Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[p11] 2.0 Sri problem z tylą tarczą jak zdjąć?

Misiek82
 Share

Recommended Posts

Witam mam problem ze zdjęciem tylnej tarczy, wygląda ona tak jak tarczo-piasta czy to możliwe czy po prostu tak się zapiekła?? a tak apropo nie ma żadnych otworów... Nissan Primera rok 97 2.0 Sri benzyna. POMOCY

post-22890-1257609030,6253_thumb.jpg

post-22890-1257609048,6566_thumb.jpg

post-22890-1257609061,0089_thumb.jpg

post-22890-1257609075,7637_thumb.jpg

Po prostu tak się zapiekła. Zwykle tarcza ma takie dwa nagwintowane otwory w które wkręcasz śruby i one opierając sie o piastę spychają tarczę. A skoro ich nie ma - to cóż pozostaje, opukiwać młotkiem aż odskoczy, a w razie problemów - polać jakimś penetrantem, zostawić na parę godzin i powtórka z rozrywki.

Po prostu tak się zapiekła. Zwykle tarcza ma takie dwa nagwintowane otwory w które wkręcasz śruby i one opierając sie o piastę spychają tarczę. A skoro ich nie ma - to cóż pozostaje, opukiwać młotkiem aż odskoczy, a w razie problemów - polać jakimś penetrantem, zostawić na parę godzin i powtórka z rozrywki.

tak i mi sie wydaje ale miałem stracha żeby sie nie okazało inaczej ;-) ogólnie to zmylil mnie ten link z działu zrob to sam http://www.nissanklub.pl/index.php/zrob-to-sam/40-nissan-sunny-n13 a jak u Ciebie wygląda tylna piasta, mogl bys zrobic zdjecie i przesłac??

Możesz też spróbować _delikatnie_ podgrzać, w połączeniu z magiczną siłą młotka i jakiegoś odrdzewiacza powinno pomóc.

Obstukaj dobrze mlotkiem i powinna zejsc, w moim przypadku jak zmienialem tarcze nie mialem problemow. Powodzenia.

dzieki za dobre rady jak tylko pogoda pozwoli to sprobuje jeszcze raz tym razem z gumowym mlotkiem zeby w razie czego zalozyc tak jak bylo i pojechac do jakiegos pana czesia niech sie meczy ;-)

dzieki za dobre rady jak tylko pogoda pozwoli to sprobuje jeszcze raz tym razem z gumowym mlotkiem zeby w razie czego zalozyc tak jak bylo i pojechac do jakiegos pana czesia niech sie meczy ;-)

Tak jak Rysiu mowi - gumowy nie spelni swojej roli, bo bedzie amortyzowal. Mlotek musi byc normalny i najlepiej duzy. Ja od siebie proponuje ci powstrzykiwac troche ropy - tak zeby wlazla pomiedzy tarcze a piaste. Ropa dobrze penetruje i powinno pomoc. A wogole to jakbys mial dostep do palnika acetylenowo tlenowego to mozesz nim podgrzac tarcze i wtedy na pewno pusci.

Poprostu wkęcaj śrubki w te nagwintowane otwory w taraczy i opukaj młotkiem. Nie ma siły musi zejść

Guest smyndrok

A wogole to jakbys mial dostep do palnika acetylenowo tlenowego to mozesz nim podgrzac tarcze i wtedy na pewno pusci.

Wystarczy butla z kuchenki i palnik z dobra dyszą ;) ale uważaj,żebyś nie usmażył smaru w piascie ;)

otworow tam nie mam a wstrzyknac cos tez kiepsko bo nie ma zadnej przerwy a one ani drgna... w nastepnym tygodniu bede walczyl teraz nie mam za bardzo czasu...