Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Problem z prądami

złoty
 Share

Recommended Posts

Witam

Mam problem z elektryką. Z początku obwiniałem moim problemem akumulatorem ale po sprawdzeniu ładowania i akumulatora sprawdziłem czy pobiera mi prąd samochód w spoczynku.

Po pomierzeniu prądu okazało się, że pobiera on przy wyłączonym alarmie 0.5 A.

Może ktoś ma pomysł gdzie szukać uciekającego prądu?

Problem dotyczy N16 rocznik 2001

Za pomoc z góry dziękuje

Na początek spróbuj szukać za bezpiecznikami. Bezpieczniki są opisane więc będziesz wiedział co Ci zżera prąd.

to normalne że Ci zżera. 500mA to nie jest dużo, zegarek, radio, i inne bajery. Komputer utrzymuje ustawienia. Zawsze będziesz miał pobór jakiś.

Guest B_E_R_E_K

powinno zżerac okolo 0.05A max 0.1A. Jesli pożera Ci 0.5A to 4-5 dni i akumulator wyladowany do zera. Pomysly hmm przedewszystkim gdzie grzebales ostatnio w elektryce. badz wyciagac po kolei bezpieczniki i sprawdzac pobór. Moze radio masz zle podlaczone? powinno dzialac dopiero w pozycji acc, natomiast jesli takiej pozycji nie masz to na zaplonie. Nowe radia maja to do siebie ze jak sa zle podlaczone (czyli moga dzialac na postoju) to pobieraja prad i wyladowywuja aku.

• 3 weeks later...

Dzięki za podpowiedzi.

Dopiero teraz mogłem spokojnie sprawdzić instalacje i znalazłem spadek poboru prądu po wyjęciu bezpiecznika nr 13. Doszedłem że jest on od oświetlenia kabiny i bagażnika. Mam pytanie czy jeszcze coś wisi na tym bezpieczniku bo schematu nie posiadam. Prosze o podpowiedzi lub link do schematu.

Z góry dziękuje.

a nie masz zamontowanego ściemniacza wnętrza ? (ja sobie zamontowałem) więc i u Ciebie ktoś mógł. Jego awaria może powodować większe zużycie energii.

Ja mam troszkę inny problem. Od kilku dni rano mam problem z uruchomieniem auta- wygląda to jak rozładowany akumulator. Dzisiaj rano sprawdzałem napięcie po nieudanej próbie uruchomienia auta i bateria miała 12,1V. Wystarczy podłączenie prostownika na dosłownie kilka sekund i auto odpala bez żadnego problemu. Czy to oznacza, że akumulator kończy żywotność? Ładowanie przy włączonych światłach i nadmuchu 13,9-14,2V. Pobór prądu to 0,04A. Dodam, że akumulator ma pojemność 55AH i to będzie jego 3 zima.

Ja mam troszkę inny problem. Od kilku dni rano mam problem z uruchomieniem auta- wygląda to jak rozładowany akumulator. Dzisiaj rano sprawdzałem napięcie po nieudanej próbie uruchomienia auta i bateria miała 12,1V. Wystarczy podłączenie prostownika na dosłownie kilka sekund i auto odpala bez żadnego problemu. Czy to oznacza, że akumulator kończy żywotność? Ładowanie przy włączonych światłach i nadmuchu 13,9-14,2V. Pobór prądu to 0,04A. Dodam, że akumulator ma pojemność 55AH i to będzie jego 3 zima.

u mnie jest tak, że jak zrobie trase to potem przez tydzien mam spokoj, ale dwa to juz nie da rady, akumulator sie rozladowuje, ladowanie tez mam ok, ale mrugają mi światła w samochodzie, wiec regulator sie posypał zapewne, ale ładuje niby ok. Mam też luźną kleme masową, jak to zrobie to zobaczymy co dalej. Oby to nie była Aku.

3 Letni Aku może sie już posypać, ale nie powinien. Zależy jaki to aku.

• 1 year later...

Przy podłączonym radiu mam pobór prądu ok 0,30. Przy odłączonym ok. 0,04. Radio działa dopiero przy przekręconym kluczyku (dlaczego jest taki pobór przy wyciągniętym kluczyku). Sprawdzałem już przy kilka radiach i za każdym razem jest to samo. Całą zimę jeździłem bez radia i nigdy nie było problemu z rozruchem, nawet w duże mrozy. Teraz auto postało kilka dni z podłączonym cd i dzisiaj bardzo ciężko odpalił. Co do instalacji to wydaje mi się , że nic nie było "majstrowane".