Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

badanie techniczne a przeglad

Guest norbert494

Recommended Posts

Guest norbert494

Witam.

Proszę o radę. Niedługo będę miał w moim Terrano obowiazkowy przegląd przy 150 tys km. a jednoczesnie w marcu wypada mi termin corocznego badania technicznego. Czy mozna oba badania polączyc tak żeby na jednym badaniu wbili pieczatki zarowno do dowodu rejestracyjnego oraz do ksiazeczki serwisowej i tym samym nie placic za oba badania tylko za jedno?

z góry dziekuję za inforamcje.

oczywiście że nie, obowiązkowy przegląd o którym piszesz będziesz robił w ASO, ASO nie ma uprawnień do robienia badań technicznych gdyż te przeprowadzają Stacje Kontroli Pojazdów, a te z kolei nie mają uprawnień żeby robić przeglądy gwarancyjne. Zresztą pregląd gwarancyjny a badanie techniczne to 2 zupełnie różne rzeczy. pzdr.

Guest bullitt

Znam kilka przykładów ASO gdzie mają uprawnienia do przeglądów rejestracyjnych więc nie wprowadzaj kolegi w błąd ;). No ale niestety realia są takie że za rejestracyjny przegląd pieniądze idą do innej kasy chyba niż te za przeglądy gwarancyjne więc chyba nie unikniesz płacenia podwójnie nawet jeżeli ASO w którym robisz serwis ma także uprawnienia SKP, ale zawsze możesz powalczyć o jakiś rabat na przegląd gwarancyjny, bo koszty przeglądów rejestracyjnych są odgórnie ustalane.

żadne wprowadzanie w błąd. Stacja kontroli pojazdów i ASO to zupełnie oddzielne instytucje i nawet jeśli znajdują się w jednymmiejscu to jedna z drugą nie ma nic wspólnego. a jeżeli dalej się upierasz to spróbuj zapłacić tylko za coroczny obowiązkowy przegląd (do dowodu rej.) w takim miejscu i żeby Ci zrobili serwis w cenie, albo na odwrót, oddaj do ASO na przegląd (według książki serisowej) i żeby Ci coroczny przegląd w cenie zrobili.

Guest Hansior
Witam.

Proszę o radę. Niedługo będę miał w moim Terrano obowiazkowy przegląd przy 150 tys km. a jednoczesnie w marcu wypada mi termin corocznego badania technicznego. Czy mozna oba badania polączyc tak żeby na jednym badaniu wbili pieczatki zarowno do dowodu rejestracyjnego oraz do ksiazeczki serwisowej i tym samym nie placic za oba badania tylko za jedno?

z góry dziekuję za inforamcje.

Jeśli ASO do którego się wybierasz ma także stacje kontroli pojazdów to zrobisz u nich przeląd. Ale 100 zł więcej będziesz musiał u nich i tak zostawic :/

Guest bullitt

Piszę przecież że za poszczególne przeglądy kasa idzie w różne miejsca, ale są takie stacje i chociażby ASO Mazdy w Warszawie na Puławskiej w której kiedyś pracowałem, czy Seat w Lesznowoli, kwestia posiadania sprzętu do diagnostyki i zrobienia uprawnień, jeśli nie wierzysz to przyjedź i zobacz na własne oczy. A co do kasy za przegląd to mówiłem już wyżej że cena przeglądu rejestracyjnego jest odgórnie ustalana i z niej nic nie urwiesz jedynie możesz się kłócić o jakiś rabat za serwis.

to wszystko napisałem w moim 1 poście.

Piszę przecież że za poszczególne przeglądy kasa idzie w różne miejsca,

dlaczego, skoro to jedno i to samo? (według Ciebie)

przeczytaj raz jeszcze co napisałem wcześniej, zresztą nie ma chyba sensu ciągnąć dalej tego tematu, pzdr..

zresztą polecam przeczytać raz jeszcze mój 1 post w tym temacie, pzdr.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...