Guest maacieq Posted August 2, 2008 Share Posted August 2, 2008 Słuchajcie jaka część układu łqdowania może mieć wpływ na bardzo delikatne iganie wszelkich lampek na wolnych obrotach??? noi delikatnym przygasaniem przy obiciążeniu np. bassu z radia? obstawiam diody alternatora ale nie jestem pewien...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szynszyl Posted August 3, 2008 Share Posted August 3, 2008 regulator napięcia. diody to wytwarzają napięcie wyprostowane pulsujące jednokierunkowo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest maacieq Posted August 9, 2008 Share Posted August 9, 2008 jak dostać się do tego tałatajstwa i pomierzyć parametry?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szynszyl Posted August 9, 2008 Share Posted August 9, 2008 wyjąć alternator. i co diody wylutowywać? w boschu nie ma chyba mozliwosci. w magnetti raczej tak. jeśli chodzi o sprawdzenie regulatora to trzeba zmierzyć napięcie. będzie wyzsze niż 14V - pewnie kolo 15 do 18V. voltomierz analogowy zmierzy wartość usrednioną ze szczytów jeśli padły diody. przyznam się do jednego: nie rozbierałem altka w nissanie, ale wiem jedno. padnięta dioda to brak ładowania i swiecenie kontrolki. padniety regulator to miganie swiateł. w fordzie tak mialem, tzn. oba przypadki Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 dopiero to naprawiałem w swoim marelli - mostek - jedna dioda.Dokładnie takie zachowanie jakie opisujesz. koszt 40zł za mostek(zamiennik - pewnie tez dlugo nie pozyje) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest maacieq Posted September 6, 2008 Share Posted September 6, 2008 to się fachowo nazywa mostek alternatora?? w IC sprawdzałem chyba nie mają tego tylko regulatory.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek Posted September 15, 2008 Share Posted September 15, 2008 Moze i regulator będzie - sluchaj, jak jestes z wawki to podjedz do mnie mam nówke regulator w bagazniku, mozemy zalozyc i jak bedzie ok to bedziesz wiedzial czego szukac. Tylko juz nie wiem czy u Ciebie Jest MM czy Bosch Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.