Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] kontrolka niezapiętych pasów - jak obejść ?

Gość mume
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich klubowiczów. Jestem posiadaczem primerki P12 i ogolnie jestem zadowolony z tego autka :D .Jedynom rzeczom jaka mnie denerwuje jest kontrolka pasów bezpieczenstwa tzn. ze jak nie zapne pasow to caly czas piszczy i jest strasznie wkurzająca :!:

Moze ktos wie jak zrobic zeby ta kontrolka sie nie zapalała i nie piszczała jak nie zapne pasów?

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Mam K12 z 2003 roku. Sprawdź pod fotelem kierowcy powinieneś mieć dwie wtyczki. Jedna idąca w srodek fotela od poduszki bocznej (jeżeli takowe są) W mojej P11 jest to biała wtyczka z kablami w żółtej izolacji. Tej wtyczki nie wolno ruszać bo jak ją rozepniesz zapalisz kontrolkę AIR BAG i tylko serwis ci ją zgasi. Druga idzie do zapięcia pasa i to trzeba rozłączyć. Sprawdzałem to w mojej K12 i działa. Odpięcie wtyczki ucisza alarm dźwiękowy i wyłącza kontrolkę.

A co jak cię policja zatrzyma? Powiesz że ci się pas urwał? A tu masz szansę próbować zapiąć jeszcze pas. Poza tym to przeciez nic skomplikowanego tylko odłączenie jednej wtyczki. No trzeba się mocno schylić a wręcz położyć na podłodze i zajrzec pod fotel, to dla niektórych może być utrudnienie.

Jak Cie zatrzyma policja, to zazwyczaj nie daja sie wykiwać... Ale jak Cie zatrzyma i nie masz pasów, to po prostu sie wychodzi z auta! Nic Ci za to nie zrobią... A jeśli chodzi o odpinanie kabelków, to może się skończyc tym, że system będzie odczytywał tak, jakby pasy nie były cały czas zapięte.............

Jak pisałem wcześniej sprawdzałem to w swojej K12-tce. P12 ma to samo rozwiązanie czyli jest kontrolowane zapięcie pasa kierowcy stykiem normalnie zwartym w zamku pasa. Wciśnięcie zapięcia powoduje rozwarcie styku i wyłączenie migającej kontrolki na desce i sygnału dźwiekowego po przekroczeniu prędkości 25km/h. Swoją drogą wygnał milknie sam po jakichś 5-7 minutach (kiedyś wziąłem go na przetrzymanie). Co ciekawe po prawej stronie, czyli pod fotelem pasażera, też jest taka wtyczka i jak się ją zewrze to lampka na desce też miga (przy zapiętym pasie kierowcy!!!) Więc wydaje mi się że to nie jest skomplikowany "system" i za dużo informacji to on nie odczytuje.

Nie wiem jak w K12, ale w P12 na monitorze (to tam pokazuje się informacja o niezapiętych pasach) jest podział na pas kierowcy i pasażera. W fotelu pasażera jest czujnik, czy ktoś siedzi. Jeśli kierowca ma zapięty pas, a pasażer nie, to sygnał wyje i pulsuje piktogram pasów po prawej stronie. Jeśli pasażer zapiął (albo nie ma pasażera :P ), a kierowca nie - to odwrotnie...

• 5 lat później...
Gość korzenduffy

Czesc !

Pod fotelem swojej p12 z 2002 roku znalazlem 3 wtyczki, pomożecie wskażecie która odpowiada za zapiecie pasów?? to zdjecie od tyłu fotela1n.jpg

to zdjecie od przodu

n2.jpg

Edytowane przez korzenduffy