Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] Problem z odpaleniem

Guest Grzegorz111
 Share

Recommended Posts

Guest Grzegorz111

Witam wszystkich na forum.

Kilka dni temu zatankowałem benzynę, dobrze nie odjechałem ze stacji i auto zgasło. Musiałe zaciągnąć je pod dom. Wieczorem z ciekawości zszedłem aby sprawdzić czy coś się zmieniło i ku mojemu zdziwieniu auto odpaliło. Na drugi dzień przejechałem może z 5 kilometrów i znowu zgasł. Co może być przyczyną ? Filter paliwa ? Pompa (gdzie się znajduje) ?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Grzegorz

Przyczyn może być wiele. Mało danych podałeś. Istotne może być np. to czy gaśnie tylko jak się zagrzeje.

Żeby się dostać do pompy musisz podnieść tylną kanapę, zdjąć dekielek i oczom twoim ukaże się pompa :)

jakie przewody rozruchowe? kolega nie ma problemów z rozruchem. i jak pompę sprawdzisz? przecież pompa działa bo inaczej byś nie odpalił i nie zrobił nawet tych 5 km. zmień stację i wymień filtr paliwa. zobacz czy się coś poprawiło jak nie to będziesz szukał dalej i jak wyżej ktoś napomknął trochę mało info podałeś co do objawów.

Guest Luzak89

bujany, mowie tylko ze moj ojciec mial podobne objawy kable wymienil i sie skonczylo, co to juz w tych czasach powodem gasniecia silnika nie moze byc niedobijanie iskr??

to nie przewody rozruchowe masz na myśli tylko kable zapłonowe (przewody wyskoiego napięcia).

Guest Grzegorz111

Witam ponownie.

Po przekręceniu kluczyka pompka powinna zadziałać sprawdziłem to poprzez odłączenie wężyka z filtra paliwa. Paliwo nie leci. Szukając dalej sprawdziłem czy napięcie 12V dochodzi do pompy i stwierdziłem że tak. Nie słychać jednak że pompa działa. Rezystancja pompki wynosi 310 Ω. Zastanawiam się czy mogła przymarznąć czy po prostu się popsuła,zatarła, a może jakiś zator na przewodach paliwowych ? Dodanie w chwili obecnej jakiego kolwiek uszlachetniacza do paliwa nic chyba nie pomoże. Co o tym sądzicie ?

uszlachetniacza do paliwa nic chyba nie pomoże. Co o tym sądzicie ?

Nic nie pomoże...

od góry z baku zdejmij przewód paliwowy wychodzący - załącz zapłon jak paliwo nie idze to albo w baku przewody się odpiely albo pompa zmarła.

będzie ale jak trochę poprzerabiasz bowiem ma inną kostkę elektryczną no i jest dużo mniejsza...

• 2 weeks later...