Guest Telek Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Witam posiadam almere 2,2dci z 2004r. Czy możliwe jest uszkodzenie wtryskiwaczy jak z oleju napędowego zrobi się galareta (wydzieli się parafina) i paliwo zablokuje się w filtrze albo gdzieś dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nunu85 Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Witam posiadam almere 2,2dci z 2004r. Czy możliwe jest uszkodzenie wtryskiwaczy jak z oleju napędowego zrobi się galareta(wydzieli się parafina) i paliwo zablokuje się w filtrze albo gdzieś dalej. jak paliwo będzie na tyle gęste, żeby zablokować filtr, to nie dojdzie do wtryskiwaczy, bo niby jak? A więc nie ma jak ich uszkodzić. Wtryskiwacze uszkodzić może syf, albo marne paliwo (typu odbarwiana czerwonka, albo inne rażąco nie trzymajace parametrów). Parafina sama z siebie nic nie uszkodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Telek Posted February 5, 2010 Share Posted February 5, 2010 masz może wiedzę jak długo wytrzymują pompo wtryskiwacze i czy dodawanie środków do czyszczenia wtrysków daje coś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kondziu Posted February 5, 2010 Share Posted February 5, 2010 jak paliwo będzie na tyle gęste, żeby zablokować filtr, to nie dojdzie do wtryskiwaczy, bo niby jak? A więc nie ma jak ich uszkodzić. Teoretycznie może tak być że paliwo przejdzie przez filtr gdy jest jeszcze ciepłe, gasimy auto i zostaje na mrozie już za filtrem wytrąca się z paliwa parafina. Czy może się coś takiego zdarzyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Telek Posted February 5, 2010 Share Posted February 5, 2010 ja miałem taki przypadek ze moja almera n16 2,2dci stała dwa dni na mrozach po -25 i odpaliła od strzału. Przejechałem może kilometr nawet nie i mi zgasła, po kilku minutach wpadłem na pomysł żeby przepompować pompką przy filtrze i odpaliła więc wróciłem sie do domu. W baku miałem około 8l ON to paliwo zamarzło w przewodach czy w filtrze ale jak przepompowałem do filtra to odpalił a filtr w almerce chyba nie jest podgrzewany?? Wiem na pewno ze jak skończyło się paliwo w filtrze to zgasł bo musiałem trochę prze pompować żeby odpalić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manix Posted February 5, 2010 Share Posted February 5, 2010 Teoretycznie może tak być że paliwo przejdzie przez filtr gdy jest jeszcze ciepłe, gasimy auto i zostaje na mrozie już za filtrem wytrąca się z paliwa parafina. Czy może się coś takiego zdarzyć? dalej jest zbyt duże ciśnienie w układzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
nunu85 Posted February 6, 2010 Share Posted February 6, 2010 masz może wiedzę jak długo wytrzymują pompo wtryskiwacze i czy dodawanie środków do czyszczenia wtrysków daje coś? nie powiem Ci jak długo wytrzymują, bo to zalezy i od eksploatacji (czy krótie trasy czy długie, czy silnik męczony n niskich obrotach, czy wręcz przeciwnie) i od jakości tankowanego paliwa. A co do środków czyszczących wtryski. Spróbować zawsze możesz. A nuż coś pomoże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.