Guest dzakall Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Witam kilka dni temu ,akurat w ten największy mróz coś zaczęło się dziać z klimą po pierwsze przestała działa kontrolka a/c a po drugie po przyciśnięciu przycisku brak rekcji.Myślałem że może coś przymarzło i sprawę rozwiąże wprowadzenie almerki do garażu żeby się zagrzała.Efekt był taki ; kontrolka dalej nie świeci a po przyciśnięciu przycisku klima tak jak by na chwile załącza się przynajmniej taki wydaje dźwięk i zaraz się wyłącz :/ sprawdzałem bezpieczniki wszystko wygląda ok.Nie wiem co się stało.Może ktoś się spotkał z taką sytuacją .Będę wdzięczny za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Krunch Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 W N16 takie zachowanie oznacza najprawdopodobniej zbyt małą ilość czynnika chłodzącego. Jak jest w n15 niestety nie wiem, ale moze jest podobnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Q Posted January 12, 2009 Share Posted January 12, 2009 Za małe ciśnienie w układzie i się kompresor nie załącza. Do serwisu klimatyzacji na nabicie. Peace Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario632 Posted January 12, 2009 Share Posted January 12, 2009 tak ma byc! W zime sie nie wlacza klimy bo gaz sie robi plynny i moze uszkodzic sprezarke!Almera ma zabezpieczenie. Jak bedzie + 10 to zobaczysz ze wszystko bedzie chodzilo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Q Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 Pierwsze słyszę, moja klima się odpala bez problemu przy -20. Nie zarejestrowałem żadnego zabezpieczenia. Peace Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario632 Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 Powiedzial mi to gosc od klimatyzacji i u mnie faktycznie tak jest. ponizej zera nie wlacze klimy( nie dawno nabilem) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herson Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Jeżeli sytuacja miała miejsce w największy mróz, zgodzę się, może nie zadziałać. Nie zgodzę się natomiast, że poniżej zera klima nie działa w ogóle, wczoraj rano przy -6 włączyem klimę na postoju i wyraźnie wzrosły mi obroty, co oznacza, że zadziałała. Zrobiłem to ponieważ w środku zamarzła mi przednia szyba i później chciałem żeby wyschła mi wilgoć powstała po ogrzaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest DŁUGI.76 Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Witam ja również mam almerke n 15 z k;lima i u mnie działa przy czym goscie w serwisie powiedzieli mi ze bym zima przynajmniej raz w tygodniu ja zapuścił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitram Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 W N15 przycisk od klimy powinien się podświetlić nawet jak nie ma czynnika w układzie i zez względu na panująca temp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Q Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 No nie do końca bo jak u mnie było za mało czynnika to kompresor się nie odpalał i przycisk się nie podświetlał. Nabiłem - odpala klimę i odpala podświetlenie. Peace Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest bartis76 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 witam, gdzie kolego Q nabiles i za ile, bo widze ze z Grochowa, a ja tez z tej strony? U mnie kontrolka sie świeci a klima nie działa, tak samo miałem w Primerze, mechanik mówił ze to brak czynnika ale nie dobijałem bo poszła do żyda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitram Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 u mnie wiem ze nie ma czynnika bo wyciekł ale podświetlanie przycisku i kompresor się uruchamiają, miałem to naprawić przed zimą ale poczekam do wiosny, wcześniej po nabiciu ładnie śmigało i bardzo chłodziło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts