy bol teraz :029: sa jakies inne objawy rozladowanego akumulatora? cos w stylu ze swiatla nie swieca...?

Guest tibia

tydzien. fakt, ze stoi na parkingu i duzo lalo w tym tygodniu, ale nie wiem, czy to moglo az tak zaszkodzic.. czy srednio zarientowany w mechanice facet pozna, czy to akulator? ;)

a może któraś z klem na akumulatorze nie jest dokręcona?

Jakby akumulator był rozładowany, to lampki wougle by nie świeciły. Jeżeli świecą to oznacza że jest jakiś prąd i by próbował rozrusznik zakręcić, ale jest cisza. Mogło coś się w rozruszniku porobić. Najlepiej by przydał się ktoś kumaty na miejscu. A na pych nie szło odpalić ?

Już miałem parę razy u siebie sytuację że akumulator był rozładowany, ale zawsze coś próbował pokręcić.

Guest blazej

Ale czy naprawdę nie łatwiej jest zacząć od rzeczy prostych, a później ewentualnie szukać dalszych usterek? U mnie jak auto stało +/- 2 tygodnie to kontrolki się jeszcze zapalały, ale rozrusznik nawet nie dawał oznak życia.

Guest tibia

samochod postal 10 godzin-wsiadlam-wkladam kluczyk-przekrecam troche-zapalaja sie kontrolki. Dokrecam do konca-przez doslownie sekunde bylo slychac rozrusznik-i potem od razu cisza..

rano najpierw wlaczylam swiatla, potem dopiero chcialam odpalic, wiec moze na swiatla zuzyla sie resztka akumulatora...?

dalsza diagnostyka musi poczekac-klemy ew. moge sprawdzic sama ;) ale czy one moga sie same poluzowac, skoro tydzien temu wszystko bylo ok...?

dziekuje za porady ;)

Jeśli wiesz jak dolać wody do akumulatora, to kup destylowaną i dolej (o ile jest do czego). Potem skombinuj kogoś kto ma auto niedaleko i ma kable rozruchowe i odpal i zrób jakieś 10-20km (najlepiej z sensem). I pamiętaj - światła zapala się i gasi gdy silnik już/jeszcze pracuje... szczególnie jeśli robisz jednorazowo niewielkie dystanse ;).

a jezeli zapalasz i przygasają kontrolki w tym momencie to aku siediz ,

ja stawiam na rozladowany akumulator

Guest tibia

no pewnie akumulator.... to jest WEBER 40AH/300 /czytajac z paragonu/ - kupiony w maju 2006. to duzo czy malo na akumulator?

jesli rzeczywiscie sie okaze, ze trzeba kupic nowy-to jaki wybrac...?

Guest tibia

pytalam, czy to norma, ze 2letni akumulator pada...? :diabel2:

no i czy musi byc konkretnej firmy-zeby nie kosztowal krocie i nie umarl po roku... :029:

Guest Szadi

Jeśli kontrolki przygasają przy rozruchu to na pewno aku, a jeżeli nie to stawiam na rozrusznik. Ostatni miałem podobny problem. Autko odpaliłem przejechałem jakieś 5 km i po 10 min chciałem odpalić i odpaliłem - ale na popych :) szczotki wymieniłem i śmiga nyska dalej:)

Pozdrawiam

Guest blazej
pytalam, czy to norma, ze 2letni akumulator pada...?

:P

Dwa lata to trochę mało... Ja bym go najpierw porządnie naładował...

A z firm to Banner, Centra, Bosh.

Guest majsterus

tibia dam Ci radę, odpalaj silnik dopiero jak pompa paliwa przestaje pracować czyli po około 5 sek. Pompa w micrze straszliwie prądożerna jest i na krótkich odcinkach akumulator dostaje.

akumulator zwykły wystarczy, żaden bosch, to jest benzynowy silnik a nie diesel.

kupowałem rok temu jakieś 150-170

Guest tibia

tak, kontrolki gasna przy przekreceniu ;) bede uwazac i odpalac po 5 sek, dziekuje ;)

a co znaczy zwykly akumulator? ;)

straszne sa awarie, kiedy samochod nie chce ruszyc :]

a co znaczy zwykly akumulator? ;)

czytaj: niemarkowy ;)

• 4 weeks later...
  • 3 months later...
Guest slan1975

w mojej micrze zdarza się przy pierwszej próbie rozruchu, że czasem jest tylko "pstryk", jedno kopnięcie-klapnięcie i głucha cisza, po odczekaniu chwilki i ponownym przekręcniu kluczyka zwykle już kręci i pali (odpalam zawsze na luzie i z wciśniętym sprzęgłem, zawsze też odczekuję kilka dobrych sekund przed próbą zapłonu - napewno akumulator nie ma tu nic do rzeczy, rozrusznik? stacyjka?

Rozkrec kierownice tam gdzie masz kluczyk podmuchaj tak poczysc i powinno puscic. NIe lacza tam styki. Ja tak mialem zrobilem czyszczenie i chodzi do dzis :)