Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

N16 - Charczenie silnika

Guest djbit
 Share

Recommended Posts

Witam od jakiegoś czasu almerka zaczęła mi charczeć.

Auto na biegu jałowym nie charczy, nawet wtedy gdy dodaje gazu.

W czasie jazdy charczenie przyśpiesza wraz z obrotami silnika.

Co to może być i ile ewentualna naprawa może kosztować??

Auto jest z 2000r na blacie mam 120 tyś km.

W Polsce jestem 2 właścicielem ponieważ jako 3 letnie zostało sprowadzone z niemiec.

Witam, ciężko opisać skąd dobiega charczenie - jak dla mnie choćby z silnika, ale w czasie jazdy ciężko powiedzieć ;)

Silnik to 1,5 benzyna.

Dodam może jeszcze, że podczas jazdy gdy zmieniam bieg i wciskam sprzęgło to charczenie znika, a jak puszcze to się od razu pojawia.

A gdy np. jadę na 3 biegu i puszczam gaz auto przyhamowuje i gdy już jedzie dość wolno to te charczenie słychać choćby "koło fortuny" takie cykanie i jak dodam gazu to przyspiesza ten turkot.

Ciężko coś tu jeszcze dodać - musiał bym wyjść z auta podczas jazdy ;)

Dodam może jeszcze, że podczas jazdy gdy zmieniam bieg i wciskam sprzęgło to charczenie znika, a jak puszcze to się od razu pojawia.

A gdy np. jadę na 3 biegu i puszczam gaz auto przyhamowuje i gdy już jedzie dość wolno to te charczenie słychać choćby "koło fortuny" takie cykanie i jak dodam gazu to przyspiesza ten turkot.

Ciężko coś tu jeszcze dodać - musiał bym wyjść z auta podczas jazdy ;)

A to nie jest przypadkiem terkotanie zużytego przegubu? będzie nawalać mocno szczególnie na skręconych kołach i przy dodawaniau gazu... Tylko zepsuty przegub kojarzy mi sie z dzwiękami z koła fortuny...

obejrzyj dobrze koła,bo może coś wlazło w oponę.Ja tak kiedyś miałem,jakaś śrubka z dużym łebkiem i też mi tak tyrkotało.Dobrze obejrzyj opony dookoła.

Opis jak w morde strzelił, łożyska skrzyni. Przy otwartym oknie wciskaj sprzęgło i zobacz czy nie będzie bardzo słyszalnych zmian dźwięku

dzięki za odpowiedzi

Chłopaki powiedzcie mi jeszcze ile wymiana tego dziadostwa może kosztować?

I czy mogę z tym jeździć jeszcze jakieś 1,5 miesiąca??

Potrzebuje samochodu i nie mogę go teraz oddać do mechanika na kilka dni, a za 1,5 miecha mam operacje także będę leżał w łóżku i to był by najlepszy moment na naprawę ;)