Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P11/WP11] Dziwny sygnał dzwiękowy po zgaszeniu

Guest markiesa
 Share

Recommended Posts

Guest markiesa

Mój ojciec nabył Nissana Primerę 98 r. wersja 1.6 SLX

Problem w tym, że za każdym razem gdy gasi silnik rozlega się sygnał dzwiękowy.

Słychać to mniej więcej tak:

sygnał:

krótki, krótki, długi...krótki, krótki, długi...krótki, krótki, długi...

Co to oznacza? Czy to jakaś sygnalizacja błędów komputera?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Guest marceli

Ma alarm? To byłoby coś z alarmem raczej.

Komp tak błędów nie wykazuje.

A może to takie piszczenie z radia??Niektóre tak mają że po wyjeciu kluczyka/wył zapłonu piszczy kilka razy.

Chodzi o to że panel zostaje w aucie.

w niektórych samochodach sygnał taki sygnalizuje pozostawienie kluczyka w stacyjce po wyłączeniu silnika.

Jak u mnie rozładował się akumulator to po ponownym naładowaniu i otwarciu drzwi był ciągły sygnał gdzieś z pod kierownicy... znaczyło to chyba że komp się rozprogramował... trochę pochodziło autko na postoju i pojeździłem i jest ok

Panowie kombinują, a jest to zapewne sygnał zostawionych świateł

Sygnał pozostawionych kluczyków w stacyjce aktywuje się po wciśnięciu blokady klamek przy otwartych drzwiach. Jest to jeden sygnał, po którym następuke samoczynne odblokowanie zamków. Za trzecim raze już nie piszczy i nie odblokowuje, a klucz zostaje w stacyjce w zamkniętym samochodzie.

Tak to jes u mnie w budzie po lifcie, w starszych może być podobnie.

Guest markiesa

Właśnie problem w tym, że to nie sygnalizacja świateł.

Ten sygnał pojawia się zarówno przy włączonych światłach, jak i przy wyłączonych.

Centralny zamek działa, czujniki również.

Wszystkie inne "sygnalizatory" włączonych świateł, itp działają bez zarzutu.

Dźwięk ten pojawił się, można powiedzieć "z nikąd" - jedyne co zostało zrobione przy aucie to zamknięte lusterko zewnętrze po stronie kierowcy - ale czy to może mieć jakikolwiek związek?

• 3 years later...

Witam

Chciałbym wiedzieć w czym był problem z tym sygnałem dzwiękowym w twoim aucie. Bo właśnie mam coś takiego u siebie primera p 11 1998 2.0. Pojawiło się dosłownie znikąd. Ide rano do auta otwieram drzwi i słysze piszczenie ,jest to ciągły nie przerywany sygnał, dochodzi mniej więcej gdzieś spod kierownicy. jak tylko odpalam auto sygnał znika. I nie jest to sygnał włączonych świateł bo ten jest przerywany i działa poprawnie.

Jeśli ktoś wie coś na ten temat lub spotkał się z takim przypadkiem proszę o odpowiedź.

• 5 weeks later...

planet - u kolegi makiesa najpewniej był to dźwięk centralki od gazu która sygnalizuje tym sposobem przegląd. Nie wiem czy do tego doszedł ale w każdym razie nie opisał. Dzieje się tak co zdajsie 15-30 tyś km zależnie od ustawienia. Gdybym wcześniej tutaj zawitał to na bank bym mu pomógł w tej "usterce"

planet - u kolegi makiesa najpewniej był to dźwięk centralki od gazu która sygnalizuje tym sposobem przegląd. Nie wiem czy do tego doszedł ale w każdym razie nie opisał. Dzieje się tak co zdajsie 15-30 tyś km zależnie od ustawienia. Gdybym wcześniej tutaj zawitał to na bank bym mu pomógł w tej "usterce"

U mnie czyli KME jest co 10tyś. Za niecały miesiąc się przekonam :)