Guest markiesa Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 Mój ojciec nabył Nissana Primerę 98 r. wersja 1.6 SLX Problem w tym, że za każdym razem gdy gasi silnik rozlega się sygnał dzwiękowy. Słychać to mniej więcej tak: sygnał: krótki, krótki, długi...krótki, krótki, długi...krótki, krótki, długi... Co to oznacza? Czy to jakaś sygnalizacja błędów komputera? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest marceli Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 Ma alarm? To byłoby coś z alarmem raczej. Komp tak błędów nie wykazuje. A może to takie piszczenie z radia??Niektóre tak mają że po wyjeciu kluczyka/wył zapłonu piszczy kilka razy. Chodzi o to że panel zostaje w aucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest markiesa Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 Jest wyposażony w fabryczny alarm z czujnikami + centralny zamek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wafel Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 Zdejmij panel od radia i wtedy spróbuj. Jeśli nie bedzie piszczał to masz rozwiązanie. Jeśli wogóle masz radio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bujany Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 w niektórych samochodach sygnał taki sygnalizuje pozostawienie kluczyka w stacyjce po wyłączeniu silnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest markiesa Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 sprawdziłem wersję z panelem radia - niestety nawet po wyciągnięciu całego radia, nadal "piska" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwolcio Posted January 13, 2009 Share Posted January 13, 2009 Jak u mnie rozładował się akumulator to po ponownym naładowaniu i otwarciu drzwi był ciągły sygnał gdzieś z pod kierownicy... znaczyło to chyba że komp się rozprogramował... trochę pochodziło autko na postoju i pojeździłem i jest ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
and_pec Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Panowie kombinują, a jest to zapewne sygnał zostawionych świateł Sygnał pozostawionych kluczyków w stacyjce aktywuje się po wciśnięciu blokady klamek przy otwartych drzwiach. Jest to jeden sygnał, po którym następuke samoczynne odblokowanie zamków. Za trzecim raze już nie piszczy i nie odblokowuje, a klucz zostaje w stacyjce w zamkniętym samochodzie. Tak to jes u mnie w budzie po lifcie, w starszych może być podobnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest markiesa Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Właśnie problem w tym, że to nie sygnalizacja świateł. Ten sygnał pojawia się zarówno przy włączonych światłach, jak i przy wyłączonych. Centralny zamek działa, czujniki również. Wszystkie inne "sygnalizatory" włączonych świateł, itp działają bez zarzutu. Dźwięk ten pojawił się, można powiedzieć "z nikąd" - jedyne co zostało zrobione przy aucie to zamknięte lusterko zewnętrze po stronie kierowcy - ale czy to może mieć jakikolwiek związek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest planet Posted January 22, 2012 Share Posted January 22, 2012 Witam Chciałbym wiedzieć w czym był problem z tym sygnałem dzwiękowym w twoim aucie. Bo właśnie mam coś takiego u siebie primera p 11 1998 2.0. Pojawiło się dosłownie znikąd. Ide rano do auta otwieram drzwi i słysze piszczenie ,jest to ciągły nie przerywany sygnał, dochodzi mniej więcej gdzieś spod kierownicy. jak tylko odpalam auto sygnał znika. I nie jest to sygnał włączonych świateł bo ten jest przerywany i działa poprawnie. Jeśli ktoś wie coś na ten temat lub spotkał się z takim przypadkiem proszę o odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vincetti Posted February 20, 2012 Share Posted February 20, 2012 planet - u kolegi makiesa najpewniej był to dźwięk centralki od gazu która sygnalizuje tym sposobem przegląd. Nie wiem czy do tego doszedł ale w każdym razie nie opisał. Dzieje się tak co zdajsie 15-30 tyś km zależnie od ustawienia. Gdybym wcześniej tutaj zawitał to na bank bym mu pomógł w tej "usterce" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlawekS25 Posted February 20, 2012 Share Posted February 20, 2012 planet - u kolegi makiesa najpewniej był to dźwięk centralki od gazu która sygnalizuje tym sposobem przegląd. Nie wiem czy do tego doszedł ale w każdym razie nie opisał. Dzieje się tak co zdajsie 15-30 tyś km zależnie od ustawienia. Gdybym wcześniej tutaj zawitał to na bank bym mu pomógł w tej "usterce" U mnie czyli KME jest co 10tyś. Za niecały miesiąc się przekonam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts