Tomyddc Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Witam. Mam problem z Micra, a konkretnie ze zmianą biegów. Mianowicie przy 4000rpm ciężko jest włożyć 3 albo 4 bieg. Im niższe obroty, tym łatwiej, im wyższe, tym trudniej. Na upartego da się wcisnąć nawet przy 6000 ale tak moim zdaniem nie powinno być. Czy ktoś może miał podobny problem i może wie co tu jest grane. Czy może jakas wada fabryczna czy cokolwiek. Olej skrzyni wymieniony, samochód jest to Micra K12 1.4 2003 rok. Ma najechane 100 000km. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal801 Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Problem jest z linkami zmiany biegów trzeba je wymienić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomyddc Posted November 13, 2009 Author Share Posted November 13, 2009 z linkami ?? myslałem że to synchronizatory :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 z linkami ?? myslałem że to synchronizatory :/ U mnie ten sam problem (ten sam rocznik, ten sam silnik, tylko trochę mniej km nastukanych). Na razie nie jest jeszcze najgorzej, ale faktycznie przy 4000 obr. są problemy z wrzuceniem 5. Tutaj był podobny problem: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/51542-k12-problem-z-biegami-1-i-2/page__hl__linki%20k12__fromsearch__1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest niewiniatko22 Posted November 15, 2009 Share Posted November 15, 2009 Mianowicie przy 4000rpm ciężko jest włożyć 3 albo 4 bieg. Im niższe obroty, tym łatwiej, im wyższe, tym trudniej. Na upartego da się wcisnąć nawet przy 6000 ale tak moim zdaniem nie powinno być. Tomek zapomniałeś napisać,że ja ją troche katowałam, ale tylko troszkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomyddc Posted November 16, 2009 Author Share Posted November 16, 2009 Tak racja... Tym samochodem nie jeździła starsza pani do sklepu po chlebek i na różaniec. :/ Czy możliwe że przy takim stylu jazdy poszły synchronizatory? Tyle że musiałbyby wszystkie na raz bo nawet 5 bieg wchodzi ciężko :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
funio Posted May 1, 2011 Share Posted May 1, 2011 Niestety to synchronizator Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted May 3, 2011 Share Posted May 3, 2011 Niestety to synchronizator Cześć a może po prostu się skończyło sprzęgło jak wszystkie biegi przy wyższej prędkości obrotowej silnika wchodzą ciężko. Ja bym zaczął profilaktycznie od sprzęgła koszt około 400 zł + wymiana na pewno taniej niż wymiana synchronizatorów wszystkich biegów. Pozdr. Yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
funio Posted May 9, 2011 Share Posted May 9, 2011 (edited) Synchronizator Po drugie latwo to sprawdzic przezuc biegi ale poczekaj jak obroty spadna to znaczy wyrzuc go na luz poczekaj i wtedy zmien bieg ....synchronizator chamuje najpierw rozpedzone kola zebate a potem pozwala blokowac sie z tuleja synchronizatora ...jak synchronizator jest wytarty nie zwolni ci trybu i nie mozesz go wlaczycchyba ze obroty silnika spadna no chyba ze sprzeglo bierze przy samym dole to wina sprzegla ale to chyba sprawdziles???? Edited May 9, 2011 by funio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANDRZEJ104 Posted July 21, 2013 Share Posted July 21, 2013 Witam. Czy ktoś doradzi jaki jest zalecany olej do skrzyni manualnej Micra k12 1.2 04r. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest maniek1168 Posted February 22, 2014 Share Posted February 22, 2014 75W80 do skrzyni wlasnie dolewalem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts