Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

K11 1.0 - kontrolki hamulcow

Guest wladok
 Share

Recommended Posts

Guest wladok

Podczas hamowania zaswiecily mi sie dwie kontrolki na wskazniku z lewej strony jedna obok drugiej.,chyba cos zwiazane z hamulcami.Nie mam instrukcji obslugi i nie wiem o co chodzi?Po ponownym uruchomieniu silnika kontrolki pala nadal.

Guest wladok

Kontrolki ,hamulcow ta co swieci sie jak zaciagniesz reczny ale i pali sie obok niej druga z wykrzyknikiem ! Doczytalem sie na forum ze prawdopodobnie to okladziny do wymiany ,tylko chcialbym wiedziec gdzie te czujniki grubosci okladzin sa w tylnych kolach czy przednich?

Guest mariusek

zacznij od sprawdzenia płynu,albo naprawde klocki Ci sie skonczyły.z przodu czujniki powinnes miec w klockach.ale jezeli sie myle to niech mnie ktos poprawi.a z tyłu masz tarcze czy beben??

czujnik w klockach w grubie niemieckiej przednie prawe kolo (klocek) w nowszych w przednich kolach w klockach, sprawdz stan plynu hamulcowego, mozliwe ze koncza ci sie klocki z przodu (a nie musisz miec czujnika) bedzie ci sie palic kontrolka hamulca.

z tylu czy masz klocki czy bebny nie bedzie tam czujnika, moze po starciu klockow migac kontrola tak jak by ubywalo plynu.

jak zaciagales reczny tez swiecily sie dwie kontrolki czy jedna (moze czujnik recznego szlag trafil (tzn stracil mase)

proponuje

sprawdzic plyn, pozniej sprawdzic stan klockow (grubosc- ale nie tylko od zewnatrz auta), sprawdzic na koncu przewody gietkie/gumowe i na koncu jak tam bedzie wszystko ok to miedziane.

Guest wladok

Z tylu sa bebny, poziom plynu hamulcowego w polowie max a min. Jest to micra z automatyczna skrzynia z 1994r.Kontrolki swieca sie dwie caly czas po przekreceniu kluczykiem.

aaa to zupelnie co innego, siadac moze powoli skrzynia

nie znam sie na tych skrzyniach ale winne moze byc sprzegielko proszkowe (o ile dobrze pamietam) ktos pisal jakis czas temu ze proszek sie kleil i nie chcialo auto jechac.

radze zweryfikowac z opcja SZUKAJ u gory strony.

Guest wladok

Auto jedzie noralnie bez problemu / jak narazie/-bo przejechalem maly odcinek z palacymi sie kontrolkami Kontrolki swieca od monentu jak zatrzymalem sie przed stopem i wtedy zauwazylem ze sie zapalily.

jak bys wladok zrobil nam zdjecie kontrolek swiecacych bylo by nam prosciej ci pomoc

Guest wladok
jak bys wladok zrobil nam zdjecie kontrolek swiecacych bylo by nam prosciej ci pomoc

Nie moge cos wyslac zdjecia pokazuje mi blad na stronie ,moge na maila wyslac

Dolej sobie płynu hamulcowego prawie pod korek (powyżej oznaczenia maximum - oznaczenie jest za nisko), obejrzyj, czy Ci któryś tłoczek nie leje płynu i sprawdź grubość klocków i szczęk (o ile z tyłu masz bębny). I już nie filozofywuj tylko do roboty ;).

Nie moge cos wyslac zdjecia pokazuje mi blad na stronie ,moge na maila wyslac

Oto fotka kontrolek:

zalej pod korek plynu hamulcowego. jak nie pomoze zabierz sie za kontrole hamulcow

Ta z wykrzyknikiem to hamulce (przynajmniej tak wyczytałem w mojej instrukcji), a co oznacza ta z P

Guest wladok
wladok masz abs?

ABS nie mam, ta kontrolka z P to jest od hamulca recznego ,ta z ! jest od hamulcow wiec pewnie chyba cos z klockami albo z plynem/ale plyn jest w polowie miedzy max,a Min/. - trzeba to sprawdzic!

Czy moglby ktos mi wyjasnic dlaczego zdjecie ktore wyslalem koledze Andy a on je wkleil -jest sciagane juz 30 razy przez innych uzytkownikow do jakich celow????

to jest liczba wyswietlen tematu od wklejenia foto na forum. Kontrolka P jest od recznego. Wiec dolej plynu. Dzis sprawdzielm w wielu samochodach i dopiero w felicji znalazlem to p po zaciagnieciu recznego. Plyn kosztuje 10zlotych <k2 dot 5.1> bardzo polecam mieszalny ze wszystkimi plynami dot.

Guest wladok

Dzieki wszystkim za pomoc - punkciki dodalem - temat uwazam za zamkiniety.Przyczyna bylo za niski poziom plynu hamulcowego,dolalem do pelna i kontrolki zgasly !

Przyczyna bylo za niski poziom plynu hamulcowego,dolalem do pelna i kontrolki zgasly !
Mimo wszystko obserwuj felgi wewnątrz czy nie robią się mokre od płynu hamulcowego i jak się zrobi trochę cieplej to przy okazji sprawdź grubość klocków i okładzin szczęk w bębnach. Jeśli felgi będą mokre od płynu musisz natychmiast naprawiać hamulce (wymienić cylinderki lub tłoczki lub gumki...).