Guest SKAdek Posted January 27, 2010 Share Posted January 27, 2010 Witam;) W mojej k11 nawalił filtr oleju. Może ktoś pokrótce wyjaśnic w punktach jak go wymienić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest dziadek Posted January 27, 2010 Share Posted January 27, 2010 Jak to nawalił, jakie są objawy? Co do wymiany to bardzo prosta operacja i wiąże się z wymianą oleju: - odkręcasz korek spustowy oleju w misce olejowej - spuszczasz olej do przygotowanego wcześniej pojemnika - wykręcasz stary filtr (czasami ciężko go odkręcić - stary sprawdzony sposób to złapać do starym paskiem klinowym, albo kupic w sklepie klucz do filtrów za 10 pln) - zakręcasz korek spustowy (warto dać nową uszczelkę) - smarujesz uszczelkę filtra olejem i przykręcasz filtr - lejesz nowy olej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herson Posted January 27, 2010 Share Posted January 27, 2010 A tak zapytam z ciekawości. Co robią ludzie, którzy sami wymieniają, ze starym olejem?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest dziadek Posted January 27, 2010 Share Posted January 27, 2010 np ogrzewają garaż w zime piecem na zużyty olej:) Niektóre warsztaty czyt. np takie które mają w ten sposób rozwiązane ogrzewanie przyjmują zużyty olej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felson Posted January 29, 2010 Share Posted January 29, 2010 Idzie na konserwację metalowych słupków w ogrodzeniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JACKO29 Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 Przepracowany olej to bardzo dobry impregnat do ogrodzeń drewnianych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest matt28 Posted January 31, 2010 Share Posted January 31, 2010 Ewentualnie używają go do smarowania, np. maszyn rolniczych itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest dziadek Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Czas na wymianę oleju i filtrów: powietrza + kabinowego + paliwa i stąd pytanie jakich filtrów używacie w swoich autach? Druga sprawa to olej, nie mam pewności jakiego używał poprzedni właściciel, micra jest z 94 roku i ma przelatane 196 tys. zastanawiam się czy dla bezpieczeństwa nie zalać mineralnym, co myślicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manix Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 (edited) Czas na wymianę oleju i filtrów: powietrza + kabinowego + paliwa i stąd pytanie jakich filtrów używacie w swoich autach? Druga sprawa to olej, nie mam pewności jakiego używał poprzedni właściciel, micra jest z 94 roku i ma przelatane 196 tys. zastanawiam się czy dla bezpieczeństwa nie zalać mineralnym, co myślicie? Strona Główna >> Twoje Sklepy Motoryzacyjne >> Dobieranie olejów, filtrów http://www.omnibus-gh.pl Edited February 1, 2010 by manix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zefir15 Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 Czas na wymianę oleju i filtrów: powietrza + kabinowego + paliwa i stąd pytanie jakich filtrów używacie w swoich autach? Druga sprawa to olej, nie mam pewności jakiego używał poprzedni właściciel, micra jest z 94 roku i ma przelatane 196 tys. zastanawiam się czy dla bezpieczeństwa nie zalać mineralnym, co myślicie? co do filtrów to jakiekolwiek weźmiesz, będą ok, byleby do tego modelu ;-) niektórzy polecają Mann ale ja tam bym sie nie upierał. Do mojej micry zaryzykowalem i zalałem semisyntetyk (Castrol 10W40) i nic sie nie dzieje i smiga aż miło juz prawie 2 lata (auto z 93 roku). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts