Guest Olimpia555 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 wymieniłam pióra na oryginały kupione w Nissanie. Obecnie lewa wycieraczka odchodzi tak daleko, że uderza o lewą gumę szyby przedniej. Jak to zniwelować? Coś da się ustawić lub przestawić? wszystko działa, ale denerwuje mnie strasznie ten odgłos walenia o szybę dzięki:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz53 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Witam Jeżeli długość wycieraczki jest prawidłowa, to może ramię wycieraczki było kiedyś zdejmowane i zostało założone trochę za wysoko. A jak było ze starą wycieraczką? Proponowałbym podjechać do warsztatu gdzie wymieniają szyby, oni ciągle muszą zdejmować i zakładać ramiona wycieraczek, mają wprawę w ich ustawianiu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomek Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Spróbuj zamienićwycieraczki. Nie wiem, jak jest w primerach, ale w niektórych samochodach są inne długości lewej i prawej wycieraczki. Może po zamianie będzie dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Olimpia555 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Precyzując sytuację i pytanie: poprzednia wycieraczka była ok, tylko słabo wycierała. Mają inne rozmiary (prawa/lewa) więc się nie da zamienić. Nowa lewa jest lżejsza trochę, ale dokładnie taka sama na długość jak stara (zresztą kupiłam ją w ASO Nissan) Pytanie: czy coś mogłam zepsuć przy wymienianiu, ewentualnie czy coś można podkręcić czy dokręcić, itp, żeby wychył wycieraczki wrócił do normy. dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
extradd Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 Albo się mylę labo mi się wydaje że wycieraczka od kierowcy powinna być troszeczkę dłuższa.Wytłumacz Olimpio dlaczego nie da się zmienić, co masz na myśli, bo z czymś takim spotykam sie po raz pierwszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Olimpia555 Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 Spróbuj zamienićwycieraczki. Nie wiem, jak jest w primerach, ale w niektórych samochodach są inne długości lewej i prawej wycieraczki. Może po zamianie będzie dobrze. odpowiadałam na tego posta, tzn. że w primce są różnej długości i się nie da zamienić prawej z lewą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest sauron9 Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 w primce są różnej długości i się nie da zamienić prawej z lewą. Da się. Tylko będzie nieprawidłowo działać. A ponieważ działa nieprawidłowo, koledzy podpowiedzieli, że może założyłaś odwrotnie. Ramię wycieraczki jest dobrze dokręcone? Może było odkręcane i źle założone? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CHARY Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 U mnie jest podobnie też po wymianie wycieraczek za daleko odchodzą i uderzają w plastik przy słupku kierowcy.. :/ tylko że ja zmieniałem też mechanizm i wydaje mi się że to dlatego.... a dzieje się tak tylko przy dużym deszczu jak wycieraczki mają lekko chodzić. a jeżeli chodzi o to czy się ich nie da niżej przykręcić to nie (bynajmniej u mnie) bo leżą już praktycznie na podszybiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Olimpia555 Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 byłam u blacharza po drodze - jest jakiś luz, a odkręcić się nie da i przestawić w dół bo śruba zapieczona. Nie dałam się namówić na "odpieczenie" przez walenie młotkiem w ramię wycieraczki.... W tej sytuacji blacharz doradził mi wymieniać cały mechanizm wycieraczek z silniczkami ...... cena naprawy - .....egh....[boli, boli, boli....] Nie ma co jutro jadę i tak do ASO to niech oni pomyślą. W końcu przed wymianą było OK. ??? Nie lubi mnie to auto czy coś? ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaxdamian Posted January 28, 2009 Share Posted January 28, 2009 Od kierowcy wycieraczka długość 53cm od pasażera 48cm. Odkręcic wycieraczki, włączyć i pozwolić żeby się zatrzymały w swoich miejscach. Nastepnie zakręcamy wycieraczki jak najbliżej dolnej krawędzi szyby. Nie ma prawa sięgać do słupka.Przy okzaji warto się przyjrzeć mocowaniom wycieraczek i nasmarować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Olimpia555 Posted January 30, 2009 Share Posted January 30, 2009 problem się rozwiązał - konieczność wymiany cięgiełek bo coś się wyrobiło??? w każdym razie poszło do wymiany cały mechanizm wycieraczek wraz z silniczkiem i teraz jest ok. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts