Guest wlancatcher Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Od jakiegoś czasu podczas skręcania zaczęły strzelać mi przeguby (Sunny 1.7D 1990r. sedan). Pojutrze mam zamiar wybrać się w poszukiwaniu części. Nie jestem zbytnio w temacie, ale coś mi się obiło o uszy, że są przeguby zewnetrze i wewnętrzne.. Które muszę kupić, może oba, czy coś jeszcze? Warto na tym przyoszczędzić i kupić używane, czy jednak lepiej nowe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest leszek710309 Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Nie jestem zbytnio w temacie, ale coś mi się obiło o uszy, że są przeguby zewnetrze i wewnętrzne.. Które muszę kupić, może oba, czy coś jeszcze? Warto na tym przyoszczędzić i kupić używane, czy jednak lepiej nowe? Witam masz rację są przeguby zewnętrzne (od strony koła) i wewnętrzne (od skrzyni biegów) Zazwyczaj siadają zewnętrzne. Używane ciężko stwierdzić czy są dobre, najlepiej kupić nowe ( zamienniki) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wlancatcher Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Zatem generalnie rzecz biorąc mam kupić przeguby zewnętrzne? Tylko przeguby, czy coś jeszcze? Takie coś się nada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest leszek710309 Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Najlepiej sprawdź czy potrzebujesz od razu dwa przeguby? Strzelają Ci jak skręcasz w prawo czy w lewo czy w obie strony??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wlancatcher Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Niestety strzela okrutnie przy kręceniu w obie strony. http://www.przeguby.pl/sklep/catalogue/produkt.php?id=3098 Taki się nada? Na prawą i lewą stronę idzie taki sam przegub tzn. brać poprostu dwie sztuki tego przgubu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest leszek710309 Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Taki się nada? Na prawą i lewą stronę idzie taki sam przegub tzn. brać poprostu dwie sztuki tego przgubu? Tak są takie same , ale zanim kupisz to sprawdź czy to na pewno zewnętrzne przeguby!!!Podnieś auto na lewarku i przytrzymaj ręką wewnętrzny przegub i pokręć kołem lekko do przodu i do tyłu i będziesz widział gdzie jest największy luz. Obejrzyj czy nie popękały osłony gumowe przegubów to jest często przyczyną rozwalenia przegubu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wlancatcher Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 http://www.przeguby.pl/sklep/catalogue/produkt.php?id=3098 http://allegro.pl/item542338278_przegub_al...abs_metell.html Pierwszy z przegubów kosztuje 99.01zł, natomiast drugi 45zł. Wiem, że hamstwem jest oszczędzać na takich rzeczach, ale naraz nie mam innego wyboru i raczej pokuszę się na ten drugi (z Allegro). Tylko, że porównajcie wybiary przegubów z obu stron internetowych. Napisane jest i na jednej i na drugiej stronie, że do tego modelu pasują, ale wymiary różnią się minimalnie przy średnicy pierścienia uszczelniającego i średnicy zewnętrznej przegubu! Czy te minimalne różnice w wymiarach mają znaczenie? Czy ten przegub z Allegro będzie pasował? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
z2maciek Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 Wiem, że hamstwem jest oszczędzać na takich rzeczach, ale naraz nie mam innego wyboru i raczej pokuszę się na ten drugi (z Allegro). E tam, nie ma reguły, a sama cena nie zawsze jest prawdziwym wykładnikiem jakości części. Ja w sunny 1,6 założyłem już z rok temu jakiś taki tani przegub, od tego czasu zrobione ponad 20 tys km i chodzi jak złoto, a naprawdę go nie oszczędzam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koziro Posted February 4, 2009 Share Posted February 4, 2009 No właśnie powiedzcie mi jak sprawdzić który przegub wyzionał ducha?jest na to sprawdzony patent ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luke11 Posted February 4, 2009 Share Posted February 4, 2009 Pierwszy z przegubów kosztuje 99.01zł, natomiast drugi 45zł. Wiem, że hamstwem jest oszczędzać na takich rzeczach, ale naraz nie mam innego wyboru i raczej pokuszę się na ten drugi (z Allegro). Jesli chodzi o ten z allegro to upewnij sie czy na pewno jest on do Sunnego N13, czy czasem nie sa to przeguby do nowszego modelu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wlancatcher Posted February 4, 2009 Share Posted February 4, 2009 Tak, dzwoniłem i wykminiłem ze sprzedawcą, że nie był to przegub do tego modelu. Do N13 niestety mieli ostatnią sztukę w magazynie. A ja potrzebuję dwóch. Zamówiłem u nich tą jedną (64 zł z przesyłką), natomiast drugiego ni cholery znaleźć nie mogłem, ale na szczęście w końcu się udało (113 zł z przesyłką) co za oba daje 177 zł. Co za niesprawiedliwość. Temat uważam za zamknięty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts