Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144/W11.144] Temperatura płynu chłodzącego

Guest teczowa_tomek
 Share

Recommended Posts

Guest teczowa_tomek

Dzisiaj spotkała mnie nie typowa sytuacja , a mianowicie jadądz na trasie tem. płynu skoczyła mi na max. po zaczymaniu primerki sprawdziłem płyn ( normalna tem ). Zgasiłem i ponownie odpaliłem wskażnik opadł na min. i wogóle się nie ruszył. Czy ktoś może mi pomóc ? Co mogło paść wskażnik tem. czyli licznik , czy czujnik tem. płynu , który nie wiem gdzie się znajduje.

nie wiem o co chodzi z tym zaczymaniem ale ogolnie jak czujnik sie olejem ubazgra czyli jak masz przedmuch na uszczelce i olej ci wawli do chlodziwa to czujnik sie brudzi i pokazuje pozniej glupoty

ale to tylk ojeden z powodow

Guest teczowa_tomek

Zatrzymałem samochód zeby sprawdzić tem. płynu organoleptycznie. Po sprawdzeniu zgasiłem samochód ponownie odpaliłem a wskaznik pokazał nic ( wogóle się nie ruszył ).

Gdzie znajduje się czujnik tem. ?

Dzięki

Guest teczowa_tomek

Nic się nie działo wszystko było ok. nagle na wskażniku tem. na max , a przy zgaszeniu i ponownym odpaleniu wskażnik nie działa.

Gdy wskazówka idzie na maxa, tzn, że jest zwarcie w obwodzie czujnika do masy, czyli przewód czujnika prawdopodobnie dotyka masy. Gdy wskazówka "leci" na zero, to jest przerwa. Szukaj czujnika z 1 przewodem.

pozdr.

W ten sposób możesz sprawdzić sam wskaźnik. Przewód z czujnika do masy - wskazówka musi iść na maxa, a przy ściągnięciu na zero.

pozdr.

Guest donn_primerra

witam juz ci koledzy wytłumaczyli w twoim pocisku czujnik jest wkrecony w kolektor ssący po stronie filtra oleju bardzo blisko z resztą bedziesz miał . czujniki tam sa dwa jeden od komputera a drugi od zegara