extradd Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Witam.Orientuje się ktoś ile wchodzi płynu chłodniczego do N15 1.6? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ulisses Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Wg Autodaty 6 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kolega Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Ciecz chłodząca Ilość w samochodach z mechaniczną skrzynką przekładniową: — wersje bez klimatyzacji: 5,6 dm3; — wersje z klimatyzacją: 5,9 dm3. Ilość w samochodach z automatyczną skrzynką przekładniową: — wersje bez klimatyzacji: 6,1 dm3; — wersje z klimatyzacją: 6,4 dm3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kadaj2 Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 mam n15 1.4 benzyna gaz (16v - 99r z klimą) i jest taki problem bo naleje płynu chłodniczego pośrodku max/min i jest przez 2 dni a potem obniża się aż poniżej min, w samej tej szyjce zbiorniczka na dole, po odkreceniu korka mozna zobaczyć ze cos tam jest jeszcze, i to mnie martwi, bo niby wskazuwka w samochodze od temp nic nie pokazuje jak zawsze podnosi sie do połowy i jezdzi sie normalnie, nie odczówam żadnych problemów, ale boję sie bo nie moge wychwyćić gdzie to ulatuje, dolewałem już w miesiącu 3 razy tak po troszku, i nie stawiałem samochodu na żadnych zgórkach itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Bartek_1983 Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 mam n15 1.4 benzyna gaz (16v - 99r z klimą) i jest taki problem bo naleje płynu chłodniczego pośrodku max/min i jest przez 2 dni a potem obniża się aż poniżej min, w samej tej szyjce zbiorniczka na dole, po odkreceniu korka mozna zobaczyć ze cos tam jest jeszcze, i to mnie martwi, bo niby wskazuwka w samochodze od temp nic nie pokazuje jak zawsze podnosi sie do połowy i jezdzi sie normalnie, nie odczówam żadnych problemów, ale boję sie bo nie moge wychwyćić gdzie to ulatuje, dolewałem już w miesiącu 3 razy tak po troszku, i nie stawiałem samochodu na żadnych zgórkach itp Rozumiem że nie sprawdzasz poziomu płynu na ciepłym silniku bo wtedy faktycznie jest go sporo mniej niż na zimnym. Ja ostatnio wymieniałem płyn u siebie poprzez zdjęcie rurki od spodu chłodnicy. tam jest obejma którą miałem całą przeżartą rdzą. Może Ci puściła i powoli uchodzi płyn. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ATARI Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 Płyn może uciekać w wielu miejscach które ciężko zdiagnozować np: dziurawy zbiorniczek wyrównawczy, dziurawa chłodnica, dziurawy wąż dolny jak i górny lub uszczelka pod głowicą. Sam miałem podobny problem co kolega dwa posty wyżej, przez 5 miesięcy dolewałem około litra tygodniowo aż zaczęło się robić zimno więc należało koniecznie coś z tym zrobić. Oglądałem wszystko ze sto razy i za diabła nie mogłem znaleźć wycieku...cóż musiałem więc postawiłem wstępną diagnozę i zamierzałem wymienić pompę wody którą zapobiegawczo zakupiłem, coś mnie jednak tknęło i postanowiłem zawalczyć jeszcze raz z diagnozą. Postanowiłem zagrzać auto na maksa i wtedy obadać sprawę, motor chodził dobre 40min więc temperatura była już odpowiednia wtedy też pojawił się wyciek!!! Ciekło przez gumowy przewód łączący chłodnice z silnikiem (ten górny). Koszt węża do ali to jakieś 90zł i 3 dni czekania a że samochód potrzebny codziennie zdecydowałem się dobrać wąż od innego auta, pognałem do sklepu i o dziwo golf ma podobny wąż jak almera więc po docięciu około 1cm pasował jak ulał . Płyn wymieniony na zimowy, zero ubytków a wąż spisuje się wzorowo no i kosztował 19zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kadaj2 Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 rozumiem, oczywiscie jak sprawdzam silnik zimny, ale raz tak miałem ze dolałem połowe i utrzymało sie przez 4 dni bez drgniecia zdziwiło mnie to, ale powiedzcie moze ten zbiorniczek jest dziurawy bo ile bym nie dolał prawie zawsze schodzi do tego samego miejsce od kreski min tak z 2 cm w dół, w tej szyjce jest, i zawsze odkrece korek i tak samo, ( jak juz zejdzie a schodzi tak w kilka dni) i oczywiscie dobry pomysł, zagrzac go na te 40 min i szukac wycieku, spróbuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.