Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Pęknięta szyba przednia - co dalej?

Guest Ponczek
 Share

Recommended Posts

Też mam niewielkie pęknięcie w moim QQ. Zastanawiam się czy po ewentualnym zabezpieczeniu będzie to szło dalej?

pęknięcie nawet jak niewielkie to z upływem czasu będzie szło dalej, przerabiałem to kiedyś w innym aucie

Ja kupiłem almerę z pękniętą szybą i już 11-sty rok jeżdżę i dalej nie pęka, przejechałem ~ 130 000 km. Zależy od naprężenia w szybie.

Wszystko zależy od rodzaju pęknięcia. Jeżeli znajduje się gdzieś w okolicach krawędzi to duże prawdopodobieństwo, że będzie szło dalej. Kolejna sprawa, to jeżeli zobaczy to policja podczas kontroli to może zabrać prawko. Są lepiki które dosyć dobrze zabezpieczają takie pęknięcia. Różne scenariusze masz opisane jeszcze tutaj we wpisie: http://kieruj.pl/peknieta-przednia-szyba-naprawa-czy-wymiana/

Wszystko zależy od rodzaju pęknięcia. Jeżeli znajduje się gdzieś w okolicach krawędzi to duże prawdopodobieństwo, że będzie szło dalej. Kolejna sprawa, to jeżeli zobaczy to policja podczas kontroli to może zabrać prawko. Są lepiki które dosyć dobrze zabezpieczają takie pęknięcia. Różne scenariusze masz opisane jeszcze tutaj we wpisie: http://kieruj.pl/peknieta-przednia-szyba-naprawa-czy-wymiana/

Co najwyżej może zabrać dowód rejestracyjny ale nie prawko i muszą być podstawy. Pęknięcie musi być widoczne i przeszkadzać  w obserwacji podczas jazdy. Jak jest pęknięcie które nie przeszkadza w jeździe to policja nie daje nawet pouczenia.