falo Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 Witam Odkleiła mi się listwa na drzwiach,przykleiłem na taśmę dwustronną,ale po tygodniu jest to samo.Może ktoś wie jakiej marki taśmę mam użyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
towpik77 Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 Witam co do marki to nie pamiętam ale tutaj ważniejsze jest uszykowanie powierzchni przed klejeniem niż sama taśma. Musi być porządnie odtłuszczona przemyj jakąś benzyną ekstrakcyjną to powinna najtańsza trzymać pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falo Posted November 8, 2009 Author Share Posted November 8, 2009 Dzięki za poradę,ale nie wiem czy ta benzyna nie zniszczy mi lakieru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniek Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 Benzyna "atrakcyjna" lakieru Ci nie zniszczy, muzę to też być spirytus. Co do taśmy to najlepiej potnij ją na wąskie paseczki, lepiej będzie się trzymała niż taki naklejony jeden pas na całej szerokości listwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest żuczek Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 (edited) Z tego co słyszałem/czytałem, benzyna ekstrakcyjna skutecznie oczyszcza, i lakierowi krzywdy nie zrobi. Sam będę mógł się o tym przekonać już niedługo, albo na wiosnę, w zależności jakie temperaturki czas przyniesie A z dotychczasowego doświadczenia, to wyczytałem, że najskuteczniejsze jest klejenie klejem do szyb, bo taśmy montażowe "padają" po ok 2 - 4 latach. Pomimo wszystko gdy latem br zmuszony byłem kleić listwę na drzwiach, to zdecydowałem się jednak na taśmę, i odchodząc od standardu (tzn polecanej 3M), w OBI namierzyłem Pattex POWER FIX EXTRA STRONG, i po oczyszczeniu rynienki na drzwiach przy użyciu spirytusu salicylowego (wtedy jeszcze nie zasięgnąłem porady co do środków oczyszczających), przykleiłem listwę. Najdalej w ubiegły piątek sprawdzałem, i jak na razie trzyma solidnie (wiem, że krótko), na tyle solidnie , że jestem dobrej myśli. Dlaczego wybrałem tę taśmę? Bo w przeciwieństwie do tego paskudztwa, które musiałem usuwać, i teraz przy drugiej listwie też walczę z jakąś g...ną rwącą się strukturą piankową, moja jest jednolicie gumowa/żelowa, a oprócz tego, wg producenta ma najlepsze parametry jakie dotej pory spotkałem przy zewnętrznych taśmach montażowych tzn 1,5m taśmy utrzyma ciężar 50kg przy granicznych temperaturach -40/+120st C. I to by było na tyle z moich doświadczeń. Powodzenia, pozdrawiam Edited November 8, 2009 by roobalek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falo Posted August 17, 2012 Author Share Posted August 17, 2012 Dzięki panowie za rady.Jak tylko będzie lepsza pogoda zajmę się tą listwą. Kupiłem taśmę w sklepie z lakierami samochodowymi.Wszystko się trzyma.Jak ktoś chce to sprawdzę nazwę i podeślę na forum bo teraz nie pamiętam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RAAAD Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Taśma lepiej trzyma jak się podgrzeje suszarka do włosów czy opalarka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest riffi Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Za radą znajomego u siebie przykleiłem na silikon (zwykły sanitarny) i trzyma się już kilka lat (taśma odklejała się średnio po 2-3 miesiącach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qadrat Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 U mnie listwa na taśmie dwustronnej wytrzymała nieco ponad rok i zaczęła się odklejać. Lepiej dobrze odtłuścić i na silikon lub poxipol (dwuskładnikowy). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smok_DW Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 ja polecam klej do szyb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RAAAD Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 Można też jak kolega pisze klejem do szyb zrobic kleksy na końcach listwy i na całej listwie co kawałek Zresztą każdy sposób dobry jak piszecie aby był skuteczny. Tylko nie chciałbym pozniej ściągać kleju do szyb jak jest na całej listwie jeśli się w razie listwa odklei z różnych tam przyczyn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest johny_n16 Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 Najlepszy jest klej do szyb (czarna pasta), można też silikone np sanitarny (śmierdzi przy klejeniu). Mozna kupić w małej tubce, bez potrzeby kupowania pistoletu. Najpierw oczyścić i odtłuścić. Mała ilość benzyny ekstrakcyjnej lub alkoholu, rozpuszczalnika nie zrobi krzywdy lakierowi. Później przycisnąć i trzymać bez ruszania. Taśmy i inne może działają, ale nie budzą mojego zaufania, jednak nie odradzam, bo nie próbowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts