TurboWagon Posted August 4, 2008 Share Posted August 4, 2008 Witam, Mam problem z hamulcem tylnego prawego koła w moim Nissanie. Nie wiem dlaczego, ale co pare dni koło zaczyna hamować (nie puszcza zacisk) i wszystko zaczyna się bardzo nagrzewać (felgi nie można dotknąć) a koło tak mocno trzyma że auto słabo przyspiesza i szybko zwalnia. Raz jadąc autostradą prędkością 120km/h na odcinku 15km hamulec tak się nagrzał że aż dym szedł. Wymieniłem tarcze i klocki, płyn hamulcowy odpowietrzyłem lecz dalej to samo. Tłoczek wkręciłem bez problemu. W czasie jazdy prawe koło jest zawsze cieplejsze niż lewe a kiedy koło zaczyna mocno hamować to jest bardzo gorące, lewe natomiast jest letnie. Kiedy wszystko ostygnie hamulec puszcza i można jechać do następnej takiej sytuacji. Co może być tego przyczyną? proszę was o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Przem Posted August 4, 2008 Share Posted August 4, 2008 a sprawdzales prowadnice zaciskow :?: czy luzno chodza :?: potrafia i lubia sie zapiekac...wystarczy przeczyscic nasmarowac smarem miedziowym..i heja... pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
TurboWagon Posted August 4, 2008 Author Share Posted August 4, 2008 Chodziły luźno, ale i tak wyczyściłem nasmarowałem i to samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
BULI Posted August 4, 2008 Share Posted August 4, 2008 TurboWagon, pasowało by kupić zestaw naprawczy do zacisków i wymienić gumy na tłoczkach i izolujące lub tłoczki - mogą nie odbijać. Przypiłuj klocki (nie okładziny ścierne), żeby luźniej w prowadnicach chodziły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TurboWagon Posted August 4, 2008 Author Share Posted August 4, 2008 czy na tylnych klockach powinny być takie blaszki jak na przednich? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nice-wawa Posted August 4, 2008 Share Posted August 4, 2008 u mnie brak tych blaszek , ale myślę że tak orginalnie . [ Dodano: Pon 04 Sie, 2008 13:57 ] a żadna prowadnica nie zapiekła się , Kup smar do cylinderków , i może przesmaruj powierzchnie tłoczka,! A cięgno ręcznego odbija , bo lubi się zapiec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest abram Posted December 13, 2008 Share Posted December 13, 2008 koledzy mam jeszcze do tego tematu takie pytanko czy zacisk hamulca tylnego z Primerki po lifcie P11.144 różni się od tego z zwykłej P11? bo mi sie wydaje ze w budowie raczej nie powinny moze w funkcjonowaniu? _________________ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.