Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

N13 1,3 Kłopoty z odpalaniem

Guest antq

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Jestem nowy na tym forum i z miejsca uderzam z problemem.

Posiadam nissana sunny 1,3 z 89r., a kłopot polega na tym, że jak jest zimny to odpala bardzo ładnie, za przekręceniem kluczyka, ale po 3 sekundach schodzi z obrotów i przestaje chodzić na wszystkich garach. Czasami mam wrażenie jakby działały tylko dwa cylindry. Po 2-3 minutach jak silnik zaczyna łapać temperatury sytuacja się kończy i silnik pracuje już bezproblemowo.

Kopułka i palec są nowe, kable i świece podmieniłem i nie pomaga. Będąc szczęśliwym posiadaczem książki napraw zabrałem się za regulację zaworów. Ustawiałem je różnie, z sześć razy chyba, ale bez zadowalających efektów. Ogólnie kiedy silnik się już całkiem nagrzeje to zaczyna być słychać dość głośne cykanie z okolic głowicy - tak ma od kąd posiadam sunnyego (pare m-cy).

Nie zabierałem się jeszcze za gaźnik. Też jest chyba delikatny bałagan z rurkami od podciśnienia.

Wczoraj zaraz po odpaleniu auta odszedłem na chwilę i nissan na 2 cyl. raczył był zgasnąć, zajęło mi 40min odpalania nieszczęścia.

Gdyby ktoś miał jakiś pomysł będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi!!!!

pzdr

antek

Dzięki, rano przed odpaleniem powalczę z rurkami. Ogółem jest tam niezły bałagan - są w kiepskim stanie, jedna jest zaślepiona. Tą zaślepioną niedawno podpiąłem pod jedyne wolne gniazdo (całość jest przy gaźniku), jednak wtedy silnik miał kłopoty z trzymaniem obrotów. Jak zaślepiłem ją z powrotem problem zniknął, jednak na pewno jest to jakaś partyzantka. Jeszcze takie pytanie - przy rurkach idących do aparatu zapłonowego jest zaworek jednostronny - w którą stronę powinien iść przepływ? pzdr

[ Dodano: Wto 03 Lut, 2009 19:50 ]

p.s.

na tych rurkach, które idą między innymi do ap. zapłonowego, ciężko wyczuć cokolwiek na wzór podciśnienia. Nie wiem czy to normalne...

w n13 to jeszcze pol biedy z tymi rurkami w rurce która idzie do zaworka na aparacie podciśnienie powinno sie pojawić jak depniesz dobrze gaz na wolnych niema

• 2 weeks later...

witam wszystkich

Sprawy toczą się następująco:

Porządek w przewodach zrobiony.. ..i został jeden trójnik wolny i jeden przewód luźny:/

Luźny jest ten który idzie bezpośrednio do puszki filtra powietrza (wydawał mi się najmniej istotny)

Efekty:

Chwilowo wydawało się być lepiej, jednak czar szybko prysł. Wciąż po odpaleniu po kilku sekundach jakby ginie jeden cylinder. Czasem wszystko się normuje, jednak co 3-4raz (cała sprawa dotyczy wystudzonego silnika) zalewa mi 3ci, lub 3ci i 2gi cylinder. Wtedy nie ma innej opcji jak wykręcać świece, suszyć i walczyć od nowa.

Dodatkowo po zabawach z przewodami ssanie jakby dłużej trzyma, i załącza się o wiele częściej (np. po krótkim postoju). Wcale nie jestem pewien czy to efekt uszczelniania połączeń.

Jakby ktoś miał jakiś pomysł od czego zacząć, i może kilka słów który przewód od czego idzie do czego - z tych najważniejszych. Był bym bardzo wdzięczny!

Pzdr4all!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...