Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[B12/N13] Brak świateł postojowych, poświetlenia zegarów i t

Guest malywredny
 Share

Recommended Posts

Guest malywredny

Witam serdecznie,

Proszę o poradę, co może być przyczyną braku postoju i podświetleń? Przejrzałem wszystkie bezpieczniki i wyglądają na ok? Czy jest możliwość samodzielnego prostego usunięcia tej usterki, czy tylko elektryk ratuje?

Dzięki za rady

Pozdrawiam

zdecydowanie wygląda to na bezpiecznik gdyż od świateł postokowych i podświetlenia zegarów chyba jest właśnie jeden. przecież jak włączasz postojówki to i zegary się automatycznie podświetlają. sprawdź jeszcze raz który to bezpiecznik i podmień go z innym żeby mieć pewność.

Guest oleko65350

ale opiszz dokladniej wlanczas i n ic sie nie dzieje

??????????????????/

a moze zzarowki posly sie chrani......ć spali sie jedna toi pozzniej momet zawyczal leci druga kup bepieczniki to koszt 4zl i wymien na nowe jak nie pomorze to sie niezmarnuje bedzzies mial zzapas i pewnosc ze to nie to moze styki przy zzaroweczzkasz przysniedzialy ja nialem cosik takiego wlanczalem swietla a tam jak na disco mrygakly swiecily raz nie jak chcialy porozlanczzalem wszystkie koncowki kupilem wd i poczzyscilem e wygladalu jak nowka swieca jak nigdy i niemam problemu z nimi

Guest malywredny

Dziękuję, za dotychczasowe porady i chęć pomocy. Nie jestem mechanikiem, ale sprawdzałem chyba prawidłowy bezpiecznik "TAIL LAMP" - drugi od lewej w górnym rzędzie. Wymieniłem na inny - niestety nic.

Małżonka zauważyła, ze nie działa podświetlenie, jak pojechała na zakupy (co prawda jechała jak było jasno, po zakupach było ciemno) i wtedy zauważyła brak podświetlenia zegarów. Ja zauważyłem, że nie tylko zegary, ale postojówki i podświetlenie tablicy nie świecą. Byłem pewny, że to bezpiecznik (spalenie wszystkich żarówek- raczej mało prawdopodobne).

I stąd moje pytanie co to jeszcze może być.

Przy przełączaniu przełącznika przy kierownicy, słychać pstryknięcie, więc też mi się nie chce wierzyć, że to on - ale on wydaje mi się najbardziej prawdopodobny, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy - po prostu nie znam się i znam innej rzeczy która uczestniczy w załączaniu oświetlenia postoju, zegarów i tablicy. Wszystko inne działa, więc nie mam pojęcia co to może być.

Chyba elektryk mnie czeka.

Dzięki za sugestie

Pozdrawiam serdecznie

tail lamp to lampy tylne, aczkolwiek może to być oznaczenie ogólnie pozycyjnych, dobrze by było jakby któryś z forumowiczy miał rozpiskę bezpieczników i ją wkleił. jeżeli jesteś pewny co do bezpieczników to może mimo że słyszałeś jakieś pstryknięcie właśnie szwankuje włącznik świateł, typu zaśniedziałe styki itp. ewentualne przekaźnik świateł ale nie wiem czy pozycyjne też idą przez przekaźnik...

[ Dodano: Nie 07 Gru, 2008 17:47 ]

poczytaj tutaj, wiem że to inny model ale może masz podobną skrzynkę bezpieczników. sprawdź też tail light lh i rh jeżeli masz a jak nie to do skrzynki z bezpiecznikami i przekaźnikami pod maską

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=14950

Guest malywredny

Jeszcze raz zmieniłem bezpiecznik. Niestety bez efektu. Pod maską nie znalazłem żadnego innego bezpiecznika (tylko przekaźniki). Idę spróbuję rozkręcić przełącznik.

Dziękuję za pomoc :):):)

Dam znać po rozmontowaniu - o ile dam radę :):):)

Pozdrawiam i miłego wieczoru

postojówki to lewe tylne, prawe tylne, lewe przednie, prawe przednie. napisał że mu nie świecą więc co oznacza:

postojówki ,zegary i i chyba lewe tylne światło

Guest malywredny

HURRRRAAAAAA !!!!

Nie wiem co to był za problem, ale już działa !!!

Co prawda umęczyłem się nie miłosiernie aby wszystko rozebrać (kostka z kablami miała zabezpieczenie przed rozłączeniem z przełącznikiem przy kierownicy, i plastiki trzeszczały i się kruszyły od podważania - a wystarczyło nacisnąć .... i już rozłączone).

Przeczyściłem styki, po doginałem je, podłączyłem ponownie i HURA działa.

Co by to nie było - to czyszczenie i rozłączanie pomogło.

W sumie Sunniaczek jest już pełnoletni i może mu co nieco śniedzieć :):):) Jak na tyle lat, co mi służy bez awaryjnie, to to jest rewelacja - oby wszystkie tak ....

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

• 2 months later...
Guest michu

Ja w swoim sunnym wymieniałem radio i podświetlenie tablicy całkiem zdechło. Bezpieczniki przedzwoniłem mierniczkiem i wyglądają OK. Cały czas myślałem, że coś rozłączyłem (i że tylko podświetlenia zegarów brakuje), a tu niespodzianka: Nie działają podświetlenia deski i tych wszystkich przełączników ogrzewania itd, a do tego światła pozycyjne (przód + prawe z tyłu) i podświetlenie tablicy. Jutro spróbuję założyć inny bezpiecznik, ale mam pytanie. Czy podczas montażu radia, naciągając lekko (podkreślam, że lekko, bez szarpania) kable, mogłem coś urwać/rozłączyć? Może w miejscu, gdzie są podłączone bezpieczniki? Jak nie tam to ewentualnie gdzie? Ktoś jest w stanie określić na którym konkretnie kabelku w wiązce mam poszukać napięcia, żeby np. określić czy wyłącznik jest sprawny? Może to zbieg okoliczności, że akurat wtedy się zepsuło?

Sunny hatchback N14 95r.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Guest mikey_one
:D Ten sam temat przerabiałem parę dni temu przy zakładaniu drugiego radia (poprzednie sobie ktoś wyrwał po drodze taranując szybę :/ )... Na kostce od radia jest dodatkowy przewód, który na pierwszy rzut oka wygląda jak masa a ma związek ze światłami (nie wiem czy to nie jest jakieś dodatkowe podświetlenie), pewnie podłączyłeś masę pod to i jest to przyczyną wywalenia bezpiecznika od świateł pozycyjnych (właśnie obydwa przód i prawe tylne oraz podświetlenie zegarów i konsoli środkowej). Bezpiecznik ten jest w skrzynce obok akumulatora i puchy filtra powietrza (10A znaczy się czerwony...)...

Guest michu

Hehe. Dokładnie tak zrobiłem :/ Ale udało mi się poprawić. Przy okazji odkryłem że podświetlenie tablicy rejestracyjnej nie działa, ale to chyba żaróweczki. W każdym razie reszta działa i to jest najważniejsze :))

Pozdr, Michu