Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Navigacja w X-trail

Guest otylio
 Share

Recommended Posts

Witam.

Od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem X-trail'a z 2004 roku z nawigacją. Wszystko pięknie tylko navigacje nie jest na Polskę.

Przekopałem różne fora i dowiedziałem się ze projekt tej nawigacji przestał być wspierany przez Nissana. Mam na wyposażeniu NAVIGATION SYSTEM MAP DVD DATA w wersji x.6 , rowiniez posiadam wersje x6060 jednak nie ma tam Polski. Próbowałem już także z wersją x7 ale otrzymuję komunikat DISC ERROR. Pytam więc, czy moja navigacja fabryczna będzie służyć tylko jako fajne pudełeczko czy może da się jeszcze w jakiś sposób zmusić ją do pracy w polskich warunkach?

Proszę o opinie w tym temacie

Tez mialem ten problem i zdecydowałem się zamontować całkowicie nową nawigację (z ekranem dotykowym) w miejce fabrycznej.

Też próbowałem zastąpić radio w moim x-sie nawigacją. Już ją kupiłem razem z wiązką przewodów i konsolą, ale jak się dowiedziałem jakie są problemy z mapami do niej to szybko zrezygnowałem. Co prawda można kupić czasami na ebay-u ale też chcą niezłą kasę. Radzę przejść na inną navi. Tańsze to i mniej kłopotliwe.

W samochodzie X-trail przed 2006 rokiem (jeśli się nie mylę) montowany był wyłacznie system Xanavi 6.0. Problem polega na tym, ze system x6.0 nie jest kompatybilny z x7.0 i wyzej (Nie widzialem zadnego upgrade firmware). Nowe mapy zawierajace w zestawie PL sa stworzone do pracy wylacznie z systemami x7.0 i wyzej. Dlatego v29 nie bedzie dzialac(to x7.0).

Ostatnie wydanie map zgodnych z x6.0 posiada numer 6060 (2006) i niestety nie uwzglednia siatki drogowej Polski.

Jak juz wspominalem wczesniej, mozna wykorzystac fabryczne miejsce pod 7" ekran i wstawic tam zupelnie nowy sprzet z Automapa (CarPC) zachowujac oryginalny wyglad konsoli. Niestety ja nie znalazlem innego rozwiazania tego problemu.

• 2 weeks later...

Czy częto wam się zdarza aby fabryczna nawigacja/radio w T31 odmawiała posłuszeństwa?

Mnie się to zdarzyło kilka razy, ale wczoraj jeździłem cały dzień bez audio, właściwie i bez video ;(

Płytę jak raz włożyłem przy odbiorze z salonu tak tylko raz kiedyś wyjąłem, a potem już nie, więc żadnych rys nie ma, a właściwie to nie spradzałem, jak by były to powstały by przy zwykłej pracy!

Mieliście takie komunikaty: PLEASE WAIT, albo potem napis który był już "na stałe" SECURE?

post-23136-1265802376,9282_thumb.jpg

post-23136-1265802385,9358_thumb.jpg

Czy częto wam się zdarza aby fabryczna nawigacja/radio w T31 odmawiała posłuszeństwa?

Mnie się to zdarzyło kilka razy, ale wczoraj jeździłem cały dzień bez audio, właściwie i bez video ;(

Płytę jak raz włożyłem przy odbiorze z salonu tak tylko raz kiedyś wyjąłem, a potem już nie, więc żadnych rys nie ma, a właściwie to nie spradzałem, jak by były to powstały by przy zwykłej pracy!

Mieliście takie komunikaty: PLEASE WAIT, albo potem napis który był już "na stałe" SECURE?

Raz miałem podobnie. Pomogło wyjęcie i włożenie z powrotem płyty (przy uruchominym silniku).

• 1 month later...
Guest Tolanych

W internecie pojawila sie plytka z nowymi mapami dla Europy do nawigacji x.6.0!TO DLA T30! (bRAK MAPY POLSKI!)

Szukac -Nissаn Xаnаvi X6.0 Еurоpe v [DVD+R DL ] (2010r)

NP.tu - ht_tp://www.warezsklad.ru/15760-nissan-xanavi-x6.0-europe-v-dvdr-dl-2010g.html

Czy komus udalo sie to sciagniac i czy dziala?? moze pomoc w skopiowaniu plytki?

(p.s.Jestem z Bialorusi, ale mam przyjaciol w Polsce!)

Tu jest plyta z nawymi mapami dla x.7- v29 z mapa' POLSKI!!

ht_tp://1shit.net/soft/226217-navigator-nissanreno-eastern-and-western-europe.html

POZDRAWIAM!

moze ktos odpowie czy dziala i podzie'kuje...

Nawigacja dla Xanavi v6 - ht_tp://www.warezsklad.ru/15760-nissan-xanavi-x6.0-europe-v-dvdr-dl-2010g.html -6,94 Gb

A na starej plytce bylo 5,15 Gb!

Pozdro!

Plyta u mnie dziala, ale nie moge' zmienic jezyk- mam tylko albo Francuzki, albo holederski...jak na starej plytce! inne nie pokazuja sie nawet.. jak to zmienic?

Edited by Tolanych

• 2 years later...
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Tez mialem ten problem i zdecydowałem się zamontować całkowicie nową nawigację (z ekranem dotykowym) w miejce fabrycznej.

A może kolega podpowiedzieć ile taka operacja kosztuje i czy się sprawdziła?

Ja nie widzę Polski w opisie i zaprezentowanej grafice przy systemie X6.

A może kolega podpowiedzieć ile taka operacja kosztuje i czy się sprawdziła?

Ceny komponentów można znaleźć na www.cartft.com (tam zakupiłem sprzęt).

Główne elementy systemu to:

-Ekran CTF400-ML 7"

-Płyta główna mini-ITX Intel 2xAtom.

-Obudowa

-Zasilacz M3-ATX 6-24V DC/DC (125 Watt) picoPSU-Format.

-Dysk SSD

-RAM 2GB

-GPS na USB

-Kamera cofania

System działa bez problemu od paru lat.

Można go dowolnie rozwijać z racji portów USB i systemu Windows.

• 11 months later...

A dlaczego miałaby wyjść, przecież ostatnia  

http://www.navigation.com/Xtrail-2007/04IT-X7-Connect-Premium-Europe-2013/nissan-eu/product/T1000-20764/en_GB/EUR/;pgid=YDBaEXOIsTpSR0edghCZjpYF0000Fle24n0v;sid=suk0VhzFPYA1VkiXJMFwXhbP5Ue-6BtUQwozx-0m

wyszła na 2012/2013 i starczy po pięciu latach auto powinno iść do utylizacji  :devil: .

Fajnie się jedzie np. trasą S3 a na nawigacji środek lasu  :dribble: .

Edited by aabb

kolego próbowałem ściągnąć mapy z sieci i straciłem na to duzo czasu i nerwów przez to że nie mogłem dopasować map do mojego auta, więc kupiłem w końcu na allegro. 

tu masz np. aukcję może Ci się przyda. http://allegro.pl/nissan-dvd-navara-pathfinder-murano-mapa-nawigacja-i4731475345.html 

ja za swoje mapy jakieś 2 lata temu zapłaciłem ok 250zł z fakturą 

Edited by yoozva

Mam taką nawigację od końca 2012 roku. Teraz nie opłaca się jej kupować, ponieważ Xanavi wychodzi w cyklach dwuletnich, więc na przełomie 2014/2015 powinna być najnowsza wersja.

ponieważ Xanavi wychodzi w cyklach dwuletnich

Skąd taka informacja, o ile pamiętam mapy wychodziły co rok tak było w roku 2011 i 2012, a poza tym wersja ostatnia czyli 2012/13 była dostępna w połowie 2012 roku.

Witam.

Ja w moim X-se miałem mapę 2008 navi.7 , szukałem cos nowszego i znalazłem że może być od renowki  ściągnąłm płytkę  Ren.Car.Navi.Comm. Europe.V32.1.2012 i działa. Jest na niej już cała A4 choć nie skonczona a na odcinkach oddanych po 2012 nie można zaplanowac trasy choć ją widać  nawigacja sprowadza na stare drogi. Moze ktoś wie coś o aktualizacji takiej mapy. 

O ile sprzęt działa poprawnie to w mapach Nissan się nie popisał, nie dosć ze drogo to nie aktulne.

Najnowsza jest ta co masz, ta sama mapa jest do Xanavi 7, tylko pod inna nazwą.

Edited by aabb

• 2 weeks later...

http://renault.navigation.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/Navteq-RenaultEurope-Site/en_GB/-/EUR/ViewProductDetail-Start?ProductUUID=acYKCghBAIoAAAE_5n0oOxOG&CatalogCategoryID=J7UKCghB2sQAAAEdUzwIIRmy&JumpTo=OfferList - jest to co prawda nawigacja dla Renault (działa na naszych podobno), ale mająca te same mapy co Xanavi, więc być może będzie o co prosić Św. Mikołaja :).

Edited by Erdol

Moim zdaniem skandalem było sprzedawanie auta w polskim salonie z nawigacją bez języka polskiego.

Czy ktoś z Was próbował uruchomić nawigację Carminat (dla Renault) w naszych autach?

Pojawiła się nowa wersja X9 na rok 2015: http://www.navigation.com/GTR_2013/Connect-Premium--X9--Europe-2015/nissan-eu/product/T1000-22697/en_GB/EUR/;pgid=YDBaEXOIsTpSR0edghCZjpYF0000HqFTGYya;sid=O0SQMUUNOHWQMRF35ZXUOU8HPNVh0kKcyqeXoLTu

• 4 weeks later...

Miałem możliwość sprawdzić na poprzedniej wersji w X6, ale było "disc error", a program do upgrade'u navi nie widział programy ładującego do mojej wersji a płytka się normalnie starowała - "program loader for your system nof found"

BTW czy ktoś z Was miał możliwość ściągać to "cóś" - http://www.divxsaati.com/diger-other-downloads-no-adult/617374-nissan-xanavi-dvd-x6-0-sat-nav-2012-2013-a.html,  poniższe części nie istnieją...

Edited by bartekk