Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Awaria tylnej klapy

Guest stach721
 Share

Recommended Posts

Guest stach721

Właśnie nie moge otworzyć tylnej klapy note 1.5 dci acenta 06r. przycisk działa ale niemam pojęcia jak to otworzyć awaryjnie może ktoś się oriętuje

Jak to rozumieć ,przycisk działa?...zwalnia zaczep a klapa się nie otwiera?,czy tylko działa jako przycisk ,nie zwalniając zaczepu?Elektrycznie jest sprawny?

Edited by JACKO29

Michał,w Note nie ma otwierania awaryjnego na zamku klapy,nie wprowadzaj w błąd.

Słuszna uwaga - awaryjna albo inaczej ręczna możliwość otwarcia zamka jest jedynie w klamce kierowcy, aby awaryjnie otworzyć klapę bagażnika trzeba by próbować dostać się do niej od środka demontując plastiki, co przy zamkniętej klapie jest praktycznie niemożliwe bez ich uszkodzenia

jak przypuszczam - w mechanizmie zamka musi być elektromagnes odciągający rygiel klapy i to on szwankuje - bez elektryka się raczej nie obejdzie

Stach,jeżeli się czujesz na siłach to możesz zdemontować zamek .Oto przepis:

Do bagażnika dostaniesz się od środka,potrzebny będzie klucz oczkowy płaski 10-tka,najlepiej o module 12 krotnym(mało miejsca,więc musi być b.krótki skok)od strony bagażnika na zamku z lewej strony będziesz miał jedną śrubę a z prawej dwie,odkręcają się dość łatwo.Po odkręceniu ostrożnie unoś klapę bo zamek jest dość pasowny,a kabelek krótki,patrząc od tyłu klapy spinka z kablem jest z prawej strony,jak ją zdemontujesz to zamek zostaje na zaczepie a klapa idzie do góry.Resztę co masz robić to już od Ciebie zależy,naprawiasz ,albo kupujesz na allegro i wymieniasz.Cała operacja zajmuje ok30-40 minut.

Guest stach721

Dzięki za rady ale już sobie poradziłem można odkręcić zamek tak jak piszesz ale nie da się otworzyć za długi cały mechanizm ale ja ściągnołem osłone tylnej klapy od środka i na mechanizmie jest takie małe ramie plastikowe które po przesunięciu zwalnia cały rygiel i tylko tak da się otworzyć a awarią okazało się przerwany przewód w miejscu gdzie cała wiąska przewodów w tej osłonie gumowej przechodzi z kabiny na klape bagażnika jeszcze raz dzięki za rady pozdrowienia !!!

No kombinacji z otwarciem po odkręceniu jest trochę,ale u mnie zamek się wysunął w całości.Ale git że Ci się udało!