Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Wspomaganie

DezMond
 Share

Recommended Posts

Dzisiaj zajechalem na stacje zatankowac na mega oparach (wlalem 59.79l :D), wszystko elegancko dzialalo. Po ruszeniu zauwazylem, ze wspomaganie chodzi , ale jakby na pol gwizdka, dzialac dziala, ale to nie jest to samo co bylo wczesniej. Mial ktos juz taki problem, albo wie jak go rozwiazac??

No wlasnie nie za bardzo mam jak, bo ciemno, ale dzieki za sugestie, jutro obejrze, pierwsza wskazowka juz jest :).

Jeżeli nie masz możliwości sprawdzenia pod maską - czyli naocznie możesz w inny sposób....

Odpal auto i pokręć kierownicą, jeżeli każdy ruch kierownicą będzie powodował jakiś opór a do tego będziesz słyszał takie specyficzne "jęczenie" to znaczy że oleju brak...

"jeczenia" nie ma, sprawdzilem z latarka przed chwila stan oleju - w normie, chyba, ze stracil swoje wlasciwosci przy tych mrozach. Przejechalem sie przed chwila odpalilem, krece w miejscu wszystko gra, ledwo ruszylem dalej pol wspomagania, zadnych odglosow nie slychac.

Zły stan oleju też może być przyczyną. Proponowałbym najpierw wymienić olej i sprawdzić pasek zanim zlecisz regenerację ewentualnie wymianę pompy.

No wlasnie jutro przymierzam sie do przeplukania ukladu wspomagania i zobaczymy czy pomoze.

[ Dodano: Wto 13 Sty, 2009 13:54 ]

Przeplukany uklad, nowy olej, wszystko wrocilo do normy.

• 4 weeks later...

U mnie pojawil sie problem wlasnie takiego jeczenia przy kreceniu kierownica.wspomagani e dziala moze troche slabiej alw dziala.. czym to moze byc spowodowane.plyn w zbiorniczku jest!!

Guest Faras77

Może stary płyn w układzie wspomagania i wobec tego trzeba go wymienić. W zbiorniku jest wystarczająca ilość ale w środku może być już zużyty. :>

U mnie pojawil sie problem wlasnie takiego jeczenia przy kreceniu kierownica.wspomagani e dziala moze troche slabiej alw dziala.. czym to moze byc spowodowane.plyn w zbiorniczku jest!!

Jakbyś przeczytał ten temat w całości nie zadawałbyś głupich pytań.

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
Guest geloN15

moze pasek tylko do naciagniecia ja mam to samo tylko w N15 czasem przeskakuje mi kierownica naciagnelem pasek ale i tak do wymiany nmam pasek ;) pozdrawiam

• 2 years later...

Odświeżę temat, w jaki sposób wymienia się płyn w układzie wspomagania kierownicy?Czy potrzebne są jakieś specjalne narzędzia? Czy jest to skomplikowane? Jaki płyn/olej należy kupić i w jakiej ilości?

Almera 1.5, 90KM, 2000 r.

Znalazłem filmik instruktażowy:

czy wg. was wymiana płynu w sposób podany w filmiku jest bezpieczna?

Edited by Bonhart