Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Nie działający czujnik otwierania drzwi.

Guest Wald
 Share

Recommended Posts

Przy otwarciu jednych drzwi nie zapala sie lampka w srodku czyli jakby nie dzialal czujnik.

Nie znam sie na elektryce ale czy mozna jakos sprawdzic czy to napewno ten czujnik?

Jak on dziala? Zwiera te 2 kabelki? Bo jesli tak to moznaby go odpiac i zewrzec drucikiem 2 styki kostki, dobrze kombinuje?

więcej roboty z zamianą niż ze zwarciem na krótko, przy zamianie musisz obydwa wyciągnąć.

czujnik nie pada bo tam nie bardzo jest coś co sie może zepsuć naprawiłem już 2 takie wyczyścić i tyle ładnie to sie rozbiera a i złożyć nie da sie źle najbardziej to ma wpływ ta śruba którą sie dokręca tam styki poczyścić ,,

czujnik przy drzwiach zwiera przewód do masy

a masą w tym przypadku jest obudowa krańcówki przykręcona śrubą do budy :)

czujnik przy drzwiach zwiera przewód do masy a nie dwa kabelki wiec nie pisz głupotbujany,

nie ja to napisałem ale to nie ma znaczenia bo to jedno i to samo. czy zwiera do budy czy do drugiego kabla, zasada działania jest dokładnie taka sama. zakładając że byłby drugi kabel to to też była by masa więc pies go trącał skąd tą masę bierze, ważne jest to że jak obwód jest zamknięty to ma świecić, jak nie to nie. chyba proste.

ps. to nie jest żaden czujnik tylko włącznik, więc nie pisz głupot Bonzo.

Guest Jarosław

W moim N14 miałem to samo.Przeciąłem kabel,zaizolowałem kikuta razem z mini kostką elektryczną,rozebrałem,poczyściłem,przylutowałem nowy kabelek no i sprawdziłem czy działa.Zwarcie-przerwa to wiadomo między masą a nowym przewodem.W sumie proste,ale trzeba uważac bo trochę za dużo siły w stosunku do rozumu i wizyta na szrocie gotowa.Szkoda tylko że tak gorąco zrobiło się wokół błahostki.Szkoda zdrowia panowie.

ok, skoro robisz OT to się podłączę. Jak narazie to Ty Trolujesz, a jeżeli chodzi o tą ilość która się tam pokazuje to mi to wisi i powiewa co tam pokazuje, możesz zmienić na zero. Może Twoim życiowym priorytetem z braku zajęć jest robienie "kariery" na forum, ja tam mam wyższe życiowe priorytety, staram się tylko w miarę możliwości, wiedzy i doświadczenia pomóc innym. Nie chcesz, nie pomagaj, nie ma takiego obowiązku ale i nie przeszkadzaj innym. pzdr.

czujnik nie pada bo tam nie bardzo jest coś co sie może zepsuć naprawiłem już 2 takie

Ok, w wolnej chwili sprobuje go rozebrac.

Najczęściej zarasta ta śruba i tyle ja zrobiłem tak zę obudowe od strony tylnej tego przełącznika obrałem z plastiku i pod tym pojawia sie ładna blaszka która łączy sie z którymś tam przewodem nawet nie wiem czy nie są 3 w każdym razie bierze mase z budy ewidętnie ponieważ jak wyczyściłem wsio to pod tym plastikiem dałem metalową podkładke i przykręciłem do oczyszczonej z farby karoseri to swieci jak złoto ... jak sie zluzuje to nie świeci... proste jak konstrukcja cepa w mojej P10 i 100nx aaaa uwaga że jak wypniesz ten przełącznik to by ci kostka nie wpadła do środka bo nie mam pojęcia jak by ją potem wyciągać

P.S wyczyść najpierw śrube ze rdzy a potem sie zabierz za rozbieranie albo spróbuj dać mase na tą śrube z innego miejsca,,,,

można też próbować w takiej sytuacji kawałkiem drutu wyłowić przez dziurkę. świetnie sprawdzają się w tego sytuacjach takie jednorazowe, sklepowe, metalowe wieszaki na ubrania.

• 1 year later...

Nie umiem za bardzo z takich schematów wyciągac wniosków.

Sprawa jest tego typu,że w włączniku kierowcy są dwie blaszki na krzyż i pól jednej mi pękło, teraz jak otworzę drzwi to tylko bzyczek mi działa a nie wlącza światła w kabinie.

Zmostkowałem dwa kable i włączało światlo ale za to jak pasażer otwierał drzwi na włączonych światłach to bzyczek zaczynał działac pomimo odpalonego auta,a moje drzwi dzialaly ok.

kupiłem włącznik ale na jeden kabelek i nie wiem co tu zrobic za bardzo....

Edited by abeber